Dos ferits

Els veïns de la Barceloneta, després del tiroteig: «Serà un estiu calentó»

  • L’associació veïnal creu que ha sigut un fet «puntual», però reconeix que el barri té un «problema»

  • Alguns denuncien que hi ha més inseguretat en els últims anys, sobretot amb l’arribada de turistes

Els veïns de la Barceloneta, després del tiroteig: «Serà un estiu calentó»

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Barceloneta té «un problema». I això, diu l’associació de veïns, és una cosa positiva perquè amb aquesta assumpció comencen els canvis. El tiroteig ahir a la nit al carrer Sevilla, entre les vies de Sant Carles i Pepe Rubianes, molt a prop del passeig de Joan de Borbó i que es va saldar amb dos ferits, va aixecar les alarmes en un veïnat fart dels «enrenous de les nits» i la ‘turistificació’. «Tant de bo hagi sigut només un ensurt, sobretot ara que ve l’estiu...», comenta la Silvana, una veïna del carrer Sevilla. L’associació demana «investigar el que ha passat».

Ahir a la nit, un home va disparar a un altre en aquest carrer i va sortir fugint amb moto amb un altre. Un home adult, que tot apunta que era l’objectiu dels trets, i un nen (al taló del qual va rebotar una bala) van resultar ferits. La policia creu que es tracta d’una possible «venjança». L’Associació de Veïns de la Barceloneta insisteix que «no hi ha més inseguretat» al barri, que a la Barceloneta no hi ha hagut cap episodi d’armes de foc «en anys».

«Sí que hi ha robatoris i incivisme. Però això d’ahir creiem que va ser una cosa puntual», assenyalen fonts de l’entitat. Aquesta creu, com la Silvana, que l’estiu serà «calentó». I que el principal problema, «igual que a tot Barcelona», és la presència de «droga».

Els veïns del carrer Sevilla explicaven a aquest diari, el migdia d’aquest dissabte, que, quan van sentir els trets, van abaixar les finestres, van tancar els balcons i es van ficar a les habitacions interiors de les seves vivendes. Van sentir «por» al sentir el soroll del carrer, però la majoria es va assabentar del que havia passat a través dels mitjans de comunicació. L’Àngel, un veí del carrer, assegura que a les nits el barri és un «enrenou».

D’altres, com la Teresa, de 81 anys, atribueix el malestar general als turistes. Ella viu des de tota la vida a la Barceloneta i assegura que hi ha més «inseguretat» en els últims anys. «Al meu edifici són tots turistes menys un altre veí i jo. No sé mai qui entra i qui surt», relata amb les bosses de comprar a la mà. «Fa 40 anys jo no tenia por i ara sí. A l’estiu és insuportable», assegura.

El Josep, un altre veí, va sentir les sirenes de la policia ahir a la nit. Va sortir a la finestra i va veure el carrer Sevilla acordonat. Es va assabentar del que havia passat per la ràdio. «Jo no noto més inseguretat al barri», diu. Una altra veïna que tornava de treballar aquest migdia assegura que el succés no és un problema de la Barceloneta, «sinó de tot Barcelona». «La gent ja no és la de tota la vida», explica. Ha viscut sempre en un barri en el qual, insisteix, mai s’havia produït un episodi amb trets de bala. «Això no són els Estats Units».

La testimoni

La María (nom fictici), que demana mantenir el seu anonimat, va presenciar tot l’ocorregut. Ho narra commoguda. Assegura que desitjaria no haver-ho vist. La dona, que viu al carrer Sevilla, tenia el balcó obert perquè feia calor. Va sentir un primer tret i va creure que era un «petard de la Setmana Santa». «Però vaig sortir al balcó i, per desgràcia, vaig veure un noi que va caure a terra. I vaig veure com un altre s’acostava i tornava a disparar-lo al gluti mentre era a terra. No crec que la intenció fos matar-lo, sinó ferir-lo. Després va pujar a una moto en marxa amb una altra persona i va sortir corrent», relata la dona.

La gent que passava per allà va assistir el ferit, que era al mig de la carretera, i el va col·locar a la vorera. «Alguns van tirar ampolles d’aigua», explica. «Jo he vist pel·lícules de l’Oest amb trets, però mai havia vist això. A més, aquest és un carrer molt silenciós», afegeix la Maria. Diu que li va costar dormir.

Notícies relacionades

Les dues víctimes d’aquest episodi es recuperen de les seves ferides a l’Hospital del Mar de Barcelona, al qual van ser traslladats després de ser atesos a la via pública per efectius del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’home presenta impactes de munició en una cama i un gluti. El menor ha sigut atès per un impacte, pel que sembla de retruc, en un taló. Tots dos estan fora de perill.

L’Associació de Veïns de la Barceloneta demana no caure en «missatges discriminatoris» ni d’«extrema dreta». «Però això s’ha d’investigar», insisteix.