Suport institucional

L’Ajuntament de Barcelona es personarà en el cas de l’agressió homòfoba en un tren de Rodalies

Quatre persones van colpejar dos homes dins d’un vagó a l’estació de Plaça Catalunya

El consistori també ha celebrat la primera condemna per una agressió homòfoba que va tenir lloc al metro el 2019

L’Ajuntament de Barcelona es personarà en el cas de l’agressió homòfoba en un tren de Rodalies

Danny Caminal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona es personarà en el cas de l’agressió homòfoba a l’estació de Rodalies de Plaça Catalunya del 2 de gener, quan quatre persones van colpejar amb cops de puny i puntades de peu dos homes en un vagó de tren. Ho ha anunciat aquest divendres el regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, en una roda de premsa a la qual també ha celebrat la primera condemna per una agressió homòfoba que va tenir lloc al metro de Barcelona el 2019.

Serra ha reivindicat aquesta primera condemna i ha insistit que és «molt important que la població denunciï» perquè aquests casos no quedin impunes. La sentència, publicada aquest dijous, ratifica la condemna a un noi a tres anys i mig de presó per l’agressió homòfoba que va tenir lloc el 12 de gener del 2019 al vestíbul del metro de plaça d’Urquinaona.

El regidor ha recordat que el noi anava a treballar quan un grup de persones el van agredir de «manera cruel» verbalment i físicament, i que, l’endemà, l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) va posar a la seva disposició els recursos jurídics perquè l’agressió no quedés impune.

Quatre anys després, «podem donar per tancat i definitiu aquest procediment», ha assegurat l’advocada de la víctima, Laia Serra, que ha insistit que aquest cas era molt important per mostrar el suport institucional i la tutela dels drets a l’espai públic.

La lletrada ha destacat el procediment per ser exemple de coordinació, unitat, missatge social i forma de reparació, i ha afegit: «Quan es fan bé les coses és la millor manera d’incentivar la denúncia», en un cas que ha qüestionat protocols i ha generat un canvi positiu, al seu parer.

Des de l’Observatori contra l’Homofòbia, el psicòleg que ha acompanyat la víctima, Cristian Carrer, ha reivindicat la valentia del noi per denunciar i ha demanat que hi hagi recursos per poder acompanyar aquests processos, perquè són llargs, amb molta informació i amb moltes etapes emocionals.

Quatre anys de procediment

Tant l’ajuntament com l’advocada i l’OCH han coincidit que el recorregut judicial de quatre anys és «massa llarg», genera revictimització i evidencia la necessitat de més recursos judicials i policials.

El consistori ha posat en relleu el debat generat arran d’aquest cas «sobre si el metro era un espai segur», així com el nou protocol de prevenció i resposta que es va crear a partir del succés, en col·laboració amb l’Observatori i Transports Metropolitans de Barcelona.

La sentència

Notícies relacionades

La sentència rebutja el recurs del condemnat i confirma íntegrament la primera resolució, que va dictar el Jutjat Penal 20 de Barcelona al juliol i que va absoldre els altres dos acusats.

La jutge va constatar que el condemnat i un menor –ja condemnat també en la jurisdicció de menors– van colpejar i van donar puntades de peu a la víctima després d’haver-la increpat dient-li «¿què passa?, que ets ‘maricon’».