Debat monogràfic

L’oposició pressiona Colau perquè Barcelona restableixi relacions amb Israel

  • Junts, Cs, PP i Valents uneixen forces per obligar l’alcaldessa a convocar un ple extraordinari que reverteixi la suspensió temporal de contactes amb el país

L’oposició pressiona Colau perquè Barcelona restableixi relacions amb Israel

CAROLA LÓPEZ / ACN

1
Es llegeix en minuts
EFE

Els grups municipals de Junts, Ciutadans, el PP i Valents han demanat aquest dilluns la convocatòria d’un ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona. Les quatre formacions reclamen que «el govern municipal restableixi les relacions amb l’Estat d’Israel» i es faci «de manera urgent i immediata». També insten a reprendre l’«agermanament de Barcelona amb les ciutats de Tel Aviv i Gaza», suspès arran d’una decisió que l’alcaldessa Ada Colau va anunciar la setmana passada i que han qualificat d’«unilateral».

Les quatre forces sol·licitadores representen més d’una quarta part del ple municipal, amb la qual cosa sumen prou actes per forçar que la sessió monogràfica es convoqui, d’acord amb el reglament municipal. Els 12 regidors que firmen la petició qualifiquen de «greu error» i de menyspreu a les comunitats jueves presents a la capital catalana «la decisió unilateral» de l’alcaldessa.

L’alcaldessa Ada Colau ara ha de convocar un ple extraordinari del consell municipal en el termini de 15 dies. Colau va anunciar la interrupció temporal de relacions institucionals entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat d’Israel, inclòs l’agermanament amb Tel Aviv, per denunciar que està violant drets humans i el dret internacional amb un sistema d’«apartheid» i com a «gest per convidar a treballar per la pau».

El PSC i ERC s’aparten

Notícies relacionades

Tots els grups de l’oposició municipal així com el PSC, soci de govern, van rebutjar la decisió de l’alcaldessa. Tot i que els socialistes van anunciar que proposaran en el pròxim ple «restablir» les relacions del consistori amb la ciutat israeliana de Tel Aviv i amb Gaza, el PSC no és entre els signants de la petició de ple extraordinari. Tampoc el subscriu ERC, el principal grup de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona.

Els republicans van lamentar que la decisió unilateral de l’alcaldessa impedeixi un debat democràtic de les relacions de la capital catalana amb Tel Avid i Gaza, cosa que s’hauria aconseguit amb el debat en el ple de febrer del document impulsat per entitats ciutadanes titulat Barcelona contra l’Apartheid, que defensa trencar l’agermanament. Els regidors d’ERC, tanmateix, van precisar que no estan predisposats a la ruptura ni a la suspensió de l’agermanament, sinó a «reavaluar l’acord amb les parts interessades».