Servei públic

Colau continua amb el seu pla de xoc per rentar-li la cara a Barcelona

  • L’ajuntament destinarà 40 milions d’euros a 3.100 actuacions, fins al final del mandat, per millorar l’espai públic. 

  • Les intervencions inclouen des de plantar 1.500 arbres en escocells buits fins a la millora de l’enllumenat i el paviment

Colau continua amb el seu pla de xoc per rentar-li la cara a Barcelona

Joan Cortadellas

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona està bruta i deixada o aquesta és la percepció que tenen els veïns, que en l’últim baròmetre municipal van situar la poca pulcritud que presenta l’espai públic de la ciutat com la segona de les seves preocupacions després de la inseguretat. Les crítiques sobre l’estat, suposadament el mal estat, dels carrers, places, parterres i altres elements urbans fa temps que són en boca de tothom, també de l’oposició municipal, i van arribar al seu punt àlgid després de l’estiu passat. Va ser llavors quan l’ajuntament va admetre que, potser, hi havia alguna cosa de cert en tanta reprovació i va llançar un pla de xoc: Cuidem Barcelona, amb una inversió de 70 milions d’euros. D’aquests, 30 han sigut per al nou contracte de neteja activat al març; els altres 40 restants es faran servir en 3.100 actuacions (1.600 si es resta la plantació de 1.500 arbres) a fer des d’ara i fins a les eleccions, o el final de mandat, el maig del 2023, segons assegura el regidor Eloi Badia.

Nova brigada

El pla –«de manteniment integral», afegeix Badia– suposa la creació d’una nova brigada d’intervenció ràpida i flexible que reforci les 10 ja existents, una per districte, i que intervingui des de totes les òptiques. «Fins ara actuàvem de la millor manera possible però servei a servei: quan treballàvem les fonts, ho fèiem des de les fonts; quan treballàvem el mobiliari urbà, ho fèiem des del mobiliari urbà... Cuidem Barcelona permet actuar en tota la globalitat de l’espai públic», afirma Badia. Això significa que aquesta 11a brigada té la missió de posar en solfa des de totes les perspectives els desperfectes i la brutícia inesperats, no els del dia a dia, que van a càrrec de les altres 10 brigades.

¿Què significa actuar des de la integralitat en tot l’espai públic? Suposa tot: pavimentació, senyalització, neteja del carrer i les pintades, poda i plantació de l’arbratge, amb clavegueres, enllumenat, control de plagues... «Un pla molt ambiciós per al que queda de mandat, segurament l’ajuntament mai havia posat tants recursos, diners, tecnologia i personal per cuidar l’espai públic en tan poc temps i per fer tantes actuacions», defensa el regidor. Així, fins a les eleccions, l’ambició del manteniment es mesura, per exemple, en 280.000 metres quadrats de nova pavimentació (equivalents a 21 illes de l’Eixample) en punts com el carrer d’Aragó, entre Llançà i Casanova, i els laterals del passeig de Gràcia; a repintar l’urbanisme tàctic en totes les àrees on s’ha implementat; en nou enllumenat creat a 66 carrers, sobretot els que presenten punts foscos com el de Lleida, que dona accés a Montjuïc, o els de Palau i Almirall Churruca; i en 2.300 metres de millora del clavegueram per alleujar la pudor, especialment al Poblenou i la Barceloneta.  

Aportació ciutadana

Entre les 3.100 actuacions previstes, també hi ha espai per tenir cura del verd: 1.500 arbres ocuparan escocells buits i 55.000 flors alegraran els parterres més tristos, a més es revisaran les franges forestals de Collserola, i hi haurà poda a 414 carrers. I hi ha programa, també, per actuar en tots els àmbits possibles en 80 espais especialment en mal estat, com els Jardins Joan Altisent, on s’atacarà la pavimentació, el mobiliari urbà, els escocells i la zona de jocs infantils. En total, 3.100 actuacions que surten de les aportacions dels ciutadans fetes a través dels Consells de Barri i els passejos amb els veïns que ja s’han fet i que el consistori preveu continuar fent els pròxims mesos. 

Notícies relacionades

Al setembre, a més, s’activarà una eina que permetrà, a través d’internet, que tots els barcelonins puguin consultar, per barri i àmbit temàtic, les actuacions acordades, planificades, en curs i finalitzades. Entre les acabades des que el pla es va posar en marxa a l’octubre ja sumen 2,3 milions de metres quadrats de carrer netejats, 8.774 metres quadrats de pintades esborrades, 105.517 metres quadrats de zona verda desbrossats, 160 bancs rehabilitats, 176 pilons reposats, 2.214 metres quadrats de voreres reparats i 1.515 senyals verticals arreglats. 

335 euros per habitant

Un pla que es tradueix en una inversió de 335 euros per habitant (117, en neteja; 67, en residus; 69, en paviment; 39, en manteniment del verd; 18, en enllumenat; 16, en clavegueram i 9, en polítiques ambientals), que pel que fa a manteniment de l’espai públic és una de les més altes, si no la més alta, del país. Però una ràtio que no té en compte els nombrosos visitants que rep Barcelona –es preveu que aquest estiu seran més que mai–, la presència dels quals també impacta directament en l’espai públic de Barcelona.