Novetat ciclista

Neix el Tour femení, que també es correrà al juliol

  • La prova, amb vuit etapes, serà presentada aquest dijous al costat del Tour clàssic i es disputarà del 24 al 31 de juliol del 2022.

  • Marion Rousse, exciclista i comentarista de televisió, una celebritat a França, serà la directora de la nova carrera.

Neix el Tour femení, que també es correrà al juliol

TDF

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Marion Rousse no és una dona desconeguda a França, potser al contrari. És la veu del ciclisme, la que va incorporar la televisió pública per retransmetre no només el Tour, sinó totes les carreres que s’ofereixen en directe, des de la París-Niça fins a la París-Tours, de març a octubre. I serà la persona encarregada aquest dijous de presentar solemnement al Palau de Congressos de París el naixement del Tour Femmes del qual serà la directora.

Vol ASO, propietària del Tour, que també presenta el recorregut 2022, que la prova femenina tingui una enorme repercussió i que aprofiti la gran popularitat de la famosa prova masculina, que reuneix, al marge de la pandèmia, uns 20 milions d’aficionats en total per les carreteres franceses al llarg de tres setmanes. Que creixi, que el públic s’identifiqui amb les dones ciclistes, que coneguin els seus noms, que vegin elles els seus cognoms pintats a la carretera i que pateixin i disfrutin durant els vuit dies de competició, del 24 al 31 de juliol de l’any que ve. Començaran a rodar just el dia en què els nois arriben a París, perquè corredors dels dos sexes, cadascú en la seva carrera, sentin la glòria de travessar la línia de meta dels Camps Elisis.

Poc se sap de la primera edició del Tour Femmes, els secrets del qual es posen aquest dijous al descobert, al marge que començarà a París i tindrà la pujada La Planche des Belles Filles com un dels punts clau de la competició. I, és clar, no podia ser de cap altra manera, que participaran les millors corredores i equips del concert mundial.

Marion Rousse serà l’encarregada que funcioni tot l’engranatge, com fa Christian Prudhomme, curiosament com ella va ser periodista abans que dirigent, durant la competició.

Rousse, 30 anys, va ser campiona de França en ruta el 2012. Va començar a col·laborar poc després en el departament de relacions públiques del Tour. En aquell temps era la dona de Tony Gallopin, corredor professional. Després d’una etapa com a model va fitxar per la Televisió Francesa mentre iniciava una relació personal amb Julian Alaphilippe. La parella viu a Andorra i al juny van ser pares de Nino.

La primera experiència

El Tour, com a empresa, ara ASO, va organitzar el Tour femení de 1984 a 1989. Eran els anys de domini de Jeannie Longo. Va desaparèixer oficialment la carrera. Hi va haver litigis pel nom i a finals dels 90 només es va permetre la ronda francesa femenina sota el nom de la Grand Boucle Féminine Internationale. Tenien prohibit utilitzar la denominació ‘Tour’. Va ser l’època de les tres victòries de Joane Somarriba (2000-2001 i 2003), la millor ciclista espanyola de tots els temps.

Abans, a principis dels anys 90 del segle passat, la carrera es va denominar el Tour de la Comunitat Econòmica Europea, època de triomfs per als qui van ser grans figures del ciclisme femení: Leontiel van Moorsel i Fabiana Luperini.

Les grans cites

Notícies relacionades

Ara, el ciclisme femení comença a ressorgir. Tots els grans equips, cas del Movistar, disposen d’una plantilla femenina i les grans clàssiques, com va succeir a principi de mes amb la París-Roubaix, amb un notable èxit d’audiència a França: gairebé dos milions de persones van seguir la carrera per televisió.

L’any que ve serà l’ocasió per poder disfrutar amb les estrelles actuals, com Annemiek van Vleuten o la mallorquina Mavi García que correrà l’any que ve en el nou Emirates, l’esquadra de Tadej Pogacar en l’apartat masculí.