El passat

La contracrònica del Tour: l’antiga Dinamarca es va aliar amb el dopatge

  • Bjarne Riis va ser esborrat durant un temps com a vencedor del Tour de 1996 i Michael Rasmussen va fugir de la carrera per la cuina d’un hotel quan tenia sentenciada la ronda francesa del 2007.

La contracrònica del Tour: l’antiga Dinamarca es va aliar amb el dopatge

LE TOUR / CHARLY LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Al cim de l’Hautacam, l’any 1996, José Luis Arrieta va ser el segon corredor del Banesto que va travessar la línia de meta. Es va acostar a Miguel Induráin que recuperava forces a la furgoneta de l’equip. «¿Com ha anat, Miguel?». «Com si tornem cap a casa, ja no hi ha res a fer». No hi va haver res a fer perquè Bjarne Riis, el primer corredor danès que va guanyar un Tour, acabava de deixar sentenciada la victòria a París, al mateix lloc en què ho va fer Jonas Vingegaard 26 anys després.

Riis encara té el rècord d’ascensió al cim pirinenc. Pujava sense cadena, com ni abans ni després ha pogut fer cap mortal, per sorpresa d’Induráin i la resta dels rivals. Riis va guanyar el Tour amb la sospita del dopatge i amb confessions posteriors per l’ús de substàncies i mètodes prohibits. Durant un temps la victòria de 1996 es va quedar en blanc, com si no hi hagués vencedor. Després, de forma incomprensible i fins i tot injusta per a Lance Armstrong (si es peca una o set vegades es peca igual), va ser restituït. Mai ha pogut presumir d’un triomf que tampoc celebra Dinamarca. Riis ni va ser a la sortida danesa d’aquest Tour.

Següent capítol

Però és que el següent gran protagonista danès del Tour, l’any 2007, tampoc va tenir un final feliç. Michael Rasmussen va lluitar amb un jove Alberto Contador per la victòria a París. Ho va fer perseguit pel dubte d’haver-se saltat els controls antidopatge previs al Tour dient que estava en un lloc quan s’entrenava en un altre. Tal va ser la pressió que al final va acabar fugint per la cuina d’un hotel de Pau a tres dies d’acabar un Tour que havia sentenciat a l’Aubisque.

Notícies relacionades

Avui Rasmussen és l’enviat especial d’un diari danès, rebutja el dopatge que va acabar amb la seva carrera esportiva i se n’alegra dels èxits del seu compatriota Vingegaard. Ell corria amb el mateix equip, tot i que amb la denominació Rabobank, amb què el ciclista escandinau ha guanyat aquest Tour. Feia quatre dècades que un equip neerlandès no arribava amb un corredor de l’equip vestit de groc a París.

A Vingegaard li van preguntar si el seu triomf era una victòria ‘neta’ i va contestar amb absoluta rotunditat per apartar-se del camí dels seus predecessors de groc. «En el meu equip tots som ciclistes nets i ningú pren res il·legal i si som el millor bloc ciclista és perquè ningú prepara les carreres tan bé com nosaltres». Per això, la Dinamarca que fa ja gairebé una eternitat es va entregar en cos i ànima a la sortida del Tour 2022 confia en el seu jove heroi per guanyar un primer Tour amb honradesa i sense fer trampes.