Hi va arribar el 1990

Mor per un virus Anak, la dofina més vella del Zoo de Barcelona

Tres exemplars més de la instal·lació mostren símptomes similars de la malaltia, però evolucionen favorablement

La mort del cetaci ha disparat les crítiques per les condicions en què viuen a l'espera del trasllat

zentauroepp20571730 soc191107093721

zentauroepp20571730 soc191107093721 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Anak, la dofina més vella del Zoo de BarcelonaAnak la dofina més vellaBarcelona, ha mort a causa d’una malaltia de possible origen víric que es va detectar la setmana passada en el grup de dofins d’aquesta instal·lació.

En un comunicat, l’Ajuntament de Barcelona ha explicat que, al detectar-se la malaltia, l’equip de cuidadors i el Servei Veterinari van iniciar «una vigilància estreta i tractament dels animals», al qual, fins ara, han respost adequadament tres d’ells que, tot i que presenten alguns símptomes moderats de malaltia, mantenen una evolució favorable.

«Desgraciadament, la femella del grup, Anak, no va respondre de la mateixa manera i va mostrar un procés amb afectació digestiva que es va anar agreujant i complicant en el temps», explica la nota municipal.

Remarca que l’equip del Zoo va dedicar a la matriarca del grup de dofins «una atenció extraordinària, posant-la sota vigilància i teràpia intensiva i seguiment dels seus paràmetres hematològics i bioquímics» i es va recórrer també a l’assessorament de veterinaris especialitzats en tractament dels cetacis.

Va arribar a Barcelona el 1990

Malgrat aquests esforços, Anak no ha respost als tractaments i finalment ha mort. La causa final de la mort la determinarà la necròpsia que es realitzarà a l’animal.

Anak, que va arribar al zoològic de Barcelona l’octubre de 1990, tenia aproximadament 34 anys, una edat bastant avançada per a aquests exemplars, que poden arribar fins als 40 anys de vida.

Durant aquestes gairebé tres dècades, Anak ha tingut quatre cries, dos mascles i dues femelles. El més jove, Nuik, viu encara al dofinari del zoo i dos més, Leia i Kuni, són ara a l’Oceanogràficde València.

Actualment, Anak estava seguint amb la resta del grup el pla d’entrenament i adaptació necessaris per prepararl’anunciat trasllat dels dofins del zoo a una nova instal·lació.

Dures crítiques a l’ajuntament

Notícies relacionades

El comitè d’empresa del Zoo de Barcelona ha criticat l’espai on viuen i ha lamentat «que la ciutat de Barcelona no hagi pogut garantir un final digne per a un dels animals més estimats a costa del postureig i l’estètica del políticament correcte».

També hi ha hagut crítiques per part d’ERC. El regidor republicà Jordi Coronas ha afirmat que la mort d’Anak ha tornat a posar de manifest «la necessitat urgent de traslladar els dofins que hi ha ara mateix en captivitat al zoo, en una instal·lació que no compleix cap de les normatives». I ha anunciat: «Presentarem a la Comissió de Presidència una pregunta per saber en quin estat es troba el trasllat. Més enllà dels titulars i les fotos, cal fer realitat una necessitat que hi ha respecte a aquests animals i una responsabilitat que tenim com a Zoo de Barcelona». També s’han pronunciat des de JxCat.  El portaveu Jordi Martí ha recordat en un comunicat que el trasllat està pendent des de l’anterior mandat municipal, i ha preguntat a Colau «de què ha servit declarar amb pompositat Barcelona ciutat lliure de cetacis en captiveri».