Barcelonejant

Els lavabos ‘influencers’ de Barcelona

Ara als tiktokers els atrauen els lavabos més que a Froilán les festes. Et pots trobar miralls per a ‘selfies’, vistes panoràmiques i fins i tot una minidisco i un museu de Julio Iglesias. Aquests són els més originals: lavabos per visitar sense la bufeta plena

LAURA GUERRERO

5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Solia ser una visita que acabava amb un breu «al fons a la dreta». Ara als tiktokers els atrauen més els labavos que a Froilán les festes. S’han convertit en el Sant Greal del postureig. El Lourdes dels ‘selfies’. A l’anar a orinar a qualsevol local de Barcelona et trobes més gent fent morros que asseguts a la gatzoneta. Tant et pots topar al lavabo amb un museu de Julio Iglesias com amb vistes que fan caure de cul, fins i tot pots acabar tirant de la cadena entre música disco i llums de neó. Era de preveure que es convertissin en l’ànima de la festa. És el lloc ideal per «cagar-la» sense remordiments. 

Amb vistes 

Unlimited Barcelona (plaça Urquinaona, 6). «La joia de la corona». Així anomenen el lavabo al mirador urbà de la torre Urquinaona. «No te’n pots anar sense visitar-lo», et recomanen tot just sortir de l’ascensor a la planta 20. Molta gent ja entra directa al lavabo sense ni tan sols mirar pels finestrals oficials amb vistes panoràmiques de 360 graus. Hi ha qui s’emporta la copa de cava per beure-se-la a peu de lavabo. I sí, té tot el que una ‘influencer’ pot desitjar: mirall amb llumetes al camerino, aixetes ‘deluxe’, sofà de vellut vermell, música chill i vistes de vertigen a 70 metres d’altura. El cel del postureig. Fins i tot es pot xafardejar per un vidre els lavabos del bany d’homes (té les mateixes vistes instagrameables, però sense sofà). «Aquest sofà ha vist de tot», somriuen la Raquel i l’Andrea, dues treballadores del mirador. Fins i tot han hagut de picar a la porta a alguna parella. «Quina bogeria», esbufeguen la Naomi i la Manuela, dues noies d’uns vint anys d’Holanda amb el mòbil que treu fum. ¿Que quant temps s’han passat al lavabo? «40 minuts».   


Amb discoteca 

«Prem el botó si vols ser feliç». És al costat de l’assecador de mans del Museum Bar by Toni Peret (Marià Cubí, 173). Impossible no polsar-lo. Clic. I el lavabo es converteix de cop en una minidisco: llums de neó, música per ballar, ¿això és una bola de discoteca?

L’adrenalina dura tot just 15 segons. El polsaràs compulsivament almenys 10 minuts amb més ànsia de marxa que Vargas Llosa. «Ja ve la gent directa al lavabo», diu Toni Peret, creador dels mítics ‘Max Mix’ quan no existien ‘dj’, sinó discjòquei. L’invent ve de Villajoyosa –explica–. Ara s’estén per TikTok i pel boca a boca. «El botó de la felicitat», l’han batejat.  


Els més tiktokers

El mirall que està circulant més per les xarxes és el del lavabo de Belbo Dos Besos (Rambla de Catalunya, 15). «El restaurant de moda a TikTok», repeteixen els ‘influencers’ com a mantra. S’hi albiren llavis gegants, neons amb missatges fotogènics, cantants a peu de taula i carbonarastan bones com instagrameables. És el plat estrella (n’han servit més de 10.000 en tot just un any). Els caps de setmana s’hi formen cues per fer-se fotos davant el mirall-boca del lavabo, confirma l’Alejandro, l’encarregat. Hi ha qui ha posat fins i tot en tanga.  

A cinc minuts caminant hi ha un altre lavabo que déu-n’hi-do: el de Lynk&Co (passeig de Gràcia, 44). És un concessionari, d’aquests ‘new concept’: amb club, botiga sostenible, ‘coworking’ i esdeveniments setmanals. Sembla que t’has colat al país de les meravelles d’Alícia en versió instagramer. Fa mesos que corre com la pólvora per TikTok: té un lavabo psicodèlic ideal per a ‘selfies’, ple de miralls i trompetes al sostre. Baixant les escales, hi ha una altra saleta per fer postureig en el fons d’una piscina de pega. «Venen a fer-s’hi fotos fins i tot d’altres països», asseguren. El pròxim Sant Valentí ofereixen sessió de fotos «professional i gratuïta». (Per participar en els esdeveniments cal subscriure’s a la newsletter). 

A tot just dos carrers hi haEl Nacional (passeig de Gràcia, 24 Bis). Un altre ‘hot spot’ entre lavabos. A l’entrada del lavabo hi ha el tocador preferit de les ‘influencers’: miralls virals amb halo de camerino teatral

¿El clàssic dels clàssics? Tot va començar al lavabo unisex de Boca Grande (passatge de la Concepció, 12). «¿Això és el lavabo?», pregunta tothom que entra per primera vegada i topa amb un paradís de miralls en penombra. Fa una dècada que Òscar Broc el va entronitzar com «el Valhalla dels urinaris» al seu llibre ‘Barcelona és una merda’. Va ser el primer que va posar al lavabo’dj’ i fotomaton. «De vegades he d’anar a buscar els clients», expliquen al restaurant.  


Lavabos-museu 

Tan aviat entres al lavabo de Celler Molina (plaça Molina, 1) se’t queda cara de mem de Julio Iglesias. Miris on miris hi ha el cantant. Fins i tot a l’asseure’t al vàter. «El Julio et mira –llegeixes davant al costat d’un espiell– i ho saps». 

«Museu –anuncia la porta del lavabo–: La vida meravellosa». I et coles en un hipnòtic laberint biogràfic de portades i retalls de l’‘¡Hola!’, tots originals. Fil musical de molt «hey!» i raquetes de tennis en lloc de poms. Ja hi ha qui hi ve només per visitar aquest homenatge del paper cuixé (higiènic)

«Se me n’ha anat de les mans», somriu Enric Rebordosa, un dels socis del Grup Confiteria. Està al darrere de Celler Molina i un llarg etcètera de locals emblemàtics. Seria més fàcil comptar els diners del Tío Gilito que els projectes que té entre mans. «L’ànima d’un local –garanteix– és el lavabo». Per les seves mans va passar també el d’El Maravillas (plaça de la Concòrdia, 15). Aquest és un homenatge a Romário.


Clandestins 

El ‘boom’ dels locals clandestins també passa pels lavabos. Rere un mirall dels banys de Casa Rafols (Trafalgar, 61) s’amaga el Club 61. Hi ha dues opcions per colar-se a fer còctels: demanar la clau d’accés després de sopar a Casa Rafols o reservar directament per sopar en el club. 

El millor bar del món, Paradiso (Rera Palau, 4), el famós clandestí rere la porta de la nevera d’un pastrami bar, encara amaga una altra sorpresa en un lavabo: al teclejar una clau secreta –¡txam!– s’obre la paret amb el lavabo inclòs i apareix un altre ‘speakeasy’.  

@thierryboch secret clubs in barcelona #barcelona #mino #techno ♬ eredeti hang - Bogi Felkai

Notícies relacionades

Darere del súper 24 h d’Abaixadors, 10 s’amaga la cocteleria Monk. Val la pena entrar una estona als seus lavabos amb llums fluor: et surten ‘selfies’ amb aura de James –el mag de la llum– Turrell.  


Per cagar-s’hi de por

En els de Spirits Cocktails BCN (Súria, 6) t'agafen més tremolors que a l’escoltar un discurs de Putin. És la primera cocteleria dedicada a l’espiritisme. Té taules on jugar a la ouija, minitele amb boirina i còctels que van Més Enllà, en tots els sentits. El lavabo, òbviament, és ideal per cagar-s’hi de por: està ple de fotografies ‘postmortem’ de la col·lecció de l’actor Carlos Areces. Compte a l’estirar la cadena, que és una soga.