Platges plenes

Barcelona es vesteix d’estiu per un dia

Aquest diumenge, el sol ha atret una onada de turistes i fet sortir de casa els barcelonins, però dilluns tornen les pluges

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Barcelona ha viscut aquest cap de setmana un parèntesi estiuenc, previ a les pluges que tornaran a partir de dilluns a Catalunya. Tanmateix, aquest diumenge, el sol i les altes temperatures han atret una onada de turistes i també ha fet sortir de casa molt barcelonins que aquest diumenge han ocupat el centre de la ciutat. Tirants, viseres i poques mascaretes s’han vist avui al centre de la ciutat.

Les últimes mitjanits fins i tot hi va haver problemes a l’aeroport del Prat perquè no hi havia taxis per a tots els passatgers que aterraven a Barcelona. Però els turistes no només són ja a les platges de Barcelona, sinó per tota la ciutat. Es veuen pel carrer, a tota hora. La quantitat de viatgers que van visitar la capital catalana durant la Setmana Santa i, després, l’última setmana de l’abril, ja va fer sospitar que l’estiu tornarà a ser el dels vells temps i estarà marcat per una alta afluència turística. És una cosa celebrada pels sectors de l’hostaleria i la restauració, però vista amb preocupació per molts veïns de Barcelona i, en especial, de la Barceloneta. «Serà un estiu calentó», augurava fa un parell de setmanes l’Associació de Veïns de la Barceloneta en aquest diari.

No obstant, aquesta treva primaveral, amb temps plàcid, assolellat i temperatures suaus, dels últims dies donarà pas a un canvi de temps perquè la inestabilitat meteorològica tornarà a ser la protagonista els pròxims dies. Especialment, a partir de dilluns per l’aparició d’una DANA (sigles que corresponen a depressió aïllada a nivells alts) que portarà pluges intenses i generalitzades a tot Catalunya i una baixada de les temperatures. Ja va plovisquejar dissabte a la nit.

Pluges i nuvolositat en augment i temperatures en descens

Demà les pluges es generalitzaran a diferents punts del territori català, amb precipitacions que poden arribar a ser abundants i fins i tot localment fortes, i les temperatures acusaran una baixada generalitzada, tant les màximes com les mínimes, quedant entre dos o tres graus per sota de la mitjana per aquestes dates. Aquest canvi de temps també comportarà un augment de la nuvolositat a les zones que s’hagin deslliurat de la pluja, cosa que impedirà que les temperatures màximes no acabin de superar els 20 graus.

Aquest episodi d’inestabilitat meteorològica i pluges intenses es mantindrà, com a mínim, fins dimecres. A partir de dimecres s’espera una lenta millora de la situació meteorològica, les pluges començaran a remetre, donant pas a un cel ennuvolat, però on el sol cada cop serà més protagonista, i les temperatures es començaran a recuperar.

Què és una DANA

Notícies relacionades

La DANA, també coneguda com a gota freda, és un fenomen atmosfèric que consisteix en la formació de depressions tancades, definides i persistents amb aire fred, separades o despreses de la zona on es van originar. S’origina quan el corrent general de l’oest s’ondula acusadament fins arribar a estrangular-se i formar una circulació tancada. La DANA no és una condició necessària ni suficient per produir fortes pluges.

Alguns factors que afavoreixen que es desencadeni un temporal són que es trobi amb un corrent d’aire mediterrani càlid i humit proporcionat per una depressió feble en superfície i un escenari geogràfic muntanyós que en faciliti la convecció.