Diumenge de festa major

Tibidabo: el parc d’atraccions per a les famílies compleix 120 anys

El que va ser el mecànic del recinte durant 40 anys repassa la història d’un dels espais més emblemàtics de Barcelona

Tibidabo: el parc d’atraccions per a les famílies compleix 120 anys

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«És un símbol de Barcelona i sempre ha sigut el parc de les famílies». Ho diu Mario Farran, mecànic jubilat que tota la seva vida ha treballat al parc d’atraccions del Tibidabo. Aquest històric recinte de Barcelona ha complert ni més ni menys que 120 anys, i ho ha celebrat aquest diumenge amb una festa major. El del Tibidabo és el parc d’atraccions més antic d’Espanya i el segon d’Europa. «Jo vaig néixer aquí, m’hi vaig criar i hi vaig treballar 40 anys», explica Farran, que en fa 20 que està jubilat. Ningú coneix millor que ell un parc que aquest diumenge ha celebrat l’aniversari amb batucades i l’actuació dels castellers de Sarrià-Sant Gervasi.

El parc d’atraccions es va inaugurar el 29 d’octubre de 1901. «El Tibidabo llavors no era a Barcelona, sinó en un municipi anomenat Sarrià [que es va annexionar a la ciutat 20 anys després]», ha recordat aquest migdia, en l’acte d’aniversari, el president del Parc d’Atraccions del Tibidabo i cinquè tinent alcalde del consistori, Albert Batlle. «I d’aquí a un mes celebrarem el centenari de l’atracció Talaia», ha afegit.

La Talaia és una de les atraccions més emblemàtiques del parc, que permet disfrutar de les millors vistes de Barcelona a 550 metres sobre el nivell del mar. No obstant, el que durant 40 anys va ser el mecànic del parc, Farran, sent una especial predilecció pel Museu d’Autòmats. «He treballat molts anys en el manteniment d’aquests autòmats. Fins i tot me’n vaig fer un que toca l’harmònica i que tinc a casa. Són les meves criatures», relata des de la plaça del Mirador, sota el sol brillant d’aquest fred diumenge.

«Em va agradar molt restaurar-los, fer-los... És un compendi de moltes coses. Sempre m’ha seduït la petita mecànica». El Museu dels Autòmats, que compta amb més de 40 peces dels segles XIX i XX, el va voler comprar Walt Disney el 1957, durant una visita al parc d’atraccions. El magnat es va quedar amb les ganes, perquè l’empresa s’hi va negar.

«Un mirador de Barcelona»

A l’estiu, el parc d’atraccions del Tibidabo, sol rebre unes 5.000 persones al dia. Aquest diumenge no s’ha omplert, si bé ha comptat amb l’afluència de moltes famílies amb nens petits que han aprofitat el bon dia. «És que això és un mirador de Barcelona. Té el privilegi de ser a la muntanya, des d’on es veu tota la ciutat. És molt familiar», insisteix Farran. El seu pare treballava com a maquinista del funicular. I ell va començar d’aprenent de mecànic al Tramvia Blau, l’històric tramvia de Barcelona que puja al Tibidabo.

Farran va ser també el mecànic del funicular del Tibidabo, considerat la primera atracció del parc i que s’agafa a la plaça del Doctor Andreu, a Sarrià Sant-Gervasi. «La principal anècdota d’aquests anys és que mai ha passat res al funicular. Alguna gent té por, però mai ha passat res i el cable no es pot trencar», assenyala el mecànic, que recalca que el funicular té un molt bon sistema de seguretat.

Una nova activitat

Per commemorar l’efemèride, el parc ha presentat una nova activitat estrenada aquest diumenge, el TibiTour, una visita que repassa la història desconeguda de Barcelona al cim del Tibidabo, recorrent els espais més emblemàtics del parc. A més, també ha inaugurat una exposició de fotografies antigues del parc.

Notícies relacionades

Aquest diumenge hi havia cues per pujar al Carrusel, a la Talaia, a la Sala dels Miralls i a l’Avió... Aquest últim és una rèplica del primer avió que va fer el vol Barcelona-Madrid el 1927. L’anècdota que corre pel parc i que expliquen alguns dels seus treballadors és que molta gent deia en aquell temps: «Jo mai he volat, però he pujat a l’avió del Tibidabo». Era gairebé una experiència de realitat virtual. Al llarg dels anys l’oferta de noves atraccions s’ha anat ampliant amb experiències que ja formen part de l’imaginari col·lectiu de la ciutat, com el Marionetarium, l’Hotel Krüegger i el Virtual Express.

I un no s’ha d’oblidar del Castell dels Contes, que es va inaugurar el 1955 i que és una altra de les atraccions estrella, com recorda Farran. Ell, malgrat que fa dues dècades que està jubilat, recorda cada racó d’un parc on va néixer («aquí abans hi havia cases i colònies d’estiuejants») i hi va treballar tota la seva vida, i encara hi professa una estima més que evident. «Tot això és casa meva», assegura. Com també és casa de tots els barcelonins que el visiten cada cap de setmana.

Temes:

Tibidabo