Crisi climàtica

La revolta escolar torna a la càrrega aquest divendres contra el cotxe en entorns educatius

  • Els impulsors agraeixen els canvis aprovats pel consistori, però els consideren «insuficients i limitats»

  • Avancen que la mobilització (aquest és el seu tercer curs) es mantindrà fins que s’entengui que està en joc la salut dels nens

201210 Manifestacions a escoles en contra de la contaminacio  Foto Joan Mateu Parra 10 12 2020

201210 Manifestacions a escoles en contra de la contaminacio Foto Joan Mateu Parra 10 12 2020 / Joan Mateu Parra

2
Es llegeix en minuts

Segon divendres de revolta escolar a Barcelona aquest curs. La protesta de pares i fills contra el domini del cotxe en els entorns educatius es produirà en 22 escoles que tallaran els carrers. Per tercer curs consecutiu, la plataforma ha activat els talls mensuals de trànsit, que van arrencar aquest curs el passat 4 de novembre i que es portaran a terme des de les quatre de la tarda i durant una mitja hora.

Segons la plataforma, les famílies pararan el trànsit dels carrers Aragó, Entença, Numància, Consell de Cent, Rosselló, Indústria, Lluis Companys, Roger de Llúria i Sant Antoni M. Claret de Barcelona, entre d’altres. La mobilització compta amb el suport de la plataforma veïnal Eixample Respira i les Associacions Federades de Famílies d’alumnes de Catalunya (aFFac). «El fet que per tercer any continuem reclamant la pacificació i la dràstica reducció del trànsit motoritzat en l’entorn escolar indica que les mesures de l’ajuntament són molt necessàries, però alhora decebedors perquè són insuficients i limitades», han assenyalat des de la plataforma.

És per això que la seva intenció és «mantenir els talls mensuals fins que es produeixin canvis substancials i generals per part de les administracions implicades», que «han d’entendre que la salut i la seguretat dels nens és un assumpte de màxima prioritat». La plataforma ha recordat que el mes de gener passat, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, van publicar un estudi sobre els entorns escolars en què van participar 83 associacions de famílies d’alumnes (AFA) i més de 4.500 famílies de 180 escoles. L’estudi va destacar que «la seguretat en els entorns escolars dista molt de ser la desitjable», principalment per l’alta velocitat del trànsit, ja que en el 62% de les escoles s’havien detectat problemes de seguretat en els accessos.

Sense seguretat

Notícies relacionades

Segons l’estudi, el 75% de les famílies va considerar que l’entorn escolar no era prou segur per als nens i el 80% va afirmar que el transport privat va «molt ràpid» al seu pas per l’escola. A més, es va observar que en menys de la meitat de les escoles hi havia un límit de velocitat a 30 km/h i que només un de cada cinc comptava amb mesures amb radars o reductors de velocitat, ha afegit la plataforma.

Les associacions de famílies que portaran a terme els talls de trànsit demà pertanyen als centres educatius Octavio Paz, Institut Escola Eixample, Miralletes, 9 Graons, Anglesola, Rambleta del Clot, Ferran Sunyer, Entença i Xirinacs, Joan Miró, Pau Casals Gràcia, Pere Vila, Diputació, Tabor, Mossèn Jacint Verdaguer, Jesuïtes Casp, Teixidores de Gràcia, Fort Pienc, Encants, Els Llorers, Àngels Garriga, Antoni Balmanya i la Llacuna del Poblenou.