MÉS PERIÓDICO

Tuset confidencial: tot sobre el carrer on Piqué rebenta la nit

  • L’artèria, de només 300 metres, és un ‘escape room’ de portes batents per a famosos i un nínxol de luxe en ple Upper Diagonal

  • Fem l’1x1 del carrer més comentat de Barcelona des que van aflorar els rumors de separació del jugador i Shakira

Tuset confidencial: tot sobre el carrer on Piqué rebenta la nit

Sara Martínez

6
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

Els ecos de música ie-ie sedimenten en trots de reggaeton. Els artistes, intel·lectuals, creatius i fotògrafs del vell Tuset dels seixanta han donat avui pas a esportistes multimilionaris, executius sibarites, ‘cripto-users’ internacionals i advocats ‘first class’. Però el carrer Tuset, a la seva manera, continua sent diví.

Més de quatre dècades després de l’època daurada de la ‘gauche divine’, els seus 300 metres conserven l’aurèola de lloc mític. Tot i que els temps han canviat. Aquell oasi contracultural dels anys 70 és avui dia l’àrea d’oci de famosos, ‘influencers’ i futbolistes com Gerard Piqué, habitual dels clubs i restaurants de la zona.

Aquests dies, l’artèria torna a estar en boca de tothom perquè allà s’ha forjat la notícia del cor de l’any: la relació de Piqué amb una jove que ha desencadenat la ruptura oficial amb Shakira

El corredor diürn

Però el carrer també matina. I el bullici es desperta amb el dia. El quiosc de la cantonada amb travessera de Gràcia ha limitat els seus horaris, però des de primera hora pot veure’s trànsit de gent entrant i sortint del caixer o esmorzant a la veïna terrassa de Creps Barcelona.

En bars pròxims, com el popular Anahuac Barcelona, es veuen homes amb americana, Rolex i sabates llustroses. La majoria d’edificis del carrer acullen als seus pisos superiors despatxos d’advocats i empreses de publicitat, tot i que també trobem un ‘coworking’ sanitari i companyies cosmètiques. El lloguer mitjà en aquest carrer ronda ara els 3.000 euros. I el partit més votat a Tuset en les últimes municipals va ser Ciutadans.

Situat a la sisena planta d’un edifici amb aires de brutalisme arquitectònic, Contrapunto BBDO és una agència de creativitat que continua atresorant la vella inspiració de Tuset. Hereva de la clàssica Tiempo BBDO, fundada el 1960 i popular per campanyes com les de Freixenet creades pel mític Leopoldo Pomés, l’agència es desperta amb un ideari nou que connecta amb el pols del carrer, fet d’idees líquides i propòsits socials. Les seves oficines són història viva de Barcelona. Allà es creuen diàriament ‘influencers’, il·lustradors, realitzadors, empreses emergents tecnològiques, oenagés i famosos que formen part d’una campanya.

Avançat el matí, els dos passatges que vinculen el carrer amb els seus paral·lels apareixen més transitats. El passatge David porta a Aribau. Aquestes galeries, que avui acullen un gran supermercat i diversos comerços, es coneixien com a Drugstore Tuset. Estan ubicades en un edifici d’aspecte neoclàssic amb una història que es remunta a principis del segle XX.

A la vorera de davant, el passatge Arcàdia, que al seu temps acollia l’Stork Club, lloc de reunió de Lola Flores amb la seva cort barcelonina, continua representant una república independent del món i un trànsit de reverberacions retro. Cares relativament noves a la zona com A Vocados, Tento i La Burguesa serveixen els seus plats sense parar. A la llum del dia, sorprèn veure en aquest carrer un Macxipa amb un gran rètol de 24 hores.

Misteris a part –als quals tornarem més tard– i afinant els sentits, aquí es poden trobar menús de migdia més accessibles, com el del japonès Enrollao o el Nogg. Això sí: si hi ha un local on costa trobar lloc, és l’Honest Greens. Aquest restaurant de menjar saludable atrau infinitat de moderns i turistes gràcies al seu selvàtic local fet de mobles reciclats i la seva proposta de «menjar real» i cuina de proximitat. 

De la baronessa Thyssen a Artur Mas

A la tarda, amb la caiguda del sol, arriben les copes amb tapes. Locals com 4 Latas i Ajoblanco s’omplen de gom a gom. Fins a última hora de la tarda segueixen en marxa comerços com la mítica perruqueria Iranzo, un negoci de butaques de massatge i la gran botiga de mobles Habitat, ubicada en un imponent edifici de tribunes semicirculars a la cantonada amb Diagonal. Creada als anys 60 pel dissenyador anglès Terence Conran, el seu elegant repertori d’elements de la llar fets de materials bioètics té entre els seus clients la baronessa Thyssen i Artur Mas, veí del carrer.

Sens dubte, avui pocs recorden que aquest carrer es va arribar a dir ‘Tuset Street’ perquè els que alternaven per aquí fa mig segle es miraven al mirall de la londinenca Carnaby Street, bressol del ‘swinging London’. És cert: ja no queden fills de la burgesia amb temptacions romàntiques i revolucionàries, però les cares guapes segueixen allà. Sobre les seves voreres continua planejant un formiguer d’activitat comercial, hedonisme de classe alta i oci nocturn enfebrat. Les nits de Bocaccio han esdevingut matinades de Bling Bling.

Que venen els ‘erasmus’

Per a una ànima despistada, travessar aquest carrer passada la mitjanit d’un dimecres pot oferir alguna escena tipus ‘por i fàstic a Tuset’. Disseminats per les voreres, infinits grups de joves orinen sobre arbres i persianes mentre alguna noia surt d’una discoteca amb el seu luxós vestit cobert de vòmit.

Des de la platja, els promotors atrauen els ‘erasmus’ fins a Sutton Club Barcelona amb la fórmula de barra lliure de les 5 de la tarda fins a mitjanit per 40 euros. Així es resol l’enigma del Macxipa 24 hores, que no deixa de servir entrepans i pastes de matinada als postadolescents. Els dijous arriben més universitaris a aquest primigeni temple de l’oci potenciat per música pop àlgida. El cap de setmana el club cerca un traç més fi: s’exigeix vestimenta clàssica i puja la mitjana d’edat. És quan es pot veure algun client ‘top’ utilitzant els seus caixers de criptomonedes.

Justo al costat, Gatsby Barcelona proposa un viatge en el temps que va més enllà de l’època de la ‘gauche divine’. Aquest restaurant evoca el Nova York dels anys 20 del segle passat amb un local inspirat pels antics ‘speakeasy’, elevat a l’enèsima pels seus sopars-espectacle. Hi ha un codi de vestimenta elegant per garantir l’ambient glamurós. Tanmateix, la gran triomfadora de la nit a Tuset és la selecta discoteca Bling Bling, una passarel·la de gent guapa que va des de la seva permanent cua al carrer fins a les nombroses pistes de ball i sales VIP per on es passegen secretament esportistes multimilionaris i corren ampolles de Dom Pérignon Rosé de 1.500 euros. 

.

Els altres dos grans vèrtexs nocturns són Feroz Barcelona i l’atribolada cocteleria La Traviesa Tuset. Com ja deuen saber, aquest còctel bar d’aires pícars és l’epicentre de les xafarderies sobre l’«amiga» de Piqué. El nom d’aquest desenfadat local li ha anat de primera a innombrables periodistes de la xafarderia, però no: la noia no és cambrera de La Traviesa.

Notícies relacionades

Feroz, per la seva banda, enlluerna per la seva cuina de mercat i els seus elegants salons retro. El seu èxit orbita entorn del moment en què els tovallons de còctel substitueixen els plats de gambes i caviar iranià. De nit es converteix en un exclusiu club freqüentat per vips. El ‘dj’ agita l’ambient i les portes s’obren sigil·losament per acollir empresaris, músics i futbolistes. Malgrat la discreció del personal, a Tuset se sap que figures com Rauw Alejandro, Shakira i Piqué són habituals en els seus reservats

Lluny queda aquella nocturnitat simbolitzada per Oriol Regàs. Avui dia, Tuset és un ‘escape room’ de portes batents per a famosos i un nínxol de luxe en ple Upper Diagonal. Nits memorables, i res a recordar. Que ho preguntin a les treballadores de MacXipa.