Pugna empresarial per aconseguir la llibreria del parc Güell

La firma que gestiona actualment la petita i cotitzada botiga defensa la seva concessió per als pròxims deu anys amb una oferta de 775.000 euros anuals que triplica el preu de sortida.

Pugna empresarial per aconseguir la llibreria del parc Güell

meritxell m. pauné

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

L’Ajuntament de Barcelona està a punt d’adjudicar una concessió amb què triplicarà els ingressos que preveia obtenir. Durant els pròxims 10 anys. I es tracta d’una petita llibreria, un perfil de negoci que no sol atraure un enorme afany inversor. El secret està en la ubicació: la porta principal del parc Güell, davant el famós drac de trencadís. Milers de turistes visiten aquesta botiga cada dia i hi compren algun llibre o record de la visita.

El departament de Parcs i Jardins va treure a licitació al febrer la gestió d’aquest espai de titularitat municipal que dona vida a un dels dos pavellons de la porteria que va dissenyar Antoni Gaudí i que es conserven a l’entrada del carrer d’Olot. L’altra torrassa és un espai expositiu del MUHBA, la Casa del Guarda.

Feia més d’una dècada que no sortia a concurs i l’anterior concessió havia caducat. El consistori havia prorrogat la gestió amb «autoritzacions provisionals», argumenta, davant la «complexitat» de l’elaboració dels plecs i la necessitat de revisar el local –catalogat com a patrimoni– per comprovar si necessitava alguna millora. Finalment, aquest febrer ha llançat el concurs per la via d’urgència.

Els interessats han tingut només dues setmanes de termini per presentar una oferta, amb un cànon mínim exigit de 250.000 euros anuals. Tres empreses han quedat finalistes en el procediment de selecció, que està a punt de concloure. «Estem en l’últim tràmit per formalitzar l’adjudicació d’aquesta concessió, que ja està en fase de firma i la previsió és que es formalitzi abans de l’estiu», afegeix.

Les ofertes rebudes superen el llindar mínim amb amplitud, en especial dues. La cadena Laie, actual gestora, ha ofert pagar 775.000 euros l’any a l’Ajuntament de Barcelona per mantenir la concessió. És a dir, més de 64.000 euros al mes. Li trepitjava els talons, amb 652.000 euros anuals, l’empresa madrilenya Palacios y Museos SL, especialitzada a operar botigues de grans icones turístiques com el Reina Sofia o El Escorial. La tercera era la pime catalana It Brings Art, que es va quedar molt lluny de la pugna, amb 350.000 euros.

Pesos pesants del sector

Notícies relacionades

Laie ja gestiona locals en 10 províncies espanyoles, segons la seva pròpia web. No obstant, el seu gran bastió és Barcelona amb 13. A més de la seva coneguda llibreria-cafè de Pau Claris, compta amb 12 llibreries-botiga en famoses icones públiques i privades: La Pedrera, la Sagrada Família, el CaixaForum i CosmoCaixa, el CCCB, el Macba, el MNAC, el Picasso... Es dona el cas que també porta la botiga de la Casa Museu Gaudí, dins del parc Güell, que des del 1992 gestiona la Junta Constructora de la Sagrada Família.

Per la seva banda, Palacios y Museos té una extensa presència en monuments i museus públics per tota la geografia espanyola. Després de la pandèmia va posar un peu a Barcelona a través de dos joves espais privats, el Museu de l’Art Prohibit i el mirador de Torre Glòries. Tot i que encara no és oficial, la documentació del concurs publicada a la web de Contractació Pública revela les puntuacions rebudes i decanta l’adjudicació a favor de Laie.