Baròmetre municipal

Colau guanyaria avui les eleccions malgrat ser l’alcaldessa amb més mala nota des de 1990

Els comuns perden tres punts en intenció de vot respecte a l’enquesta de desembre, amb ERC en ascens i a un punt, i continuen sent majoria (35,8%) els que no saben qui votaran el maig del 2023

Colau guanyaria avui les eleccions malgrat ser l’alcaldessa amb més mala nota des de 1990

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les lectures del baròmetre municipal aniran per barris, com de costum. Però hi ha una cosa que no es pot discutir: el 36% dels barcelonins no tenen ni idea de qui votaran en les municipals del 2023. O no tenen ni idea de qui votar, perquè el temps verbal present casa bé amb el desconeixement de l’espectre municipal i la indiferència. L’enquesta semestral de l’ajuntament deixa un panorama electoral molt més estret que al desembre. Barcelona en Comú segueix al capdavant en intenció de vot però ha perdut tres punts, mentre que Esquerra esgarrapa set dècimes. És a dir, els comuns baixen en picat i els independentistes pugen lleugerament. Amb el PSC en una línia constant i la resta de partits amb percentatges de moment residuals. Tot això succeeix en un moment de pessimisme, amb el 30,8% dels residents convençuts que les coses aniran a pitjor a la ciutat, el valor més alt dels últims sis anys. I amb Ada Colau com a quarta líder més ben valorada (o tercera per la cua) amb una nota mitjana del 4,1, la més baixa de tota la sèrie històrica (des de 1990), empatada amb la que va aconseguir Jordi Hereu després de la consulta de la Diagonal (juny del 2010).

Notícies relacionades

És l’últim baròmetre amb resultats electorals, ja que el de desembre que ve, davant la proximitat de les urnes, no s’inclouran les preguntes polítiques. A aquest 35,8% d’indecisos cal sumar-li un 9,7% que no contesta i un 11,9% (dos punts més) que diuen que s’abstindran. És a dir, un 57,4% dels entrevistats no aposten encara per cap de les opcions. El fet que Barcelona en Comú guanyi amb un raquític 11,9% ajuda a entendre fins a quin punt les coses poden variar.

Quant a les preocupacions dels ciutadans, la inseguretat es manté a dalt de tot, amb el percentatge més elevat des de finals del 2019. Li segueixen la neteja i la gestió política municipal, que amb un 7,7% ascendeix més de dos punts i registra el segon valor més alt de tota la sèrie històrica (l’or se l’emporten també els comuns, amb un 8,4% fa un any).