Història del ciclisme

El mític Kas torna al ciclisme: ara per ajudar Ucraïna

  • Una acció solidària permet adquirir el mallot del llegendari equip la recaptació del qual servirà per ajudar els refugiats de la guerra.

  • El conjunt va ser creat en els anys 50 a Vitòria i van aconseguir els majors èxits, entre d’altres, amb Font i Sean Kelly.

El mític Kas torna al ciclisme: ara per ajudar Ucraïna

ARCHIVO KAS

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Hi va haver un temps, als anys 70, en què les xapes dels refrescos i les cerveses es llançaven a les voreres. Els exteriors dels bars eren uns tresors per als nens de l’època, sense telèfons mòbils, sense tauletes, sense videojocs. Les xapes emulaven els ciclistes que disputaven el Tour, la Vuelta o el Giro. Calia inventar-se les d’Eddy Merckx o les de Luis Ocaña, perquè el Molteni del campió belga es dedicava a la xarcuteria i el ciclista de Conca, criat entre la Vall d’Aran i França, lluïa els colors del Bic, bolígrafs que servien per escriure o pintar, però no per llançar sobre les rajoles. Per això, el Kas mai defraudava.

El Kas, tot i que els més joves amants o practicants del ciclisme ho desconeguin, va ser un dels equips més grans que hi va haver en el panorama ciclista des dels anys 50 del segle passat fins a finals dels 80. I per allà, llevat d’Ocaña i fins a l’aparició del Reynolds (avui Movistar), van passar tots els grans corredors espanyols.

El mallot amb tons grocs i blaus, amb les tres lletres dels refrescos, principalment de taronja i llimona, del fabricant de Vitòria (Kas va ser fundada per José María Knörr, una família amb vincles empresarials i polítics al País Basc) es va convertir en una relíquia, fins a desaparèixer i transformar-se en un tresor per als col·leccionistes.

Doncs bé, ara han tornat, de forma fugaç, però sobretot solidària perquè a partir del juny, coincidint amb l’inici del Tour, els mallots del Kas reneixin al cos de cicloturistes per les carreteres espanyoles. I sobretot, sabent que el preu que han pagat per la peça (89 euros) no servirà per enriquir els creadors de la idea (la firma especialitzada Etxeondo, la botiga ‘online’ Deporvillage i Pepsico) sinó per recaptar fons a favor dels refugiats ucraïnesos que arribin a Espanya a través de l’ajuda de la Creu Roja.

Qui es vesteixi amb aquest mallot (el disseny és el dels anys 80, en la segona època de l’equip) sabrà que porta al cos, mentre ajuda Ucraïna, una part de la història més brillant del ciclisme espanyol. La que comença el 1958, un jersei que va portar Federico Martín Bahamontes per córrer la Vuelta abans de guanyar el Tour el 1959. I molt abans que els ciclistes del Kas es convertissin en un temor per a tots els rivals de la mà de Dalmacio Langarica, com a director esportiu.

‘El rellotger d’Àvila’

Per allà van passar en els anys 60 Angelino Soler, Patxi Gabica (guanyador de la Vuelta del 1966) i sobretot un gran, gran dels de veritat, com va ser Julito Jiménez, el ‘rellotger d’Àvila’, un dels millors escaladors de tots els temps. Vestit de Kas es va emportar la classificació de la muntanya al Tour del 1965. En aquells anys, el Kas també va comptar amb la brillant col·laboració de Pepe Pérez Francés, que va arribar a l’equip basc després de ser l’estrella del Ferris, equip amb el qual va aconseguir el seu mític triomf en l’etapa del Tour del 1965 que va acabar a la seva Barcelona d’adopció.

Van ser els precursors del Kas dels anys 70, l’equip que va veure néixer com a estrella José Manuel Fuente, ‘el Tarangu’, el qual va lluitar amb Merckx pel Giro del 1972, que va acabar en segona posició. El mateix ‘Tarangu’ que va ser tercer en el Tour del 1973 per darrere d’Ocaña i Bernard Thévenet i el Fuente que va guanyar les Vueltas del 1972 i 1974.

La Vuelta de Pesarrodona

Notícies relacionades

Eren anys en què també van brillar vestits amb aquest mallot solidari Txomin Perurena, Paco Galdós, Miguel Mari Lasa, José Antonio González Linares, Vicente López Carril i Josep Pesarrodona, guanyador de la Vuelta del 1976, tots dirigits per Antón Barrutia.

L’última etapa del Kas (1985-1988) gairebé va tenir un únic protagonista, Sean Kelly, el gran col·leccionista de triomfs, el ciclista que va guanyar la Vuelta del 1988 i que gairebé venç la de l’any anterior si un furóncol no l’aparta de la competició. Amb aquest jersei, el ciclista irlandès, ara amb 65 anys, es va emportar, a part de la ronda espanyola, la París-Niça, la Vuelta, la Itzulia, la Milà-San Remo i la París-Roubaix, gairebé res... Per això, vestir-se ara del Kas, a part d’ajudar Ucraïna, significa pedalar amb el pes més brillant de la història del ciclisme espanyol a sobre.