Cas reobert

L’Audiència aboca a judici la incineradora Tersa per pol·lució

El tribunal apunta a les «anomalies» en els registres de temperatura i els «indicis» d’emissions nocives per a la salut a la planta de crema d’escombraries de l’àrea metropolitana.

L’Audiència aboca a judici la incineradora Tersa per pol·lució
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La investigació per la suposada pol·lució nociva a la incineradora d’escombraries Tersa s’encamina cap al judici. L’Audiència de Barcelona ha reobert la causa per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per les emissions potencialment perilloses de la planta de titularitat pública i situada a Sant Adrià de Besòs, que crema fins a 360.000 tones a l’any de residus de l’àrea metropolitana.

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona va donar carpetada a les indagacions al maig, al no apreciar "cap conducta penalment il·lícita", segons va plasmar la jutge en la interlocutòria d’arxivament. Ara el tribunal no només desmunta els arguments de la instructora, a l’advertir que la Guàrdia Civil i altres estudis apunten a presumptes anomalies en el funcionament de la central, sinó que creu que el cas s’ha de dirimir en una vista.

"És prematur sobreseure el procés i correspon a l’òrgan d’enjudiciament valorar, en el judici oral […] la força argumentativa i rigor dels diferents informes pericials", conclou la secció vuitena de l’Audiència, en una interlocutòria a què EL PERIÓDICO ha tingut accés. El diputat de Sumar i exregidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la central, F. R., figuraven com a investigats.

El tribunal estima íntegrament el recurs de la fiscalia i accepta de manera parcial el de l’associació veïnal Airenet –que va presentar la denúncia que va originar les indagacions i l’advocat Francesc Jufresa representa– i un altre d’una particular. Els jutges han acceptat que la causa es reprengui, deneguen que es practiquin més diligències d’investigació i ordenen seguir amb el procediment judicial per anar a judici. La resolució no es pot impugnar.

Temperatures impossibles

Els magistrats de l’Audiència són clars al discrepar amb la decisió d’arxivar el cas. "No compartim la valoració indiciària efectuada en instrucció", assenyalen en la interlocutòria. S’emparen amb un informe de la Guàrdia Civil i les observacions dels seus pèrits per advertir de "les anomalies detectades en relació amb les temperatures" a les quals es cremen residus a la planta. Tersa les estima mitjançant un algoritme que les acusacions qüestionen, per donar nivells esbojarrats, tant per excés com per defecte. Les dades de temperatura resulten clau per dilucidar si Tersa es va cenyir a la norma per minimitzar la dispersió de contaminants.

El tribunal al·ludeix al "greu risc per a la salut de les persones que es deriva de la incineració de residus per sota de 850 graus", exigida per llei. "Per sota dels 850 graus no es pot assegurar la destrucció de dioxines i furans, que són altament cancerígens i perillosos per a la salut de les persones", recorda. A tot això, afegeix el que defineix com a "falta de coherència del resultat de les temperatures obtingudes a partir de l’algoritme amb les dades publicades per la Generalitat".

Notícies relacionades

Al tancar la investigació, la jutge de Badalona va afirmar que no existia un sol informe que corroborés que el procés de combustió de la central alliberés dioxines i furans per sobre dels límits legals. Obviava que si es va començar a escrutar Tersa va ser, precisament, per les anàlisis d’un equip de toxicòlegs de la Universitat Rovira i Virgili. Van diagnosticar un perill fins a tres vegades més gran de contraure càncer a Sant Adrià per la proporció de restes tòxiques identificades en l’ambient, en comparació amb l’entorn d’altres instal·lacions similars.

"Vam constatar diversos informes que apunten a indicis sobre l’existència de dioxines a la zona de Sant Adrià de Besòs, de manera perillosa per a la salut de les persones", esgrimeix l’Audiència. Esmenta, per exemple, un estudi del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). També al·ludeix a les conclusions dels pèrits de la Guàrdia Civil, que van avisar que "la temperatura no arribava als 850 graus durant diversos minuts al llarg d’un dia". "Van detectar alguns mesos amb més de mil minuts per sota de la temperatura referida i, en els mesos de març i juny [del 2020], superava la quinzena", ressalta.