L’urbanisme del segle XXI

Barcelona serà la Capital Mundial de l’Arquitectura el 2026

La candidatura catalana s’ha imposat a Pequín i la ciutat torna a la primera divisió dels esdeveniments internacionals

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És molt més que un congrés. Es tracta de recuperar l’orgull de ciutat, de tornar a la primera línia internacional després d’algunes patacades com la de la seu de l’Agència Europea del Medicament i la d’una agència europea de meteorologia. Barcelona serà el 2026 Capital Mundial de l’Arquitectura. S’ha decidit a Rio de Janeiro, que ara ostenta aquest títol, i la capital catalana s’ha imposat a Pequín. La ciutat brasilera cedirà el ceptre el 2023 a Copenhaguen, i la capital de Dinamarca farà el mateix amb Barcelona tres anys després.

Notícies relacionades

El títol que va de la mà de l’organització d’un congrés internacional del gremi, que agrupa 3,2 milions de professionals arreu del món, i de la celebració de l’assemblea general de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA). Barcelona ja va ser seu d’un congrés internacional d’arquitectura el 1996, quan la ciutat encara treia partit de l’estela olímpica. Va aplegar llavors més de 12.000 participants.

El congrés de l’UIA se celebra ininterrompudament des de 1948, però la proclamació d’una ciutat o una altra com a capital mundial de l’arquitectura és un títol molt més recent. Rio de Janeiro ha sigut, de fet, la primera (va ser nomenada el 2019) i Barcelona serà la tercera durant un trienni.