Pla de xoc per encarrilar la recollida d’escombraries

L’Ajuntament destinarà 90.000 euros com a últim intent per pal·liar les carències d’aquests dipòsits de residus, que fallen des de fa un any i mig.

Pla de xoc per encarrilar la recollida d’escombraries
1
Es llegeix en minuts
Pau Lizana Manuel
Pau Lizana Manuel

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona tornarà a intentar que el sistema de recollida pneumàtica d’escombraries funcioni bé al districte de Sant Martí. Després de prop d’any i mig de contenidors desbordats, canonades avariades i pudors, el consistori va posar en marxa dilluns un pla de xoc per reparar algunes de les bústies on es dipositen les bosses d’escombraries que després són arrossegades cap a centrals de tractament per canonades subterrànies mitjançant aspiració. Ho van comunicar responsables municipals en una reunió la setmana passada amb la plataforma veïnal Paraguai-Perú, cita a la qual també van assistir representants d’Urbaser, l’empresa encarregada de la neteja.

Edorta Moreno, portaveu de l’Associació Amics de la Gran Via i de la plataforma Ni una Plaça Menys, va participar en la trobada i detalla que l’Ajuntament preveu desemborsar 90.000 euros per reparar "per dins i per fora els contenidors". Fonts municipals confirmen la xifra a aquest diari i afegeixen que es "repintaran o es plastificaran per evitar la corrosió" un total de 440 bústies fins al gener del 2026. El consistori millorarà a més "les tapes, la retolació" i altres elements que puguin estar fets malbé en els contenidors de recollida pneumàtica.

Notícies relacionades

L’Ajuntament insisteix que el gruix dels problemes sobrevinguts en aquest sistema de tractament de residus venen derivats del canvi de proveïdor que es va produir l’abril de l’any passat. Urbaser, encarregada de la neteja dels districtes de Sant Martí i Sant Andreu, subcontractava el servei de recollida pneumàtica fins aleshores a l’empresa Envac i va passar a encomanar-lo a Urban Refuse Development (URD).

Aquesta última, segons expliquen portaveus municipals, va implantar "un sistema automàtic de buidatge i manteniment" que no va estar llest fins al febrer i va millorar la xarxa amb diverses actuacions que van suposar prop de 400.000 euros. Ara, segons fonts del consistori, s’està tornant a adaptar el sistema "per evitar els desbordaments que s’han produït en alguns àmbits concrets".