Les 15 vides segades pel terrorisme

Les víctimes mortals tenien entre 3 i 80 anys, hi havia estrangers i nacionals i tan sols una veïna de Barcelona

GRA241. BARCELONA, 20/08/2017.- Una persona muestra sus condolencias con uin mensaje escrito en un árbol de Las Ramblas de Barcelona donde una furgoneta causó la muerte a 14 personas y heridas a alrededor de un centenar, en el atentado terrorista ocurrido el pasado jueves. EFE/Andreu Dalmau

GRA241. BARCELONA, 20/08/2017.- Una persona muestra sus condolencias con uin mensaje escrito en un árbol de Las Ramblas de Barcelona donde una furgoneta causó la muerte a 14 personas y heridas a alrededor de un centenar, en el atentado terrorista ocurrido el pasado jueves. EFE/Andreu Dalmau / Andreu Dalamau (EFE)

7
Es llegeix en minuts

La Conselleria d'Interior ha confirmat aquest diumenge que el nen Julian Cadman, de 7 anys, amb doble nacionalitat britànica i australiana –el nen per qui es van mobilitzar internautes de tot el món després d'una desesperada crida del seu avi per internet– forma part de les víctimes mortals de l'atemptat de Barcelona. Interior el va tenir localitzat en tot moment, però ha esperat que el seu pare arribés d'Austràlia per divulgar la notícia. La conselleria ha identificat 12 dels 13 morts de la Rambla, així com la dona que va perdre la vida a Cambrils. En total, en hospitals de Barcelona i Tarragona estan ingressats 51 ferits, 10 en estat crític i 13 amb ferides greus. Aquesta és una breu semblança de les 15 víctimes mortals, inclòs l'home que segons els indicis va ser assassinat per un dels terroristes en la seva fugida.

Pepita Codina. Espanyola, 75 anys

Va viure molt temps a Barcelona, al barri de Sant Andreu, però en els últims anys s'havia instal·lat a Sant Hipòlit de Voltregà (Osona), d'on era el seu marit, sastre de professió. Conservava el pis a la capital catalana i s'hi desplaçava amb certa freqüència, i dijous en concret havia vingut de compres amb la seva filla Elisabeth, que va resultar ferida lleu. Li agradava passejar, encara que arrossegava molèsties en una cama. Va ser traslladada amb vida a l'Hospital del Mar però els metges no van poder salvar-la. Els seus veïns la recorden com una dona simpàtica i discreta i amb debilitat per jugar al bingo. 

Ana María Suárez. Espanyola, 67 anys

És l'única víctima mortal de l'atemptat de Cambrils: va morir al ser envestida per l'Audi dels cinc terroristes que van ser abatuts posteriorment pels Mossos d’Esquadra al passeig marítim del poble. El seu marit, Roque Oriol, havia complert 69 anys el dia anterior i havien sortit a celebrar-ho amb amics. Acabaven de sopar i feien una passejada a la qual es va sumar la seva germana, Alicia Suárez. la família havia posposat un dia la celebració a causa del partit de Supercopa que havien jugat el Barça i el Reial Madrid la nit de dimecres. Ana María havia superat recentment un càncer.

Pau Pérez. Espanyol, 34 anys

Va ser assassinat amb arma blanca poc després de l'atemptat a la Rambla, segons sembla per un terrorista que va utilitzar el seu cotxe per fugir. Vivia a Vilafranca del Penedès i treballava en una empresa vinícola a Barcelona. Enginyer electrònic de la Universitat Politècnica de Catalunya, apassionat del futbol, havia jugat quatre anys a l'Atlètic Vilafranca i militat en el primer equip del Moja, de Tercera Catalana. Tenia una vena solidària que l'havia portat en condició de cooperant a Haití, i li agradava viatjar: havia viscut per temporades a l'Argentina i França.

Francisco López i Xavi Martínez. Espanyols, 57 i 3 anys 

Francisco López Rodríguez, Paco, va néixer fa 57 anys a Lanteira, Granada, era torner fresador i havia patit en carn pròpia els rigors de la crisi, encara que des de fa uns anys encadenava una bona ratxa. Era el petit de tres germans i vivia a Catalunya des que era un nen. Era veí de Rubí. Dijous a la tarda passejava en família per la Rambla: ell, la seva dona Roser, la neboda d'aquesta i els seus dos fills. Ell empenyia el cotxet on anava el Xavi, de 3 anys, que va morir al caure a terra i donar-se un cop al cap. Les dues dones van resultar ferides.

Silvina Alejandra Pereyra. Hispanoargentina, 40 anys

Filla de bolivians, nascuda a l'Argentina, Silvina Pereyra portava una dècada instal·lada a Barcelona. La seva vida laboral va estar estretament lligada a La Boqueria: primer va treballar a la parada de fruita seca i dolços Vidal Pons, i d'un temps ençà es dedicava a la neteja nocturna de parades del mercat. És l'única víctima mortal de l'atemptat a Barcelona que vivia a la ciutat. La seva companya de pis –vivia a pocs metres del mercat, al carrer de Sant Rafael– la descriu com una persona amant de la cuina i els animals i sempre disposada a ajudar. 

Julian Alessandro Cadman. Britànic australià, 7 anys

Nascut a Turnbridge, al comtat de Kent (Regne Unit), des de fa tres anys vivia a Austràlia. Es trobava a Barcelona amb la seva mare, Jumarie Cadman, d'origen filipí, per assistir a un casament familiar, i dijous passejava amb ella per la Rambla quan van ser envestits per la furgoneta. La mare va resultar ferida i va ser traslladada a un hospital, i les autoritats van esperar que el pare arribés d'Austràlia per divulgar la notícia de la seva mort. Els seus familiars el descriuen a internet com un nen “amorós i dolç” a qui li encantava ballar.

Bruno Gulotta. Italià, 35 anys

Veí de la localitat italiana de Legnano, a 30 quilòmetres de Milà, era el responsable de mercadeig de Tom’s Hardware, una web d'origen nord-americà especialitzada en tecnologia que va posar en marxa la seva filial italiana el 2003. Gulotta passejava per la Rambla en companyia de la seva dona, Martina, de 28 anys, i dels seus dos fills: Alessandro, de 6, i Aria, de 7 mesos. Per salvar el seu fill de l'envestida de la furgoneta, Bruno el va protegir amb el seu cos i va morir. Al text d'homenatge que el seu company Roberto Buonanno va publicar a la web de la revista el descriu com un home amable i professional, perfeccionista i, en l'aspecte personal, “un àvid lector”. Tom’s Hardware acaba de posar en marxa una campanya de donacions per ajudar la viuda i els seus fills.

Luca Russo. Italià, 25 anys

Natural de Bassano del Grappa (regió del Vèneto), Russo s'havia graduat fa un any com a enginyer energètic de la Universitat de Pàdua i feia poc havia trobat feina en una empresa de refrigeració. En el moment de l'atemptat passejava per la Rambla amb la seva nòvia, Marta Scomazzon, que va resultar ferida, encara que no de gravetat. “Caminàvem junts quan va aparèixer la camioneta per darrere”, va explicar ella. “Vaig caure a terra i vaig veure que Luca havia desaparegut, no el vaig tornar a veure, el seu cos va ser escombrat”. A Bassano, tots dos feien feina de voluntariat per a la Creu Verda. En declaracions a 'Il mattino di Padova', la germana de Luca, Chiara, el va recordar d'aquesta manera: “Era intel·ligent, agradable, hauria sigut un pare perfecte. Mai va causar maldecaps als nostres pares”.

Elke Vanbockrijck. Belga, 44 anys

Nascuda a Tongeren, un municipi de 30.000 habitants a la regió flamenca de Bèlgica, es trobava de vacances a Barcelona amb el seu marit i els seus dos fills, Vic, d'11, i Gus, de 14. Era caixera d'un banc. “Treballava a la finestreta del Bank van de Post, on soc client”, va escriure un veí. “Els meu més sincer condol per a la família i els amics”. La família havia viatjat en cotxe per a una estada d'una setmana a Barcelona. Caminaven junts per la Rambla quan el pare i els fills van ser arrossegats per la multitud fora del passeig central. Van perdre de vista la dona i més tard van saber que havia mort.

Carmen Lopardo. Italoargentina, 80 anys

Nascuda a Sasso di Castalda, al sud d'Itàlia, Carmen Lopardo va formar part del vast moviment migratori que va tenir lloc d'Itàlia a l'Argentina després de la guerra: tenia 5 anys quan va arribar a Buenos Aires el 1950. “L'àvia italiana que vivia a l'Argentina”, assenyalava el portal argentí 'Todo Noticias', “en els últims dies havia decidit convertir l'hivern americà en l'estiu europeu”. “La víctima es trobava a Barcelona de turista en el moment del tràgic atemptat”, va informar el Govern argentí. L'actual tipus de canvi del peso argentí permet viatjar a Europa a un preu assequible, i molts argentins ho fan en aquesta època per fugir de l'hivern.

Jared Tucker. Nord-americà, 42 anys

Tucker i Heidi Nunes van contraure matrimoni fa un any, però fins a aquest estiu no van poder fer el seu viatge de nuvis. Vivien a Walnut Creek, als suburbis de San Francisco (EUA), però era a la petita ciutat de Martínez on Tucker portava el seu negoci de piscines. La seva viuda és mestra d'escola. Barcelona era la tercera parada d'un recorregut de dues setmanes per Europa que havia començat a París i Venècia. Estaven asseguts prenent una beguda en una terrassa de la Rambla poc abans de l'atemptat, i allà es van fer una foto que van penjar a les xarxes socials. Més tard es van separar: ella es va quedar comprant souvenirs en un quiosc mentre ell anava al bany. Llavors va aparèixer la furgoneta, Heidi va ser llançada a l'interior del quiosc i ell va ser atropellat.

Ian Moore Wilson. Canadenc

Notícies relacionades

“El meu pare, Ian Moore Wilson, era un amorós marit, pare, germà i avi que va viure una vida saludable i activa al costat de la seva parella de 53 anys, la meva mare, Valerie”, va escriure la sergenta de la policia de Vancouver Fiona Wilson després de saber que el seu pare formava part de la llista de persones assassinades a Barcelona. “Era compassiu, generós, aventurer i sempre disposat a una bona conversa, un bon llibre, conèixer nous llocs i prendre's una bona pinta”. Wilson estava de vacances a Barcelona amb la seva dona, el seu gendre i el seu net de 14 anys.

Dues dones portugueses, 74 i 20 anys

El Govern de Portugal ha confirmat la mort de dues dones d'aquest país a la Rambla de Barcelona, però no s'han divulgat els seus noms. Es tracta d'una dona gran i la seva neta.