L’avenç de la pròxima ronda francesa

EL PERIÓDICO presenta el Tour 2022: llambordes i arribades a Alpe d’Huez i Hautacam

  • La pròxima edició de la cursa es presenta dijous a París però ja se sap que passarà pels Vosges, Alps, Massís Central i el Pirineu amb sis arribades en alt.

  • La cinquena etapa serà clau per trams empedrats de la París-Roubaix, després d’un inici confirmat a Dinamarca i visites a Bèlgica i Suïssa.

EL PERIÓDICO presenta el Tour 2022: llambordes i arribades a Alpe d’Huez i Hautacam

ASO / CHARLY LÓPEZ

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El Tour 2022 que es presenta aquest dijous a París recorrerà quatre països (Dinamarca, Bèlgica, Suïssa i lògicament França), quedarà marcat per les llambordes de la París-Roubaix en la cinquena etapa i passarà per les principals serralades franceses: Vosges, Alps, Massís Central i Pirineu, amb un total de sis arribades en alt i dues contrarellotges, a l’inici, als carrers de Copenhaguen, i a un dia de París al departament de Lot, al nord de Tolosa.

Aquest diari ha pogut ja reunir el traçat del Tour 2022 després de consultar les edicions locals dels principals diaris regionals francesos (‘La Voix du Nord’, ‘L’Est Républicain’, ‘Le Dauphiné’ i ‘La Dépêche du Midi’), així com la web de l’emissora France Bleu i la pàgina especialitzada en ciclisme de Velowire, que ha confirmat ja tots els finals d’etapa i que fa més d’una dècada que no erra el recorregut abans de la seva presentació oficial. Així mateix, els finals d’etapa i les tres jornades de descans –l’any que ve una més a causa del trasllat des de Dinamarca a França– s’estableixen després de comprovar les reserves ‘online’ de la cadena Accor (Novotel, Mercure i Ibis), que és la que utilitza generalment el Tour perquè pernoctin equips, direcció i caravana a les ciutats candidates a acollir la carrera. Els dies assenyalats ja no queden habitacions i la poca oferta que s’ofereix s’efectua a un preu moltíssim més car que la resta de dies del mes de juliol del 2022.

Així, ja es pot concretar que el Tour descansarà a Lilla, després de tornar de Dinamarca (4 de juliol, primer dilluns al sol francès), Morzine (dilluns, dia 11) i Carcassona-Narbona (dilluns, 18). A Dinamarca, en la que serà la sortida més llunyana de França des de la creació de la prova el 1903, hi haurà tres etapes, ja oficialitzades per l’organització, en una sortida que estava prevista per a aquest any però que es va ajornar a causa de l’Eurocopa i la pandèmia. A les carreteres daneses, sense grans obstacles orogràfics, els favorits hauran d’estar molt pendents del vent sobretot en la segona etapa, on creuaran el pont del Gran Belt, el tercer més llarg del món que, amb 16 quilòmetres, és el de més longitud d’Europa.

Ja a França, després d’un ‘passeig’ entre Dunkerque i Calais, s’afrontarà la gran cita amb les llambordes, confirmada per ‘La Voix du Nord’, entre Lilla i Wallers, al costat del famós bosc d’Arenberg, amb diversos trams de ‘pavés’, cosa que dona un caràcter crucial a aquesta jornada abans d’adreçar-se cap a la Planche des Belles Filles (arribada del 8 de juliol confirmada per France Bleu), on el 2020 Tadej Pogacar va deixar fora de combat Primoz Roglic i li va treure el jersei groc a un dia de París, tot i que en la modalitat de contrarellotge.

Des d’allà es prendrà el camí cap als Alps passant per Lausana i després de descansar a Morzine s’arribarà a la famosa estació de Megève vorejant el Mont Blanc, abans de les dues arribades alpines en alt (confirmades per ‘Le Dauphiné’) a Granon, en el domini esquiable de Serre Chevalier, on va guanyar Eduardo Chozas el 1986 i a Alpe d’Huez, el 14 de juliol, festa nacional francesa, cosa que fa preveure una allau de públic en els famosos 21 revolts que porten els ciclistes fins a la cimera.

Victòries de Purito i Omar Fraile a Mende

Després s’efectuarà una transició a Saint Étienne per dirigir-se a Mende i afrontar els 3 quilòmetres de pujada fins al seu aeròdrom, on han guanyat Purito Rodríguez (2010) i Omar Fraile (2018, última victòria espanyola al Tour).

La tercera setmana, amb la caravana de la cursa descansant dividida entre Narbona i Carcassona), acollirà tot el protagonisme pirinenc (igual com aquest any el Pirineu arribarà després dels Alps) amb una arribada a Foix i dues arribades en alt (Peyragudes i Hautacam) confirmats per ‘La Dépêche du Midi’.

L’etapa de Peyragudes finalitzarà al seu altiport, on es va rodar el 1997 una de les més famoses escenes de l’entrega de James Bond ‘El demà no mor mai’, protagonitzada per Pierce Brosnan. Serà la mateixa meta del 2017, amb rampes del 17%, on Chris Froome va perdre uns segons i es va originar certa polèmica perquè Mikel Landa, llavors el seu gregari, no el va esperar, tot i que la veritat poc hauria pogut fer.

Notícies relacionades

L’etapa reina pirinenca entre Lourdes i la cimera d’Hautacam (on el 1996 Miguel Induráin es va acomiadar de la sisena victòria consecutiva a París) prescindirà del Tourmalet per presentar en societat una nova joia de la corona pirinenca que es diu Spandelles.

El Tour finalitzarà als Camps Elisis de París diumenge 24 de juliol, el mateix dia en què s’inicia la ronda francesa femenina, que torna al calendari internacional amb vuit etapes i les millors corredores del món.