METEOROLOGIA

La pols africana es resisteix a abandonar Barcelona

L’ambient tèrbol es mantindrà com a mínim fins dilluns, quan s’espera que les precipitacions netegin l’ambient

La pols africana es resisteix a abandonar Barcelona
1
Es llegeix en minuts

Una suma de factors ha deixat un febrer molt peculiar des del punt de vista de la meteorologia. Primer, la temperatura, entre la més càlides des que hi ha registres. Tot i que això tampoc és notícia, perquè els febrers més tòrrids de la història es concentren en els últims tres anys. El que no és tan habitual és l’escassetat solar, en aquest cas, atribuïda a la calima, la pols africana que va arribar fa tres setmanes per quedar-se una temporada, amb lleus treves, com la boira que hi ha a Lleida. Si les prediccions l’encerten, diumenge a la tarda començarà a revertir la situació. Amb permís de la boina de contaminació, és clar.

Notícies relacionades

Per diumenge a la tarda s’esperen canvis que seran una mica més definitius a partir de dilluns. Es preveu que la pluja ajudi a renovar l’aire, fet que permetria dissipar la calima que ha convertit el cel de la capital catalana en una fina capa marró que, barrejada, amb el blau de fons, ha generat un gris incòmode que ha sigut d’allò més familiar en les últimes dates. La situació, de fet, va generar el primer episodi de contaminació del 2020 per presència de partícules en suspensió. Va passar el 23 de febrer. A principis de març hi va haver un nou avís, però no va passar d’allà. Sense restriccions ni res. Tot i que tampoc és que l’episodi per si mateix s’acompanyi de cap prohibició, més enllà de las recomanacions d’evitar el vehicle privat.

Que es dissipi la pols africana, no obstant, no implica que arribi un cel de pel·lícula. Més aviat al contrari. Canviarem la calima pels núvols i les precipitacions. I quan passi el temporal, si no hi torna a haver migjorn que porti més bocins del Sàhara a Barcelona tornarà el blau. Ja tocaria: segons xifres de l’observatori Fabra recollides per Betevé, al febrer, entre núvols i pols africana, la ciutat s’ha quedat sense gairebé la meitat de les seves hores de sol.