Els detalls de la carrera

Recorregut del Tour de França 2022: perfils de totes les etapes

La volta francesa comença aquest divendres amb una contrarellotge individual

Recorregut del Tour de França 2022: perfils de totes les etapes

LE TOUR

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Tour 2022 comença aquest divendres amb una contrarellotge individual i ho fa amb un traçat nerviós, ja que pràcticament tots els dies es pot considerar com si la volta francesa fos una clàssica. Contrarellotges, murs, ponts ventosos, llambordes, les habituals cites pels Alps i el Pirineu, alguna jornada d’esprint massiu i la visita a Dinamarca i Suïssa, amb un breu pas per Bèlgica, marquen la trajectòria d’aquesta peculiar Grande Boucle, que es podrà seguir en directe i per televisió a través de TVE i Eurosport.

Etapa 1. Copenhaguen-Copenhaguen, de 13,2 quilòmetres

Els carrers de Copenhaguen serviran d’escenari per marcar les primeres diferències, en principi en segons, entre els màxims favorits a lluitar per la victòria final. Els escaladors hauran d’anar alerta i esforçar-se al màxim en una etapa que té com a gairebé únic favorit l’italià Filippo Ganna.

Etapa 2. Roskilde-Nyborg, de 202 km

Compte als 18 quilòmetres a través del pont del Gran Belt, on sempre bufa un vent rafegós i un lloc on Wout van Aert o Mathieu van der Poel poden fer de les seves.

Etapa 3. Vejle-Sonderburg, de 182 km

El Tour s’acomiada de terres daneses amb una etapa que convida al primer esprint massiu de la cursa abans d’endinsar-se ja en territori francès i una jornada de trasllat. En els tres dilluns de competició no hi haurà carrera.

Etapa 4. Dunkerque-Calais, de 171 km

Considerada com a jornada de mitja muntanya, les primeres cotes d’aquest Tour poden servir per evitar una arribada massiva a Calais.

Etapa 5. Lilla-Arenberg, de 157 quilòmetres

Atenció, perquè podem estar davant una de les etapes clau d’aquest Tour i mediàticament una de les més boniques per seguir per televisió. 11 trams de llambordes, als escenaris de la París-Roubaix, tot i que sense els sectors clau de l’‘Infern del Nord’ marcaran una etapa en què els favorits hauran de córrer amb els cinc sentits.

Etapa 6. Binche-Longwy, de 219 km

El Mur de Pulventeux, a només 6 quilòmetres de la meta, ha d’eliminar qualsevol opció d’esprint en una etapa que parteix des de les Ardenes belgues.

Etapa 7. Tomblaine - Super Planche des Belles Filles, de 176 km

Primer contacte de veritat amb la muntanya, en una arribada que ja comença a ser un clàssic, la Planche des Belles Filles, i on es decidirà el Tour Femmes. La Planche des Belles Filles sempre quedarà marcada per la gran contrarellotge del Tour 2020, en què Tadej Pogacar va desbancar Primoz Roglic del liderat del Tour a un sol dia de París.

Etapa 8. Dole-Lausana, de 186 quilòmetres

El Tour arriba a les terres del Comitè Olímpic Internacional (COI) amb una etapa que es decidirà en els 4,5 quilòmetres finals d’ascensió cap a l’Estadi Olímpic de Lausana.

Etapa 9. Aigle-Chatel, de 193 km

El primer contacte amb els Alps serà bastant suau, en una etapa en què el més corrent seria que arribés una escapada. L’endemà (dilluns), jornada de descans.

Etapa 10. Morzine-Megève, de 148 km

Primera de les tres arribades en alt als Alps, concretament a l’heliport de l’estació d’esquí de Megève, després d’una ascensió més llarga que complicada, considerada com a port de segona categoria, de 19 quilòmetres.

Etapa 11. Albertville - coll del Granon, de 151 km

L’etapa 11, com la majoria de les de muntanya, serà de curt recorregut i finalitzarà al coll del Granon, a Serre Chevalier, amb una pujada de 10 quilòmetres i el cim a 2.413 metres. Allà hi va guanyar Eduardo Chozas el 1986. Abans pujarà per primera vegada el Galibier.

Etapa 12. Briançon - Alpe d’Huez, de 159 km

La principal etapa alpina, també sense un quilometratge excessiu, ascendeix de nou el Galibier abans d’afrontar la Croix de Fer i els 21 famosos revolts d’Alpe d’Huez, on figuren tot l’any els noms dels diferents guanyadors des del primer triomf de Fausto Coppi el 1952.

Etapa 13. Le Bourg-d’Oisans - Saint-Étienne, de 192 km

Els equips amb velocistes, després del pas pels Alps on hauran estat a la rereguarda, hauran de treballar en ferm per neutralitzar escapades i aconseguir que el pilot arribi compacte a Saint-Étienne.

Etapa 14. Saint-Étienne - Mende, de 192,5 km

L’aeròdrom de Mende es va fer famós el 1995 per la fuga de Laurent Jalabert que va posar contra les cordes Miguel Indurain, finalment guanyador a París. Per això, la pujada final de la 14a etapa s’ha batejat amb el nom de ‘Ja-Ja’, ara habitual comentarista de la televisió francesa. A Mende, han guanyat també Purito Rodríguez i Omar Fraile.

Etapa 15. Rodés-Carcassona, de 202,5 km

El més normal és que aquesta etapa, abans de l’última jornada de descans a Carcassona, acabi amb una arribada massiva, com a pas previ al Pirineu.

Etapa 16. Carcassona-Foix, de 178,5 km

És la més suau de les tres etapes al Pirineu, però mereix atenció especial l’última pujada d’aquesta jornada, concretament al Mur de Péguère, on s’espera que ningú torni a col·locar xinxetes a la carretera. Des d’allà, descens fins a la ciutat de Foix.

Etapa 17. Sent Gaudenç - Peyragudes, de 130 km

Un altre dia amb pocs quilòmetres fins a Peryagudes, famosa per les aventures de James Bond. Abans l’Aspin, Hourquette d’Ancida i Val Louron, històric per la fuga Indurain-Chiappucci en el Tour de 1991.

Etapa 18. Lurdes-Hautacam, de 143 km

En cas de no estar definit anteriorment, a Hautacam podria ja sortir el guanyador de la cursa sense necessitat d’esperar la contrarellotge final. De nou amb poc quilometratge, el dia clau del Pirineu es presenta amb les pujades prèvies a l’Aubisca i Spandelles.

Etapa 19. Castèthnau de Manhoac - Caors, de 188 km

Amb la muntanya liquidada, aquesta etapa haurà de tenir la lectura d’un esprint massiu.

Etapa 20. La Capèla de Marival - Ròcamador, de 40,7 km

Notícies relacionades

Si les etapes de muntanya són més curtes que en edicions precedents, la contrarellotge final arriba als 40 quilòmetres, una cosa que semblava ja estar en desús quan el més habitual era dissenyar escenaris contra el cronòmetre amb poc més de 30 quilòmetres com a màxim. És l’última oportunitat per donar un tomb a la general i definir el podi de París.

Etapa 21. París La Defense - Camps Elisis, de 115,6 km

El passeig final inclou fotos i brindis amb xampany amb el jersei groc de protagonista. L’habitual és un esprint als Camps Elisis com a festa prèvia a l’entrega definitiva de mallots. L’etapa està prevista que finalitzi cap a les 19.26 hores.