Una corredora de projecció

Sara Martín, entre el ciclisme i la química

  • Als 22 anys creix al Movistar com un dels valors del ciclisme femení.

  • La corredora acaba d’acabar els seus estudis universitaris compaginats amb la competició i ara somia disputar el Tour.

Sara Martín, entre el ciclisme i la química

MOVISTAR TEAM

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Mai va saber si la bicicleta seria alguna cosa més que un entreteniment. Tenia clar que valia la pena provar-ho, respondre a l’oferta del Movistar i fer-se professional. Però Sara Martín (Aranda de Duero, 1999) sempre va entendre que deixar la carrera universitària per dedicar-se al ciclisme en exclusiva seria un error. Fa unes setmanes va rebre el títol de química i ara ja pot afrontar la temporada 2022 pensant en la competició i guanyar una plaça per disputar al juliol el naixent Tour femení.

Ja sap el que significa córrer el Mundial amb la selecció espanyola i haver-se convertit als 22 anys en un dels valors del ciclisme femení. Considerada com una corredora tot terreny, en un Movistar que de cara al 2022 en les carreres per etapes s’entregarà a buscar blocs per donar suport a Annemiek van Vleuten, ja no haurà de passar pels esforços viscuts aquesta temporada: bici, ordinador i llibres; gairebé entrenar llegint, buscant forats, on fos, a l’autobús de l’equip, anant o tornant de les carreres, a l’hotel quan les seves companyes prenien una infusió o xerraven i reien i fins i tot vivint en una residència d’estudiants a Valladolid, quan no estava convocada pel Movistar, per assistir presencialment a les classes de química. «He aconseguit el títol universitari aprovant i passant any a any els quatre cursos. He anat aprofitant les hores mortes de la competició; a l’hotel, al cotxe, durant els viatges, agafant temps d’on podia. He patit, però tenia clar que ho volia fer per aconseguir aquest objectiu», explica Sara Martín.

Aquest any va arribar al Movistar, va seguir amb la seva beca a la residència estudiantil de Valladolid, on a banda de la maleta mai va faltar la bici. «A la universitat facilitats per estudiar i competir alhora no en va tenir gaires. Però sempre he tingut clar que els estudis eren la prioritat. He patit perquè, de vegades, només tenia temps per pujar-me al rodet (la bici estàtica on entrenen els ciclistes professionals quan no poden sortir a la carretera) i molts caps de setmana havia de competir, però sacrificant-me com he pogut».

Ara, durant un temps, la química quedarà aparcada per millorar com a ciclista, per la seva joventut, per adquirir més experiència i al tenir moltes més hores per entrenar. «Ara em centraré només en la bici. Ja arribarà el temps de reprendre la química, que m’agradaria afrontar més des d’un punt dinàmic que a través de la docència».

Notícies relacionades

I arriba el títol de química davant un 2022 crucial per al ciclisme femení, amb l’anunci del naixement del Tour, vuit dies de competició que serviran per enllaçar les tres setmanes de la carrera masculina. «Jo ja he corregut el Giro –diu Martín– però no hi ha dubte que el Tour tindrà una enorme repercussió perquè servirà per donar moltíssima més visibilitat al ciclisme femení. Servirà perquè la gent s’enganxi i farà que nosaltres siguem les protagonistes del Tour».

Amb el títol universitari a la mà, sobretot, Martín tindrà més temps per descansar, clau en qualsevol esportista, i reivindicar-se com una corredora de projecció.