Mobilitat sostenible

Barcelona ajorna a dimecres la seva resposta a la sentència que tomba la zona de baixes emissions

L’ajuntament compareixerà al matí a la Galeria Gòtica de Sant Jaume amb la resta de municipis de la ZBE, la Generalitat i l’AMB

Barcelona ajorna a dimecres la seva resposta a la sentència que tomba la zona de baixes emissions

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Estava previst que el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, comparegués a mitja tarda de dimarts després d’una reunió tècnica i jurídica sobre la sentència que ha tombat la zona de baixes emissions (ZBE). Però en temps en què el relat mana, i quan queda poc més d’un any per a les eleccions municipals, finalment la resposta de les Administracions es produirà dimecres al matí, i a un nivell superior. En la trobada de la tarda de dimarts està previst que participin els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet, Esplugues, Cornellà i Sant Adrià de Besòs (els cinc que queden dins del perímetre marcat per les rondes Litoral i de Dalt), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Generalitat de Catalunya. Hi haurà front comú perquè l’Ajuntament de Barcelona, l’únic al qual fa referència la resolució judicial, presenti un recurs. I demà serà el torn de la política, amb una altra mostra de companyonatge a favor de les mesures destinades a reduir la contaminació a les grans ciutats.

Notícies relacionades

Al matí, la tinenta d’alcalde d’Ecologia Urbana i Urbanisme, Janet Sanz, ha desfilat per ràdios i teles per donar un punt de vista iniciàtic sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de deixar sense efecte la ZBE de la capital catalana. Ahir, no obstant, la regidora de Barcelona en Comú ja es va quedar a gust qualificant la resolució judicial de «sentència trumpista». A RAC-1 s’ha mostrat disposada a col·laborar: «Tot el que sigui reforçar qualsevol mesura a nivell jurídic estarem a favor». Després ha recordat les mil morts prematures a l’AMB per culpa de la pol·lució i ha brandat la multa de 1.600 milions d’euros que Europa pot imposar a la ciutat si es continuen incomplint els requisits en matèria de qualitat de l’aire. Després, al ‘Planta Baixa’ de TV-3, ha recordat que la sentència «no és ferma» i que la ciutat continua multant els cotxes sense distintiu que circulin per la ciutat.

Sanz també ha lloat les millores en tramvia, bus o metro fins al punt d’afirmar: «El dret a la mobilitat està garantit en transport públic». No ha entrat al detall, però ni de bon tros és el mateix moure’s de manera col·lectiva dins de la capital catalana que fer-ho en direcció a Barcelona des d’un municipi metropolità. Sobre els cotxes més contaminants, ha recordat que van sol·licitar a la DGT que es permeti instal·lar filtres als cotxes més contaminants perquè puguin entrar a la ZBE. No és, no obstant, una competència de Trànsit, sinó del Ministeri d’Indústria, que ja va descartar en el seu moment.