Mobilitat

El transport públic a Barcelona va perdre gairebé la meitat dels viatgers durant el 2020

Els ingressos per la compra de bitllets, segons l’ATM, van caure un 45%, cosa que va suposar recaptar 247,8 milions d’euros menys

El transport públic a Barcelona va perdre gairebé la meitat dels viatgers durant el 2020

Marta Perez

Es llegeix en minuts

El transport públic de l’àrea de Barcelona va tancar el 2020 amb 565 milions de viatges registrats, cosa que suposa una caiguda del 46,6% en comparació amb les xifres de l’any anterior, quan es va arribar al màxim històric de 1.057 milions de validacions. Aquesta dràstica reducció de la demanda del transport públic provocada per la pandèmia del coronavirus ha comportat una caiguda dels ingressos per la compra de bitllets del 45%, cosa que suposa la recaptació de 247,8 milions d’euros menys.

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona ha detallat aquest dimecres que totes les formes de transport públic han tingut una caiguda similar, d’entre el 41% i el 48%. No obstant, l’ens ha emfatitzat l’esforç del sistema de transport públic per mantenir l’oferta al màxim, malgrat la baixa demanda, amb l’objectiu de garantir la seguretat i el confort dels passatgers i satisfer les necessitats de mobilitat durant les diferents fases de la pandèmia. Un exemple: TMB va injectar 180 milions d’euros extraordinaris per poder mantenir el servei i fer front a totes les mesures de protecció per la pandèmia.

Et pot interesar

Recuperació a la vista

Per mesos, els mesos d’abril i maig, coincidint amb el període de més restriccions, es van registrar les xifres més baixes de viatges, amb un descens de la demanda del 92% i del 83%, respectivament. Tot i que a partir de llavors la demanda ha anat pujant, el desembre va tancar amb una caiguda del 41,4% en comparació amb el mateix mes del 2019. Quant a l’ús dels títols de transport, l’ATM ha assenyalat que la política tarifària aplicada el 2020 ha provocat que, malgrat la caiguda global de viatges, l’ús dels abonaments mensuals van augmentar un 16%, mentre que els títols multiviatge van caure un 63%. L’entitat confia que durant el 2021, «a mesura que es puguin anar eliminant les restriccions de mobilitat», la demanda de transport públic es vagi recuperant progressivament. TMB, per exemple, espera poder tancar el 2021 amb una demanda del 90% respecte dels viatges previs a la pandèmia.