CINE SOCIAL

El millor de l’Impacte!, el Festival de Drets Humans de Catalunya

Ofereix pel·lícules, debats i una sessió especial dedicada a Ucraïna

El millor de l’Impacte!, el Festival de Drets Humans de Catalunya

FESTIVAL IMPACTE!

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’any passat, en plena crisi pandèmica, va néixer Impacte!, un festival de cine imprescindible que abordava un tema de màxima actualitat, els drets humans. Aquest any repeteixen convocatòria a sis seus: Cinemes Girona (Barcelona), Cinema Truffaut (Girona), Cinema Edison (Granollers), ScreenBox (Lleida), el Centre de Lectura de Reus i Cinemes Guiu (la Seu d’Urgell) i també a la plataforma Filmin. La cita tindrà lloc del dijous 7 al diumenge 10 d’abril per donar visibilitat a l’activisme social a través d’una selecció de pel·lícules, debats, cinefòrums i classes magistrals (les activitats paral·leles s’inicien abans, dilluns 4) centrades en la gent que lluita per un món més just i defensen el dret a una vida digna. Els films es projectaran en versió original subtitulada en català i les entrades costen entre 4 i 7 euros. Coneguem millor les seves propostes més interessants.

ELS MILLORS TÍTOLS

‘UNA DECLARACIÓ D’AMOR’ (Marco Speroni, Itàlia, 2021) 

La pel·lícula d’inauguració és aquest documental que vol posar-nos a la pell d’algú que sobreviu al corredor de la mort. És el cas de Curtis McCarty, que va ser condemnat el 1985 per un delicte que no va cometre. Va passar 22 anys a la presó, 19 al corredor de la mort fins que va ser alliberat el 2007. Però no va rebre cap ajuda i la seva vida es va ensorrar perquè es va convertir en rodamon i drogoaddicte. Un cas per reflexionar sobre la injustícia de la justícia.

Dijous 7, 19.30 hores. En els sis cines; a Reus, a les 17.30 hores. També a Filmin.

‘RIU AVALL CAP A KINSHASA’ (Dieudo Hamadi, Congo, 2020)

Documental que aborda el problema de les víctimes de la Guerra dels Sis Dies a la República Democràtica del Congo, entre Uganda i Rwanda, que va provocar centenars de morts entre civils congolesos atrapats entre els combats. Els afectats van estar lluitant durant dues dècades perquè es reconegués aquest conflicte i hi hagués una compensació. Cansats de no aconseguir resultats, van decidir organitzar una marxa en direcció a Kinshasa fent un llarg viatge pel riu Congo.

Dissabte 9, 20.00 h (Lleida i la Seu d’Urgell), 20.30 h (Granollers) i 22.00 hores (Barcelona). També a Filmin.

‘VÀREM VENIR’ (José Vieira, França, 2021)

El realitzador portuguès escriu una carta a la seva filla en la qual fa una comparació entre la situació dels exiliats portuguesos a França en la dècada del 1960 i els d’avui, que tenen idèntiques aspiracions. El cineasta va descobrir el 2015 que els trens francesos eren assaltats pels refugiats i això va fer que recordés quan tenia 7 anys i va creuar la frontera a Hendaia. Un assaig molt personal sobre la immigració i els seus motius vistos com una experiència universal i atemporal, en la qual el passat i el present són molt pròxims.

Dissabte 8, 16.00 hores (Barcelona) i Filmin.

‘BARRICADA: IMATGES D’UNA OCUPACIÓ’ (David Klammer, Alemania, 2021)

La pel·lícula de clausura ens transporta a l’octubre del 2019, quan uns activistes climàtics van ocupar un bosc alemany per evitar que l’arrasessin per convertir-lo en part d’una autopista. Durant un any van viure en cases construïdes a més de 20 metres d’altura a les copes dels arbres i van crear un espai de vida alternatiu per a ells. La pel·lícula els acompanya durant quatre mesos, mostra la construcció d’aquesta comunitat i dona veu a les seves idees d’una societat diferent, menys orientada al consum.

Diumenge 9, a partir de les 19.30 h. En els sis cines; a Reus, a les 18.00 hores. També a Filmin.

SESSIÓ ESPECIAL

JORNADA DEDICADA A UCRAÏNA

Aquest dia s’obrirà amb la projecció de Contemplant la foscor, de l’ucraïnès Serguei Volkov, que en aquests moments està combatent al seu país contra la invasió de Rússia. El seu film parla de les conseqüències de l’anterior guerra entre Ucraïna i Rússia a través de la lluita d’un militar ucraïnès que va quedar cec a conseqüència de l’explosió d’un cotxe bomba durant la contesa. També hi haurà un cinefòrum amb Lluis Caelles, corresponsal de TV3 en aquest conflicte bèl·lic, i Alex Shiriaieff, distribuïdor de la pel·lícula i coordinador de l’ONG B2B (Baltic and Black Seas), una campanya per promoure documentals sobre països de la zona. La recaptació d’aquesta sessió anirà en benefici d’aquesta organització.

Divendres 8, 19.45 hores. Barcelona i la Seu d’Urgell. Pel·lícula també a Filmin.

CURTMETRATGES

15 PECES BREUS

A més dels llargmetratges, es projecten 15 curts molt interessants. Entre els quals hi ha Rosa Rosae, de Carlos Saura, on mira la Guerra Civil espanyola des dels ulls d’un nen, tema que també aborda Stanbrook, però centrant-se en l’exili republicà. La violència de gènere és tractada en títols com Antes de morirme o la iraniana El velo, així com la migració és la protagonista de ‘Talento excepcional’, ‘La entrega’ o El frío.

En diferents sessions, vegeu programació.

ACTIVITATS PARAL·LELES

‘LA GENTRIFICACIÓN TURÍSTICA EN BARCELONA’

Tindrà lloc un debat i una taula rodona sobre les conseqüències del turisme de masses a la nostra ciutat. Completarà la sessió la projecció de la italiana Viure en una postal, dirigida per Christian Nicoletta. En aquesta pel·lícula, el realitzador recorre Barcelona, Londres, Cinque Terre o Venècia, passant pels fiords noruecs, per denunciar les perjudicials conseqüències del turisme massiu.

Dimecres 6, 19.00 hores. Centre Cívic Barceloneta.

‘EL DOCUMENTAL COM A EINA DE REPARACIÓ’

El festival pretén estimular la relació entre les organitzacions que treballen sobre els drets humans i la justícia global amb el sector audiovisual, de cara a fomentar una major i millor presència de continguts audiovisuals de temàtica social. En aquesta sessió, l’equip del programa de TV3 Sense Ficció mostrarà diverses produccions que han contribuït a canviar situacions injustes i seran confrontades amb representants d’oenagés que treballen temes com la memòria històrica, la identitat de gènere, la discriminació femenina i la protecció de la infància.

Dimecres 7, 9.30 hores. Universitat Blanquerna (Barcelona).

AUTORS

MIKOLAJ BOROWY

Aquest realitzador de cine i activista social polonès lluita en el moviment contra el canvi climàtic. Aquest any ha debutat en la direcció amb The last generation, sobre Janka Swierzewska, una dona conscienciada que està disposada a prendre mesures radicals per evitar el final de la civilització com a conseqüència de les nostres agressions a la natura. La participació en el moviment climàtic domina la seva vida quotidiana i actuar li dona força i esperança.

Dissabte 9, de 16.00 a 21.00 hores. Espai Jove La Fontana (Barcelona).

ALBERTO PASQUAL RODRÍGUEZ

Aquest director i productor audiovisual està especialment compromès amb la difusió d’històries que amplifiquen missatges transformadors i potencien valors que ens ajudin a transitar pel nostre temps de forma més conscient. L’acompanyarà la psicòloga Ana Miñarro, que intervé en el seu últim treball, Estos muros, on parla dels duels congelats i reprimits que pateixen els familiars de les víctimes d’una guerra.

Divendres 8, 20.00 h (Lleida) i dissabte 9, 18.00 hores (Barcelona). Pel·lícula també a Filmin.