Festes populars

Gràcia aposta pel relleu generacional per mantenir les seves festes

  • El popular barri barceloní fa els últims retocs de cara a l’inici de la celebració, aquest diumenge

jordi otix

6
Es llegeix en minuts

Sergio Varela viu a Gràcia des de fa 47 anys. Enfilat en una escala, intenta col·locar l’enllumenat que embellirà un dels carrers del districte per la festa major del barri, que comença aquest diumenge. Agafant-se un respir per la calor de mitja tarda, Varela explica que, després de dos anys complicats a causa de la pandèmia, els veïns tenen «els nervis a flor de pell» i que ell, personalment, espera amb «molta il·lusió» la celebració que s’iniciarà després del pregó de l’expresidenta de la comissió de festes, Carla Carbonell. La festa major durarà fins al 21 d’agost.

I tot i que cada vegada és més alt «el nombre de persones que acudeixen a l’esdeveniment», assenyala Varela, perquè fins i tot, afegeix, s’han arribat a organitzar «viatges perquè els turistes puguin assistir especialment a la festa», la celebració és un esdeveniment «especial» per als veïns perquè els permet «fer barri, col·laborar entre tots i passar temps entre amics».

Des de l’aspecte sociològic, Josep Maria Contel, del Taller d’Història de Gràcia, considera que la tradició va més enllà de la celebració i que la màgia està en el procés, perquè «el més important del decorat dels carrers és el punt de trobada entre persones, al marge de les seves característiques diferencials.» Els veïns, segons Contel, troben «un punt en comú i, tot i que hi hagi persones que puguin considerar que la seva feina no té valor, cada petit detall és important i es demostra quan es pot apreciar el decorat final».

El futur va arribant ja al barri, on en alguns carrers hi ha hagut ja un relleu dels més grans als més joves. Mentre rematen a cop de brotxa els ornaments del carrer de la Perla, la Joana i el Joan expliquen que la seva associació ha passat per «un canvi generacional» i que, per aquesta raó, han decidit traslladar el missatge a la decoració d’aquest any sota el títol ‘La Perla en obres’. «Estem creant una cosa nova i l’any que ve tot serà diferent», explica el Joan, i afegeix que s’han incorporat noves mans. Malgrat això, reconeix, «sempre necessitarem les velles glòries, perquè sense ells no espavilaríem». Les veteranes Maria Antònia Valero, Maria Rosa Falguera, Roser Rifaterra i Mercè Sau animen aquells residents que encara no s’han implicat a donar un cop de mà en la recta final. «Que s’animin amb la decoració dels seus carrers i tinguin ganes d’involucrar-se en el procés», demanen.

Treball manual

Una altra veïna, Neus Arqués, revela que, a partir de diumenge, el carrer de Joan Blanques sorprendrà aquest any els visitants amb un decorat elaborat totalment a mà i ambientat en l’etapa vital més enyorada: l’escolar. Amb els estris propis del dibuix, com la goma, la maquineta de fer punta o el llapis, el carrer està disposat a recuperar els «anys perduts» per la pandèmia i anticipa un «molt bon ambient festiu i que la gent s’ho passi bé». Per la seva banda, les components de l’associació de la plaça de Rovira, l’Elena i l’Elisa, han anunciat que el lema que governarà el decorat de la seva plaça, amb motiu de la tornada a la normalitat després de la pandèmia, serà el de ‘La vida torna a Rovira’. Entre els ornaments, inspirats en la fantasia i l’imaginari, hi destacaran els animals i el seu arbre central, metàfora que fa referència a l’arbre de la vida. Tot i així, l’Elisa ha exposat que, sobretot, el protagonista d’aquesta atmosfera festiva serà una nova beguda exòtica, amb alcohol, que se servirà a la barra de la plaça.

La Maite i la Silvia, mare i filla, treballen a peu de carrer en les garlandes de flors que embelliran el carrer de Puigmartí, en una representació de la cèlebre festa mexicana del dia dels morts que es presentarà, tal com asseguren les membres, «des del màxim respecte». L’escenografia comptarà amb una banda d’esquelets mariachis, catrinas i un altar de fotografies amb un campanar inspirat en ‘Coco’, la pel·lícula que va estrenar la companyia Disney l’any 2017. D’altra banda, el membre de l’equip que col·labora en la producció de l’escenografia al carrer de Mozart, Lorenzo d’Attanasio, ha anunciat que el carrer es transformarà en «un estudi cinematogràfic que constarà de diversos sets» caracteritzats per diferents temàtiques com la ciència-ficció, el ‘western’ o el cine de culte, amb referències a «diverses pel·lícules que es podran veure a través d’espiells» integrats a l’escenari.

Viatges exòtics

’Voyage, voyage’. Viatjar és un plaer, i més encara en temporada de vacances. Per aquesta raó, i aprofitant les circumstàncies, alguns dels carrers s’han deixat seduir per la idea de treure les maletes una vegada més, abans que acabi l’estiu. El carrer de Sant Antoni, per aquest motiu, oferirà als caminants l’experiència completa de viatjar, des dels inicis fins al (generalment lamentat) final: la tornada a la feina. Per la seva banda, el carrer de Tordera es traslladarà a la Xina i, quant a la secció superior del carrer de la Fraternitat, volarà fins a la Polinèsia sota el títol ‘La Fraternèsia’. El carrer de Berga, d’altra banda, traslladarà l’hort a la ciutat, mentre que la plaça de la Vila de Gràcia transformarà l’espai en un camp «del revés» a l’estil d’Alícia al país de les meravelles.

Sense deixar enrere el compromís reivindicatiu que mou el barri, aquest any també hi haurà carrers que aprofitaran el decorat per mostrar la seva postura en assumptes d’interès social. Com, per exemple, els veïns del carrer de Ciudad Real que alçaran el vol entre pardals i orenetes en un homenatge a les persones que perden les seves vides travessant fronteres. «Els ocells volen sense fronteres, sense concertines ni pasteres, i potser n’hauríem d’aprendre», manifesta la component de l’associació de veïns del carrer de Ciudad Real, Rosa Bofill. Al seu torn, els membres de l’associació del carrer del Perill han escollit traslladar al públic la seva oposició a la ‘fast-fashion’, promoure la reutilització de la roba i vestir el seu carrer de bugaderia.

Notícies relacionades

Els llibres, especialment els clàssics, també seran presents en el festeig. Susana Font i Mariaella Carrera, membres de l’associació de veïns del carrer de Verdi, han explicat que aquest any el protagonista de la seva decoració serà ‘El Quixot’. «El carrer estarà ambientat en diferents capítols del llibre i, a mesura que la gent vagi entrant, s’anirà trobant amb les diferents escenes», explica Font que, a més, valora que la festa major «no únicament és festa, sinó que la base és el decorat i a nosaltres ens dona moltíssima alegria que hi hagi gent interessada a participar». Quant a la secció inferior del carrer de la Fraternitat, es veurà envoltada del conte de la Caputxeta Vermella.

Representant el carrer del Progrés, Eli Pujol ha confessat que, en el seu cas, l’adrenalina envairà els caminants que es dirigeixin al seu carrer, transformat radicalment en un parc d’atraccions (dels de veritat). Comptarà amb les casetes d’activitats més tradicionals com el tir al blanc o la pesca d’‘aneguets’, un túnel del terror casolà i, per al ‘looping’ final, una muntanya russa. Mentrestant, el carrer de Jesús transportarà els vianants a «un sopar de Nadal» que, a més, estarà totalment «elaborat a partir de materials reciclats», segons afirma una de les components de l’associació de veïns de la via. Els vikings envairan el carrer de la Llibertat, i el carrer de la Providència portarà els vianants a l’interior del Banc d’Espanya per recrear l’escenari de l’exitosa sèrie de Netflix, ‘La casa de papel’. El personatge de Snoopy, finalment, serà el motiu decoratiu al carrer de Lluís Vives com a homenatge al «millor amic de l’humà», segons han confirmat les veïnes Rosa Belmonte i Bet Gibert.