El Tourmalet

Cròniques d’un poble

Bélmez, a la província de Còrdova, va acollir aquest divendres la sortida de la Vuelta, una mena de premi, com una festa major

Cròniques d’un poble

LA VUELTA / CHARLY LÓPEZ

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No tots els dies surt la Vuelta del teu poble i potser fins i tot és una oportunitat única; el dia gran, una festa major extra en ple agost. Grans i petits, aquí tenim els ciclistes i, tot i que no els podeu tocar aquest any, sí que els podeu veure preparant-se per sortir i per rodar per les carreteres on habitualment circules amb el cotxe i fins i tot amb la bicicleta si t’agrada practicar aquest esport anomenat ciclisme.

Grans i petits, admireu el castell de Bélmez, del qual, si es busquen dades a internet, es descobreix que va pertànyer a l’Orde Militar de Calatrava. Tot preparat, tot adornat a Bélmez perquè aquest divendres és un gran dia, surt la Vuelta, del més important que ha passat des que es va construir el ferrocarril en una època de mines; molt abans que es tanquessin maletes i es busquessin altres destinacions quan aquest poble, com tants altres de la província de Còrdova, va començar a despoblar-se.

A prendre posicions

Cal prendre posicions. Uns matinen per ubicar-se a la tanca com si fos una llotja davant el podi de sortida. I d’altres no obliden la gorra i una petita ombra per ser dels primers a veure el pas dels corredors pels 7,2 quilòmetres neutralitzats, a la recerca de la carretera nacional i de la ruta cap a Extremadura després de sis dies de la ronda espanyola per terres andaluses –Almeria, Màlaga, Jaén i Còrdova, després d’un fugaç pas de connexió per Granada–.

Els ciclistes veuen els habitants de Bélmez des de la distància i el punt d’ombra a la carretera es troba sobre un terraplè. És bo asseure’s perquè seran uns segons, però un parell d’hores de paciència veient passar cotxes d’equip, autocars, cotxes acreditats i fins i tot la caravana publicitària, que malgrat ser més petita que la del Tour, també es deixa veure amb els altaveus, la música i fins i tot algun regal.

Sense poder anar als autocars

L’accés d’aficionats a la zona dels autocars, el lloc on abans es podia esperar la sortida del ciclista dirigint-se al punt de partida, ara és una zona tancada; a Bélmez, com dijous a Jaén, com en tota la Vuelta, com l’any passat, i tant de bo que el 2022 tot canviï i aquesta feliç pandèmia només sigui un malson, però amb final.

Es talla la cinta, els corredors pugen a la bici, se sent el so dels pedals automàtics mentre s’encaixen les sabatilles dels ciclistes, un ‘crac crac’ que retruny a l’espera que Javier Guillén, el director de la Vuelta, ja al quilòmetre zero, ja als afores de Bélmez, baixi la bandera, comenci el festival, els atacs i la fuga nostra de cada dia.

Notícies relacionades

Passaran per pobles com Peñarroya – Pueblo Nuevo, el lloc per parar i veure fugaç el pas dels ciclistes que van camí de Villanueva de la Serena, passant per Cabeza del Buey i Don Benito, entre altres localitats.

La ruta alternativa, una carretera que permet als seguidors de la Vuelta arribar abans que els ciclistes, passa a pocs quilòmetres de Fuente Obejuna, on tots van a una, i al costat de pobles com Azuaga, terra de pernils i bressol de colomencs.