La ronda italiana

El Giro de Valverde, Landa i Bilbao

  • La ronda italiana comença aquest divendres a Budapest amb poca contrarellotge i molta muntanya.

  • El ciclisme espanyol des del 2019 no guanya cap etapa en la prova, però ara disposa d’un trio de corredors per canviar els objectius.

El Giro de Valverde, Landa i Bilbao

GIRO DE ITALIA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Han hagut de passar 104 edicions prèvies perquè el Giro, que comença aquest divendres, surti de Budapest, en l’any en què el Tour partirà de Copenhaguen i la Vuelta des d’Utrecht. La ronda italiana estrena la gran temporada de carreres de tres setmanes; la salsa del ciclisme, la màgia de la gran muntanya, emmarcada a Itàlia als bonics paratges de les Dolomites. I s’inicia a Hongria amb tres ciclistes espanyoles acaparant totes les mirades: Alejandro Valverde, en la temporada del seu comiat; Mikel Landa, en el que ja sembla un acte de fe cap a la seva persona, i Pello Bilbao, en gran forma i amb l’ànsia de proclamar-se en una de les revelacions de la carrera.

Més que encertar qui serà el gran favorit a la victòria final, amb l’equatorià Richard Carapaz en la primera posició i, compte, amb el Movistar en l’horitzó 2023, el més important per al ciclisme espanyol és tornar a reivindicar-se com un col·lectiu essencial i imprescindible, corredors que lluiten almenys per victòries d’etapa, al marge de deixar-se veure en la lluita per la general, un privilegi que aquests últims anys només ha estat a l’abast d’Enric Mas, absent del Giro i preparant-se per al Tour.

En les temporades 2020 i 2021 no hi va haver ni tan sols una victòria d’etapa en les rondes italiana, francesa i espanyola. Els corredors espanyols van navegar a la deriva sempre superats per rivals. Si arribaven dos escapats a la meta, i un era espanyol, ja se sabia per endavant el que ocuparia la segona plaça. Això ha de canviar en aquest Giro i per a això s’explica amb la candidatura de Valverde, que no lluitarà per la general, i de Pello Bilbao, que gaudirà, almenys fins a la tercera setmana, de llibertat de moviment si Landa entra decididament en la baralla per la ‘maglia rosa’.

«Vaig a totes»

«Vaig a totes en aquest Giro, explica amb un equip potent i si cal compartir amb Pello no hi tinc cap problema», admet Landa, amb el desig de no caure com l’any passat i sabedor que, malgrat els seus contratemps, segueix viu la flama del denominat ‘landisme’, la religió ciclista que mou muntanyes amb tal que el corredor alabès les escali en primera posició.

I tindrà terreny, moltes pujades, en un Giro sense gairebé contrarellotge, la seva penitència (només hi ha 27 quilòmetres), amb l’Etna a la cinquena etapa, el Blockhaus el segon diumenge de competició i una tercera setmana brutal, des del Mortirolo fins a la Marmolada, convertida, allà en les Dolomites i a un sol dia del final de festa a Verona, al cim que ha de deixar la ronda italiana vista per a sentència.

Notícies relacionades

Pello Bilbao ja és un veterà, 32 anys. És el ciclista que va guanyar etapes en la Itzulia i en el Tour dels Alps i l’últim espanyol (2019) a conquistar etapes, ni més ni menys que dos, en el Giro. Ràpid en les arribades, bon caçador d’etapes i si s’ho proposa fins i tot capaç de lluitar pels llocs d’honor de la general. És el corredor per seguir, en un any en què ha renunciat al Tour a causa de la seva futura paternitat, i amb una exquisida forma a les seves cames.

«És el meu segon Giro però arribo amb molta il·lusió. He de ser realista. A la meva edat (42 anys) ja no puc lluitar per la general i només per guanyar etapes», admet Valverde qui aquest divendres tindrà la primera oportunitat, amb la duríssima oposició de Mathieu van der Poel, al repetjó hongarès que decidirà qui inaugurarà el vestuari en rosa, la vida en rosa, en un Giro en el qual també compten per a la victòria final Simon Yates, Tom Dumoulin i Superman López (ara a l’Astanà amb David de la Cruz). Cada dia en directe i amb les etapes retransmeses íntegrament a través d’Eurosport i les seves aplicacions mòbils.