Els preparatius de la ronda espanyola

La Vuelta desfermarà la bogeria a Holanda

  • L’organització local ha invertit 16,4 milions d’euros per acollir les tres etapes inaugurals de la carrera espanyola, que comença d’aquí vuit dies amb una contrarellotge per equips, i on s’espera reunir milers de persones.

  • Una delegació de Barcelona viatja als Països Baixos per conèixer sobre el terreny el protocol inicial de la prova que el 2023 sortirà de la capital catalana.

La Vuelta desfermarà la bogeria a Holanda

AYUNTAMIENTO DE UTRECHT

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Utrecht es convertirà la setmana vinent en la primera ciutat del món a acollir el Tour, la Vuelta i el Giro amb la gran sortida de la ronda espanyola, que es mantindrà tres dies als Països Baixos abans de desplaçar-se a Vitòria per ja no moure’s d’Espanya fins al final de les tres setmanes de competició. Des de fa dies la ciutat holandesa ja està totalment decorada amb cartells i símbols al·lusius a la carrera espanyola. L’organització local hi ha invertit un total de 16,4 milions d’euros (inclòs el pagament a ASO, propietària de la Vuelta) perquè la prova disputi tres etapes per terres neerlandeses.

Ja estava previst que la Vuelta sortís d’Utrecht el 2020, però la pandèmia va tombar els plans neerlandesos, que van sol·licitar una nova sortida per a aquest any, curiosament en una temporada en què les tres grans rondes per etapes han sortit des de l’estranger (el Tour, des de Copenhaguen, i el Giro, des de Budapest).

El 2015 la ronda francesa, que va guanyar Chris Froome, va iniciar l’etapa a Utrecht. Aleshores, segons les dades fetes públiques, la primera contrarellotge del Tour, per un traçat diferent del que acollirà d’aquí vuit dies la crono per equips de la Vuelta, va reunir al voltant de 800.000 persones, que van venir de tot el país i que gairebé van triplicar la població habitual d’Utrecht. Les previsions per a la setmana vinent estipulen, com a mínim, igualar aquestes xifres, ja que el Comitè Local ha donat a la prova espanyola el mateix tracte que al Tour.

Quarta experiència a l’estranger

Serà la quarta vegada que la Vuelta sortirà des de l’estranger, després d’haver-ho fet a Lisboa (1997), Assen, els Països Baixos (2009) i Nimes (2017). «La nostra intenció és internacionalitzar la carrera i per això estem oberts a futures experiències als països del nostre voltant, sobretot a Portugal, sense oblidar tampoc França, però podem anar a qualsevol altre lloc», explica Javier Guillén, director de la carrera. En l’horitzó de la Vuelta hi ha l’interès de Dinamarca, després de l’èxit d’aquest any al Tour, tant en l’organització (va ser un espectacle la sortida de la carrera) com en l’àmbit esportiu (triomf de Jonas Vingegaard).

Des de fa diversos dies Utrecht ja viu un ambient de Vuelta amb la inauguració d’una estàtua, amb tota la ciutat decorada amb el color vermell propi de la prova i amb la convocatòria de diversos actes ciutadans que se celebraran paral·lelament al pas de la carrera. Els troncs dels arbres ja són vermells, així com alguns edificis, les estores dels bars i els aparadors dels comerços. També es comptarà amb la participació de les escoles perquè els nens vagin a la carrera, com a activitat, just quan s’anuncia el retorn a les aules després de les vacances d’estiu.

Però no serà només Utrecht l’única ciutat neerlandesa que viurà l’experiència d’acollir la Vuelta. A Den Bosch, d’on va sortir el ‘maleït’ Tour del 1996, s’inicia la segona etapa, que acabarà també a Utrecht, mentre que la tercera i l’última experiència de la carrera en terres holandeses tindrà com a escenari la ciutat de Breda. Curiosament, durant el recorregut neutralitzat el gran grup creuarà a peu l’interior de la gran església de Breda, localitat molt coneguda a Espanya gràcies al famós ‘quadro de les llances’ de Diego Velázquez.

«Utrecht, igual que Copenhaguen, amb el Tour, ha volgut enllaçar la sortida de la carrera amb la cultura de la bici, tant en sostenibilitat com en mobilitat», afegeix Javier Guillén. Curiosament, Utrecht ha tornat a ser escollida com la millor ciutat ciclista del món, ja que el 50% dels desplaçaments es fan amb bicicleta.

Notícies relacionades

La Vuelta desplaça als Països Baixos gairebé 2.000 efectius, el 75% del total de persones que col·laboren durant les tres setmanes que dura la carrera, ja que l’organització local s’encarrega del muntatge de les sortides i de les metes, amb la qual cosa s’evita el viatge fins a Holanda dels grans camions que transporten les tanques i, per tant, es redueixen costos econòmics i mediambientals.

D’Utrecht a Barcelona

A Utrecht també viatja una delegació barcelonina, encapçalada per David Escudé, regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, per conèixer sobre el terreny tot el protocol que implica l’organització de la gran sortida de la Vuelta, que el 2023 s’iniciarà a la capital catalana.