Ciclisme

El pla holandès per tombar Pogacar del qual va participar Ten Hag

  • L’estratègia del Jumbo perquè Jonas Vingegaard es vestís de groc al cim del Granon es va dissenyar sis mesos abans amb la col·laboració d’experts d’altres esports com l’avui tècnic del Manchester United.

El pla holandès per tombar Pogacar del qual va participar Ten Hag

JUMBO VISMA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No va ser una casualitat ni una idea que sorgís, com passa moltes vegades, en la reunió prèvia que es fa a l’autocar de l’equip abans d’iniciar una etapa. Possiblement la tàctica que va fulminar en el Tour Tadej Pogacar el 13 de juliol del 2022, camí del cim del Granon, va ser la més estudiada i preparada meticulosament en la història del ciclisme, i on no només es van consultar especialistes de les dues rodes sinó tècnics d’altres esports, com l’entrenador de futbol Erik ten Hag, llavors a la banqueta de l’Ajax i ara en la del Manchester United.

El conjunt neerlandès del Jumbo havia fracassat en la temptativa per guanyar els Tours del 2020 i 2021, èxit que es va emportar en les dues ocasions Pogacar. El 2020, el ‘miner d’Eslovènia’, com despectivament va catalogar Tom Dumoulin Pogacar, els va birlar el triomf en la contrarellotge de la Planche des Belles Filles, després de fallar Primoz Roglic, i l’any passat, quan Jonas Vingegaard encara era massa jove per vestir de groc i agafar les regnes del Jumbo després de la caiguda de Roglic, també.

La televisió neerlandesa

NOS, la radiotelevisió pública neerlandesa, va revelar la setmana passada el pla perfecte del Jumbo per tombar Pogacar als Alps, un projecte que es va començar a parir sis mesos abans i del qual va participar Ten Hag. Merijn Zeeman, tècnic del Jumbo, va trucar a Ten Hag i es van reunir a Amsterdam. «Volíem saber com es preparaven les estratègies en altres esports» i, en concret, a Ten Hag se li va preguntar, i aquest ho va explicar, com estipulava el seu mètode de treball i sobretot va contestar a la pregunta clau: «¿A l’hora de fer el teu pla per a un partit, en què et bases?».

Després d’escoltar Ten Hag van començar a recopilar dades. Zeeman va explicar a la televisió del seu país que va reunir tots els directors esportius de l’equip i després van anar preguntant a les seves estrelles quin seria per a ells el pla perfecte per guanyar el Tour. «Si un entrenador de futbol utilitza diverses tàctiques i diversos futbolistes, segons el partit, nosaltres podíem fer el mateix per arribar de groc a París». I si el 2020 l’escollit per al repte havia sigut Roglic, el pla perfecte del Jumbo va designar Vingegaard com l’escollit per emportar-se el premi principal de la ronda francesa.

I va ser a la primavera quan Pogacar va cometre el primer error. En un ‘podcast’ va explicar les seves debilitats com a ciclista i, sobretot, que perdia molta energia en les pujades llargues. Mai ho hauria d’haver explicat perquè el «per a la cinta», com deia fa anys un famós locutor de ràdio, va començar a escoltar-se a les oficines del Jumbo de Den Bosch.

Notícies relacionades

La conclusió: Pogacar era invencible en pujades curtes i explosives com La Superplanche des Belles Filles o Peyragudes, on en els dos casos va derrotar Vingegaard en l’esprint. Però no així en etapes amb ascensos llargs i ports encadenats. I es van dissenyar el pla A (Granon), el pla b (Alpe d’Huez) i el pla C (Hautacam). El pla b no va ser necessari utilitzar-lo i el pla C va arribar quan el Tour ja estava al sarró de Vingegaard.

La figura de Roglic

Si en el futbol, com els va explicar Ten Hag, es feia servir més l’habilitat d’un jugador en un moment determinat, ells van voler fer igual en el terreny ciclista i allà va ser on va entrar la figura de Roglic, perdut en la general i, tot i que adolorit per la caiguda soferta a les llambordes, amb prou classe per conduir el seu compatriota Pogacar fins a un atzucac als Alps. Al Galibier, Roglic el va atacar i Vingegaard va mirar de rematar-lo... fins a set vegades. Va resistir i va respondre Pogacar en una etapa per emmarcar. Però va ser allà on va començar a perdre aquella energia que es va transformar en un drama quan es va oblidar de menjar i hidratar-se al Granon per entregar un jersei groc a Vingegaard que mai va poder recuperar.