Alerta climàtica

Onada de calor: Mapa dels 162 punts en els quals refugiar-se aquest estiu a Barcelona

L’ajuntament inclou parcs, biblioteques, museus i complexos esportius a la llista, incorpora 11 escoles com a novetat i n’habilita nou més per a l’any que ve

8 consells davant una onada de calor: com combatre les altes temperatures

20 refugis de l’onada de calor a l’àrea metropolitana de Barcelona

Onada de calor: Mapa dels 162 punts en els quals refugiar-se aquest estiu a Barcelona

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

¿Què és un refugi climàtic? Segons l’Ajuntament de Barcelona, és un espai que proporciona confort tèrmic a la població mentre manté els seus usos habituals, és a dir, una escola o una biblioteca, però també un jardí, poden proporcionar aquest respir que en ocasions és necessari davant les temperatures més elevades, un fenomen en expansió que deixa 150 morts cada any i contra el qual hi ha un pla municipal des del 2007.

Cada vegada més onades de calor

Notícies relacionades

L’alerta per calor es declara quan la temperatura supera els 33,4 graus centígrads durant tres dies consecutius. Es calcula que cada any moren 150 persones per causes vinculades a la calor extrema, i es preveu que el problema s’intensifiqui pel canvi climàtic. L’ajuntament remarca que si bé ara hi ha una onada de calor cada quatre anys, de mitjana, el càlcul és que en els pròxims anys la freqüència d’aquestes onades de calor es multipliqui per vuit en el millor escenari i per 16, en el pitjor.

Els 162 espais són 46 parcs i jardins, 40 biblioteques, 34 equipaments de proximitat, 19 complexos esportius, 11 escoles, nou museus i dos equipaments ambientals, a més del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB). Les 11 escoles s’han incorporat aquest any a l’oferta, i nou més ho faran l’estiu del 2022 després d’actuacions d’adequació: més presència d’aigua, augment de la zona verda, d’arbres i zones d’ombra, entre altres mesures.