Estudi de ISGlobal

Barcelona evitaria 1.500 morts a l’any si complís els límits de contaminació de l’OMS

Gairebé el 100% de les persones que resideixen en grans ciutats europees viuen amb una pol·lució per sobre del nivell que es considera saludable

zentauroepp37784180 barcelona  20 3 2017  contaminacion en el paralel i resto de171109131422

zentauroepp37784180 barcelona 20 3 2017 contaminacion en el paralel i resto de171109131422 / JULIO CARBO

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé el 100% dels éssers humans que viuen en grans ciutats viuen per sobre de la contaminació assumible, segons el barem de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Coneguda la catàstrofe, molt analitzada aquests dies en la cimera de Glasgow, les metròpolis ja han començat a intervenir en el tema de la crisi climàtica per intentar rebaixar aquest inquietant percentatge. Per, en definitiva, intentar salvar vides. Segons un recent estudi d’ISGlobal, si les grans concentracions europees complissin amb els nous requisits marcats per l’OMS quant a partícules en suspensió i diòxid de nitrogen, es podrien evitar 114.000 morts prematures, de les quals 1.554 corresponen a Barcelona.

Notícies relacionades

El gener passat, aquest organisme ja va presentar un estudi basat en les exigències vigents de l’OMS (establertes el 2005). Al setembre, no obstant, es van endurir les demandes internacionals en matèria de pol·lució, tot i que encara no s’han incorporat al marc comunitari. I val més que donin una mica de marge, perquè ningú és a la zona verda. Quant al NO2, el màxim passa de 40 a 10 micrograms per metre cúbic (la UE coincideix amb aquests 40 de límit, per ara), mentre que les partícules fines es redueixen de 10 a 5 micrograms per metre cúbic (la norma comunitària en té com a sostre 25).

Al gener es va informar que si s’aconseguien els dos nivells marcats per l’OMS es podrien evitar 52.113 morts. Amb el nou límit, aquesta xifra ascendeix a 166.218 morts menys. La diferència entre un i l’altre dona aquest número actualitzat de 114.105. «Tot i que no hi ha un llindar d’exposició segur per sota del qual la contaminació atmosfèrica sigui innòcua, aquests nous resultats mostren com les noves recomanacions globals de l’OMS sobre la qualitat de l’aire ofereixen un marc molt millor per protegir la salut humana i evitar un gran nombre de morts», afirma la investigadora d’ISGlobal Sasha Khomenko, primera autora de l’estudi. Per tot això, des d’aquest organisme s’insta la UE a assumir com a pròpia i obligatòria la nova directiva de salut mundial.