L'URBANISME QUE VE

Consulteu si el vostre carrer està inclòs a les superilles de l'Eixample de Barcelona

La ciutat tindrà 42 nous eixos verds i places i es dona 10 anys per executar la transformació

Es començarà per Consell de Cent, que ja fa mesos amb té el trànsit restringit amb urbanisme tàctic

superilles

superilles

2
Es llegeix en minuts
Ricard Gràcia / Carlos Márquez Daniel

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres el desplegament de superilles per tot l’Eixample. Tot i que, tal com han concretat, ja es no parla tant de superilles, sinó d’eixos verds. La idea és que el 2030 s’hagin implementat 21 corredors naturalitzats que hagin generat 21 places més que avui són purs encreuaments viaris. La voluntat del consistori és que tots els veïns de l’Eixample tinguin una zona pacificada a menys de 200 de casa seva, ¿però quins són els carrers directament implicats en aquesta iniciativa? 

La idea és començar per Consell de Cent, on es crearan quatre noves places als encreuaments amb Rocafort, Borrell, Enric Granados i Girona, vies que també seran en part reformades. Per a això, es convocarà un concurs públic internacional del qual sortirà un model que s’haurà de seguir a la resta d’intervencions de la dècada. 

Sant Antoni

La de l’entorn de Sant Antoni ja està en marxa i va arribar amb la reforma del mercat, llargament reivindicada i esperada. Als carrers directament afectats, la velocitat és limitada a 10 quilòmetres per hora i les bicicletes, al ser via de plataforma única, poden circular en sentit contrari a la marxa dels vehicles. La idea, en aquests 10 anys, és ampliar l’àrea d’influència cap al costat de Paral·lel.

Nova Esquerra de l’Eixample

El carrer de Provença, amb un carril de cotxes en bona part del seu traçat, ja destil·la bona part de l’ADN superilla. Disposa de carril bici bidireccional però encara manté una generosa oferta d’aparcament en superfície per a vehicles privats. En el seu ocàs, s’aprofitarà la reforma de la presó Model, reconvertida en pisos i equipaments, per convertir-la en un eix verd més de l’Eixample. S’inclou també en aquest àmbit el carrer de Còrsega, de Tarradellas a l’Escola Industrial i la continuïtat de Rocafort, que a la seva part inferior ja s’hi haurà reformada al primer paquet del projecte. 

Antiga Esquerra de l’Eixample

Amb independència del que passi amb l’abans parc de Bombers situat al costat de l’Hospital Clínic, Casanova també se sumarà a la paleta d’eixos verds, de la mateixa manera que Enric Granados, que, d’alguna manera, i igual com Provença, ja porta de sèrie una mica d’essència de superilla.

Dreta de l’Eixample

El cor de l’Eixample, la via a través de la qual es va desenvolupar tot l’Eixample. El passeig de Gràcia (i també Pau Claris, Roger de Llúria i Bruc), queda fora de la filosofia superilla. Sí que s’hi inclouen la rambla de Catalunya, on ja hi ha un carril de cotxes per a cada sentit i Ausiàs March.

Fort Pienc

A prop de la desembocadura de Consell de Cent es generarà una nova plaça, a l’encreuament amb Sicília, via que també se suma al projecte des de Pujades fins a travessera de Gràcia. 

Sagrada Família

Notícies relacionades

De la mateixa manera que fa la Model a la part esquerra de l’Eixample, la Sagrada Família també exerceix d’imant per a la superilla d’aquesta part del districte. A Sicília se li sumen Sant Antoni Maria Claret, Enamorats i Cartagena. 

Les places octogonals

L’abans i el després. Els encreuaments creats per les illes octogonals dissenyades per Ildefons Cerdà passaran a ser places d’uns 2.000 metres quadrats. Se n’han planificat 21, i perquè ens en fem una idea, tindran la mida de les places de la Vila de Gràcia

Temes:

Urbanisme