Transport públic

El bus de Barcelona anirà a la vaga el 17 de febrer per exigir la dimissió de Laia Bonet

La plantilla reclama el cessament de la presidenta de TMB, que ja s’ha disculpat per l’incident, que no va ser tal, del conductor que va tancar dues viatgeres en un vehicle

El bus de Barcelona anirà a la vaga el 17 de febrer per exigir la dimissió de Laia Bonet

Joan Cortadellas

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 17 de febrer, deu dies abans que s’inauguri el Mobile World Congress, Barcelona tindrà una vaga d’autobusos recolzada per tots els sindicats representats en el comitè d’empresa de la companyia de TMB, que gestiona el metro de la ciutat. Si l’habitual és la negociació del conveni col·lectiu –que si la consolidació de places provisionals, que si la discussió sobre les categories, que si el percentatge d’augment de sou–, en aquest cas l’epicentre de la indignació és l’incident en què es va veure involucrat el conductor de la línia H16 a qui en primera instància es va acusar de tenir tancades al vehicle dues viatgeres de 12 i 18 anys. Dies més tard, la mateixa TMB va donar la raó a l’empleat, que va assegurar que no havien sol·licitat la parada. La presidenta de l’empresa, la regidora socialista Laia Bonet, va donar per bona la versió de les denunciants. I es va obrir la capsa de Pandora, que tindrà el seu clímax en aquesta aturada laboral. Per tot això, la plantilla en reclama la dimissió.

Notícies relacionades

El comitè d’empresa acusa la també regidora de Mobilitat de sumar-se a l’«escarni públic» del conductor abans que conclogués la investigació interna que va determinar que havia actuat de manera correcta. De la mateixa manera, els sindicats demanen el cessament de l’alcaldessa, Ada Colau, i de la líder del grup municipal de Junts, Elsa Artadi, que en el seu moment van qualificar els fets de «gravíssims» i van reclamar «identificar i expedientar» el conductor. La protesta, per cert, també servirà per reclamar el retorn dels 25 milions d’euros que l’empresa ha deixat de pagar a la plantilla en els últims 18 anys i per reivindicar la jubilació als 60 anys. Sobre els diners, l’empresa s’ha compromès a tornar-los. La discussió és en els terminis.

«Afecte i recolzament»

Bonet, a través d’una entrevista publicada a la revista corporativa de TMB, ha demanat disculpes al conductor «injustament acusat», a qui expressa tot el seu «afecte i recolzament». La presidenta de TMB es va posicionar a favor de la família de les nenes, assegurant el següent: «No permetrem que un fet similar torni a passar al transport públic». La regidora ara diu que «l’expressió del tuit no va ser l’encertada» i anima el treballador a «seguir amb la bona tasca exercida durant una trajectòria impecable de més de 20 anys». Amb la disculpa, de moment, no n’hi ha prou per evitar la vaga.