Neix al Zoo de Barcelona una mona aranya, espècie en perill d’extinció

La cria va arribar al món el gener passat, està en perfecte estat de salut i viu enganxada a la seva mare, l’Emi

Neix al Zoo de Barcelona una mona aranya, espècie en perill d’extinció
  • La població que viu en llibertat a Sud-amèrica s’ha reduït un 80% en els últims 45 anys

  • La desforestació i la caça furtiva posa en perill aquesta espècie que viu en entorn selvàtic

Es llegeix en minuts

Nou inquilí al Zoo de Barcelona. Es tracta d’una mona aranya i va néixer al gener. Es troba en perfecte estat de salut i està sent protegit en tot moment per la seva mare, l’Emi. Segons ha informat aquest dissabte el consistori, en aquests moments el rol de la progenitora és fonamental per a la resta de femelles del grup, que poden observar i aprendre com està cuidant la cria. 

Actualment al zoo hi ha un grup familiar constituït per un mascle, Sito, tres femelles adultes, una d’elles d’edat avançada, i quatre femelles més joves, nascudes entre el 2016 i el 2019. La mona aranya és una espècie en perill crític d’extinció segons la llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura; i el Zoo de Barcelona participa activament en el Programa Europeu d’Espècies en perill (EPP), coordinat per l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA). 

69 exemplars en captivitat

Et pot interesar

La població actual d’aquesta espècie en captivitat consta de 69 individus: 32 mascles, 35 femelles i 2 encara sense sexar, repartits entre 16 institucions. Els EEP són programes europeus que tenen la funció d’assegurar la supervivència i el bon estat d’una població autosostenible de les espècies en perill d’extinció, a través del qual vehicular l’educació per a la conservació i promoure el recolzament a activitats de conservació que es desenvolupin al medi natural. A més, aquesta població serveix de reserva per fer possible el reforç de les poblacions naturals i la reintroducció de l’espècies en el seu hàbitat natural quan les circumstàncies ho permetin. 

La població natural d’aquesta espècie, que habita a les selves del nord de Sud-amèrica, està disminuint de manera preocupant i en els últims 45 anys s’ha reduït en un 80%. Les principals amenaces que pateix l’espècie, originària de Sud-amèrica, són la desforestació de la selva tropical i la caça furtiva, ja que la seva carn és bastant apreciada a moltes regions de la seva àrea geogràfica.