Símbol d’identitat local

El Prat aspira a crear una granja comunitària per salvaguardar el seu orgull pota plava

El projecte s’ha anunciat en el marc de la celebració de la 50a edició de la Fira Avícola de la ciutat

El Prat aspira a crear una granja comunitària per salvaguardar el seu orgull pota plava

ACN

2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

«Farem tots els esforços necessaris per conservar, no només aquesta raça, sinó la criança del pollastre pota blava.Costi el que costi». Són paraules de l’alcalde del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Lluís Mijoler, que explica que l’ajuntament que lidera té com a prioritat conservar tant l’espècie, com tots els elements populars que durant segles s’han construït al voltant del pota blava, tot un símbol d’identitat local per als pratencs.

El consistori estudiarà ara com reformular la granja Torres, municipalitzada fa uns anys i on es crien uns 10.000 animals anuals, per donar relleu als integrants de l’Associació de Criadors de la Raça Prat, encarregats ara de la criança i amb edats que ja superen els 80 anys. «El que proposem és que la ciutadania, les entitats, les AMPAs i les empreses de la ciutat que puguin participar d’un projecte comunitari», explica Mijoler.

És a dir, la idea actual de l’Ajuntament del Prat és que, a través d’una fundació –és la fórmula que actualment compta amb més números, però que encara s’ha d’estudiar–, la comunitat pratencae pugui ‘apadrinar’ el seu propi pota blava i que aquest sigui criat a la granja Torres, de manera que, si vol, pugui presentar-lo després a concursos o fer amb ell el que cregui convenient. «Que puguis tenir la possibilitat de criar un pollastre, però que en comptes de fer-ho a casa, tinguis a la teva disposició un emplaçament», diu l’alcalde del Prat de Llobregat.

Mijoler compara aquesta idea, que espera veure ja la llum amb una forma més definida a finals de l’any vinent, amb una comunitat energètica: «Tu no tens per què tenir una placa a casa teva, sinó que pot estar a la teulada d’una empresa».

50a edició de la Fira Avícola

L’alcalde exposa aquest projecte en el marc de la celebració de la 50a edició de la Fira Avícola del Prat de Llobregat, que arrenca aquest cap de setmana. Se celebra els dies 1, 2 i 3 de desembre a la Granja de la Ricarda, un espai que al segle passat va ser una granja lletera de referència i que està destinat a convertir-se «en un centre d’interpretació del Prat, la seva gent i el seu territori», defensen des del consistori. Aquest any, l’esdeveniment torna carregat d’activitats per celebrar que, en aquestes 50 edicions, s’ha convertit en el gran aparador d’una ciutat que «ha construït i projectat una identitat singular en aquestes últimes cinc dècades».

Notícies relacionades

La fira inclourà espais consolidats, com: el Gastronòmic, amb una Fira de Vi; el pavelló econòmic, amb el passeig del Comerç; el pavelló agrícola i ramader, on descobrir els productes locals de qualitat; i la 21a Mostra d’Entitats, per conèixer de primera mà el teixit associatiu, però també incorpora novetats per «sorprendre el públic fidel a la trobada», diu l’ajuntament pratenc.

Durant la Fira també s’estrenarà un documental sobre la seva història. Així mateix, les persones que visitin la mostra podran descobrir una exposició «plena de sorpreses», i es podran emportar un calendari commemoratiu de les 50 edicions, el facsímil del cartell del primer concurs d’animals de corral celebrat al Prat, el 1921; o un adhesiu del pollastre especial, editat amb motiu d’aquesta edició rodona, entre altres.