ARQUITECTURA

El COAC inaugura el seu centre cultural a Barcelona amb exposicions de Francesc Català-Roca i Fernando Higueras

  • El Centre Obert del Col·legi d’Arquitectes presenta la seva primera programació amb l’objectiu d’acostar l’arquitectura al ciutadà i posar en valor els seus fons documentals

El COAC inaugura el seu centre cultural a Barcelona amb exposicions de Francesc Català-Roca i Fernando Higueras
2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’octubre de l’any passat, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) va presentar el seu Centre Obert, un espai virtual i físic, amb espai a les seves 11 seus territorials, amb l’objectiu d’estimular els vincles de la disciplina amb la societat i per convertir-la en motor de coneixement i progrés. O el que és el mateix, per donar a conèixer aquesta branca de la cultura i acostar-la a tots els públics. I aquest matí ha donat a conèixer la primera programació de l’espai, un cartell d’activitats que inclouen des d’avui fins al setembre, moment en què es descobrirà la programació d’hivern.

Exposicions

Les propostes es mouen entre les que tenen la paraula com a protagonista, de conferències a debats, i les que tenen la imatge com a eina: exposicions i itineraris. Entre les mostres destaca la que el centre està preparant sobre Francesc Català-Roca en el marc de les celebracions del centenari del seu naixement. ‘Arquitectures sense pedigrí’ s’inaugurarà a l’octubre i se centrarà en les instantànies que el fotògraf va prendre d’elements arquitectònics anònims durant els seus viatges. Abans, al maig, obrirà l’exposició que el centre dedicarà a Fernando Higueras, un arquitecte madrileny premi Nacional d’Arquitectura el 1961 sense obra a Catalunya però que va donar tot el seu arxiu al COAC, com Català-Roca. Les dues exposicions, a més de mostrar la feina dels seus autors, tenen per objectiu posar en valor els rics fons dels arxius de la institució.

Gran biblioteca

Igual d’important és la biblioteca que acull el COAC, amb 180.000 volums i edicions antigues tan valuoses i fonamentals com set dels 10 exemplars del tractat d’arquitectura de Vitruvi, un original de la Carta d’Atenes i el primer llibre ‘Teoría general de la urbanización’ d’Ildefons Cerdà. I per donar a conèixer aquests fons s’ha organitzat el cicle ‘Unboxing the library’, la primera trobada del qual, centrada en l’arquitectura japonesa i Kazuo Shinohara,se celebra aquest dimarts amb el títol ‘Japonisme’ i amb una conferència a càrrec de l’arquitecte. Igor Urdampilleta. Després vindran sessions dedicades a Bèlgica i a Xile. 

Notícies relacionades

Els frisos de Picasso

A la seu de Barcelona, l’actual programa també recull les exposicions «El material d’allò construït. Col·leccions argentina i catalana», amb el focus en la construcció material de l’obra d’arquitectura (fins al 16 d’abril), i ‘Clima, arquitectura, cos, plaer’, a partir del juliol i amb diferents tipologies vernacles i modernes de construcció i l’emergència climàtica com a protagonistes. Mentre que per al futur, els responsables del Centre Obert estan preparant una exposició per al 2023, l’any Picasso, centrada en el patrimoni petri del COAC que passa pels frisos que Picasso va dibuixar per a la seu de la plaça Nova i que ara estan en restauració.  

Temes:

Arquitectura