Transport públic

TMB desplega els primers agents violeta contra la LGTBI-fòbia a la xarxa de metro

Les set estacions de Santa Coloma seran les primeres que disposaran d’aquesta figura encarregada de prevenir i atendre qualsevol incidència vinculada amb la violència sexista

TMB desplega els primers agents violeta contra la LGTBI-fòbia a la xarxa de metro

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Admetre el problema, donar-li visibilitat, és segurament el primer pas al llarg camí cap a la seva erradicació. La LGTBI-fòbia, un nom tan complicat com difícil d’assimilar, és un fenomen sense cap ordre, aleatori, caòtic, inadmissible. Com també ho és l’assetjament sexual. Per això és tan important exposar-ho, donar llum com la que des del 2 de maig pretén il·luminar les set estacions de metro de Santa Coloma de Gramenet, on TMB, en col·laboració amb el consistori colomenc, inicia una prova pilot amb una brigada d’agents violeta que atendran i estaran pendents de qualsevol expressió de violència sexista.

Les dades facilitades setmanes enrere per l’Observatori contra l’Homofòbia (OBH) evidencien la urgència d’intervenir en espais públics, sobretot aquells amb més racons sense vigilar o amb més llocs vulnerables. Com passa amb el suburbà. Segons aquest organisme, en el primer trimestre del 2022 s’han produït a Catalunya 170 incidències vinculades amb la LGTBI-fòbia, un 105,9% més que en el mateix període de l’any anterior. Si s’analitza només la transfòbia, l’increment és de 136%. Eugeni Rodríguez, president de l’observatori, defensava el 13 d’abril la necessitat d’«aturar aquesta violència i de revertir aquestes dades de manera urgent i immediata».

Protocol propi

TMB disposa del seu propi protocol des del maig del 2021, un document que planteja una sèrie de mesures per implementar al metro, al bus i també dins de la mateixa empresa. En aquest cas, l’impuls dels agents violeta neix de la iniciativa de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, que ja ha desplegat aquesta figura per altres punts del municipi. Es començarà per les set estacions de la ciutat i la idea és anar estenent-los per tota la xarxa de metro. Aquests professionals, que prèviament hauran superat un procés de formació, donaran atenció a les persones que hagin patit qualsevol tipus d’assetjament o que hagin sigut víctimes de violència masclista. També s’encarregaran de derivar-les cap a les autoritats competents.

Notícies relacionades

Seran, tal com ha explicat aquest dimecres Laia Bonet, presidenta de TMB i regidora de Mobilitat, «el primer punt de recolzament a les víctimes» en un transport públic que ha de ser, ha afirmat, «un lloc segur per a tots els viatgers, amb independència de la seva orientació sexual o gènere». Aquesta xarxa d’agents violeta se suma a altres iniciatives que tenen l’any 2025 com a horitzó, com és la instal·lació de càmeres (en el dia d’avui ja n’hi ha més de 8.000 en trens i estacions) amb transmissió en temps real, revisar i millorar la il·luminació de les instal·lacions, i incloure la videovigilància als autobusos, un projecte ja iniciat que segons TMB finalitzarà en el primer trimestre del 2023.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha fet referència, durant la presentació a la parada de Fondo de l’L9, a les altres iniciatives ja en marxa al municipi i ha celebrat que la ciutat sigui «població de referència en la lluita contra les violències masclistes i LGTBI-fòbiques a través de la xarxa ‘Santa Coloma, Xarxa Violeta’ en la qual col·laboren més de 300 establiments i entitats. La Unió Internacional del Transport va distingir TMB el mes de febrer passat per la seva feina en la lluita contra la discriminació, l’assetjament sexual i la LGTBI-fòbia. Aquest organisme va atorgar el seu màxim guardó a l’operador metropolità en la categoria de ‘Diversitat, inclusió i igualtat de gènere’.