Esquadra governamental

Astanà, l’equip del Govern kazakh que pedala amb incertesa

  • Alexandre Vinokurov, coronel honorari de l’Exèrcit del seu país, n’és el mànager, càrrec que va recuperar aquest any gràcies a la intervenció d’Askar Mamin, ara destituït com a primer ministre.

  • Porten el nom de l’antiga capital del país, que ara es diu Nur-Sultan, en honor a l’expresident de l’antiga república soviètica.

Astanà, l’equip del Govern kazakh que pedala amb incertesa

ASTANA TEAM

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Van de blau i sobre la pell porten dues inscripcions, Astanà (el vell nom de la capital, que ara es diu Nur-Sultan en honor al dirigent que va governar el país durant 30 anys) i Kazakhstan, el país que la setmana passada es va llançar al carrer, la nació amb un president actual, Kassym-Jomart Tokayev, que va ordenar disparar a matar contra els manifestants i l’Estat que va recobrar la pau gràcies als tancs russos.

Roden en el pilot des del 2007, en el que en aquell temps va ser un turbulent inici en el ciclisme professional. Van arribar en ple estiu, després d’una intervenció d’Alexandre Vinokurov, avui mànager de l’esquadra, i en aquell temps estrella de l’equip que dirigia Manolo Saiz, el desaparegut Liberty Seguros, la companyia asseguradora que va retirar de forma precipitada el seu patrocini després d’esclatar l’operació Port, que va suposar la detenció del tècnic càntabre i va treure a la llum les tàctiques dopants del metge canari Eufemiano Fuentes.

La Unió Ciclista Internacional (UCI) no vol entrar en temes polítics, seguint el costum de la resta de grans federacions, i només ha demanat calma i moderació en un assumpte polític i social que, de moment, sembla no esquitxar un dels principals equips del World Tour (la Primera Divisió del ciclisme mundial), que compta entre les seves files amb Miguel Ángel López, ‘Superman’, rescatat després de la seva fugida del Movistar. Un Astanà que també aquest any ha fitxat Vincenzo Nibali, amb qui van guanyar el Tour del 2014, i que compta amb el català David de la Cruz i el prometedor Javier Romo.

L’Astanà es mou en el pilot principalment gràcies a l’aportació estatal del Kazakhstan, tot i que la seu de l’equip figura a Luxemburg, segons es comprova a la fitxa de l’esquadra a la pàgina web oficial de l’UCI. Concretament, consta com a societat vinculada al conjunt kazakh Aracanto SA, amb seu en el número 37 del carrer de les Scillas de la localitat de Howald, al sud de la capital luxemburguesa, les dades del qual són complicades de trobar a internet.

El que és cert és que Alexandre Vinokurov, com a mànager i pràcticament ànima de l’equip, ha tornat a la direcció després de ser destituït del càrrec pocs dies abans de l’inici del Tour del 2021 per discrepàncies en aquell temps amb el segon patrocinador, l’empresa tecnològica canadenca Premier Tech, que aquest any ha preferit recolzar el conjunt d’Israel que lidera Chris Froome.

Al rescat de Superman

El retorn de Vinokurov, segons diverses fonts, es va produir a proposta d’Askar Mamin, destituït ara com a primer ministre després de la revolta del país. D’aquí la incertesa que ara envolta l’equip. Vinokurov és qui gestiona el capital i seva seria l’empresa ubicada a Luxemburg. Precisament, va ser ell la persona que va obrir les portes de l’Astanà a Superman quan va ser acomiadat del Movistar després de retirar-se en la penúltima etapa de la Vuelta, per un rampell, quan ocupava la tercera plaça de la general.

És el mateix Vinokurov, coronel horari de l’Exèrcit del Kazakhstan, que va deixar el ciclisme per la porta gran després de proclamar-se campió olímpic a Londres 2012 i el que havia fugit per la porta posterior d’un hotel de Pau després de comprovar-se que s’havia equivocat de bossa de sang al realitzar una transfusió prohibida. Es va col·locar la del seu company i amic kazakh Andrei Kaixetxkin, en comptes de la seva. Va complir dos anys de càstig.

Notícies relacionades

L’Astanà va ser l’equip amb què Alberto Contador va guanyar el Tour del 2009, el que va conquerir després de disputar dues curses, segons les seves paraules, una a la carretera i una altra a l’hotel, ja que a les seves files havia trobat col·locació Lance Armstrong en el seu retorn al ciclisme abans que s’anul·lessin per dopatge les seves set victòries a París. La relació va ser pèssima. Contador va acusar el nord-americà de fer-li el buit amb gregaris que l’ajudaven i donaven l’esquena al corredor madrileny. Armstrong sempre va mantenir que abans de començar la carrera a Mònaco va avisar el corredor espanyol que ell anava a buscar la victòria. De fet, va acabar tercer, una posició que també li va ser esborrada al texà, malgrat que sempre ha mantingut que en aquella edició de la ronda francesa anava net.