L’especialista espanyol

Felipe Orts, un ‘pop’ en el fang del ciclocròs

  • Als 26 anys, aquest alacantí és el campió d’Espanya de l’especialitat i el que respira a Bèlgica i els Països Baixos el mateix aire que Van der Poel i Van Aert.

Felipe Orts, un ‘pop’ en el fang del ciclocròs

@YEFRIFOTOS

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Felipe Orts, als 26 anys, gairebé se sent com un pop, però no en un garatge, sinó en el fang del ciclocròs de Flandes; el mateix ciclista que respira l’aire dels ‘monstres’, de Mathieu van der Poel i de Wout van Aert, als quals veu a prop, als quals gairebé toca, als quals distingeix sortint del revolt o amb la bici a coll, patejant com diuen ells, a la rampa amb què s’enfrontarà uns segons més tard, que tampoc en són tants, i el que té el tremend honor d’acabar entre els 15 primers en carreres de la Copa del Món i l’influent Superprestigi.

Aquest alacantí de la Vila Joiosa passa mig any viatjant amb avió, principalment a Brussel·les, per, des d’allà, viatjar fins a terres flamenques. El seu equip, el Burgos BH, ha llogat una casa, on poden deixar aparcada la furgoneta amb el material i evitar així haver d’estar cada vegada buscant hotel. «Competeixo des dels set anys, simplement perquè amb el ciclocròs sempre he disfrutat més i perquè tinc l’evidència que si m’he pogut fer professional i disputar proves de carretera ha sigut gràcies a aquesta especialitat», explica Orts.

Les proves de ciclocròs són més explosives. No és necessari disposar del fons que et permeti atacar a l’últim repetjó després de sis hores protegit en el pilot. Representa un esforç, moltes vegades inferior a l’hora, però sempre al màxim, sense parar, «com si es tractés d’una contrarellotge», on no s’hi val anar a roda, ni tàctiques d’equip i moltes vegades, quan el terreny impossibilita pedalar, cal carregar la bici a coll. «Allà és on ens guanya sempre Van Aert. Patejant té una potència fora de sèrie».

Orts és el campió d’Espanya de l’especialitat i el que guanya la majoria de carreres de ciclocròs quan se celebren lluny de la Meca d’aquest esport. «A Flandes i als Països Baixos cada prova de ciclocròs genera un ambient increïble, com si fos una etapa del Tour. Es crea un circ, molt més enllà de la mateixa competició. Hi ha carpes amb música, la gent beu cervesa, menja patates fregides i salsitxes». Hi ha esdeveniments que arriben a aplegar fins a 100.000 persones. És l’espectacle del cap de setmana.

Dos... i la resta

 «Van der Poel és l’altre fenomen del ciclocròs i el que ha aconseguit derrotar Van Aert en els últims mundials. Si estan tots dos en una carrera ja saps que guanyarà un d’ells. Llàstima que la seva classe no s’enganxi». No s’enganxa, per desgràcia, però Orts, a poc a poc, s’ha guanyat un lloc en l’elit d’aquesta especialitat ciclista. «La meva intenció és acabar la Copa del Món entre els 15 primers. A mi les que més em beneficien són les carreres ràpides i tècniques. Al fang no és on em sento més còmode, però a Flandes ja saps que l’has de dominar i, a poc a poc, em sento més còmode en aquest escenari».

Notícies relacionades

Van Aert va tornar al ciclocròs la setmana passada. Va arribar al Superprestigi de Boom, va veure el recorregut i va guanyar. Es va escapar en la segona de les set voltes i els va treure dos minuts a tots. I això que es va donar una trompada en un baixada amb el fang a flor de pell. Aquell dia Orts gairebé ni el va veure per acabar el 15è a més de tres minuts de la gran figura belga. «El que Van Aert va fer en el Tour estic segur que fins i tot el va sorprendre a ell mateix», diu amb admiració al recordar les victòries del campió de Bèlgica en l’etapa del Ventoux, la contrarellotge final i l’esprint dels Camps Elisis.

El 26 de desembre serà la data del primer duel entre Van Aert i Van der Poel amb Orts de testimoni. Ell va amb la seva furgoneta mentre el Jumbo de l’astre flamenc i l’Alpecin del net de Poulidor desplacen per a un sol corredor autocar, camió, cotxe auxiliar... el que calgui. És un altre món.