L'ANÀLISI TÀCTICA

Les claus tàctiques del Barça-Madrid: Ni amb tots els davanters...

El Barça es va embussar a la segona meitat després del penal de Ramos sense poder desxifrar l'estructura blanca

marcosl55568615 barcelona   24 10 2020  deportes              decepci n en l201024211859

marcosl55568615 barcelona 24 10 2020 deportes decepci n en l201024211859 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

1.- Manera nova i estèril d’atacar

Era el mateix model tàctic de sempre. Un 4-2-3-1, però va atacar de manera diferent el Barça perquè Koeman va decidir en el clàssic canviar les peces de la seva estructura ofensiva. Va col·locar Pedri al flanc dret quan era mitja punta. Va situar Ansu a l’eix de l’atac, de davanter centre, va arraconar Coutinho al flanc esquerre i va tornar Messi al rol de mitja punta.

No va tenir èxit aquest nou estil d’atacar perquè, al final, l’únic gol va arribar amb la vella fórmula establerta des de fa anys gràcies a la connexió entre Jordi Alba i Messi. Va passar Leo, va centrar Jordi, va marcar Ansu Fati.

Ja desesperat, amb l’1-2 a favor del Madrid, Koeman va acabar recorrent a tots els davanters que tenia al seu costat a la banqueta. Quedaven tot just 10 minuts i va posar al camp a Griezmann, Trincao i Dembélé, acabant fins i tot amb l’aposta per Braithwaite. Però res va agitar un Barça que va acabar sent pla. No va tenir cap enganxada. Ni va espantar el Madrid, que va acabar feliçment el clàssic.

2. Ansu, de ‘nou’, marca i també pressiona

No es va deixar espantar Ansu Fati pel partit. Ni tampoc perquè tenia davant seu Ramos, un dels millors centrals. Es va comportar amb una personalitat espectacular, que va transcendir fins i tot del gol, una delícia el seu toc, ple de precisió, avançant-se amb astúcia i, sobretot, amb velocitat al capità del Madrid. Però Ansu no només va ser el més precís. L’únic del Barça.

Ansu va ser influent en totes les accions ofensives. Tant en la primera com en la segona meitat fins que va ser substituït. I això que el jove davanter blaugrana va haver d’exercir la pressió defensiva com a punt de partida, cosa que va fer amb encomiable solidaritat.

Es va desgastar quan l’equip es va sostenir, almenys en els primers 45 minuts. Després, també a l’arrencada de la segona part. Ansu va tornar a ser resolutiu quan més ho necessitava el Barça, tot i que després es va acabar consumint amb tota la llista de davanters que anava acumulant, però sense èxit, Koeman. Ansu és l’únic que té porteria. 

3.- Desajustos en l’eix de la defensa 

De nou, el Barça va tornar a sagnar, i de manera ostensible, pel centre de la defensa. I per allà va rebre els tres gols. Ja al 0-1, Valverde va obrir la porta per darrere de la defensa blaugrana aprofitant que Busquets no el va seguir i que Piqué, obligat per la jugada, va haver de sortir, i sense èxit, a frenar la passada de Benzema.

Després, Lenglet va agafar Sergio Ramos en una acció a pilota aturada, que va tornar a delatar la debilitat en aquesta zona. Més enllà de la interpretació definitiva que va donar el VAR indicant pena màxima. I a l’1-3, ja amb el Barça descompost, sense centrecampistes perquè Koeman va treure a tots els davanters, una altra passsada a l’esquena dels centrals va donar la possibilitat a Modric de firmar el triomf blanc.

Havia rebut dos gols el Barça en les quatre primeres jornades i en tot just 90 minuts en va encaixar tres, retratant així la seva debilitat, acabant amb Neto convertit en el millor jugador amb tres aturades claus. Però ja no valia per a res perquè l’equip es va trencar per darrere. 

4.- Pedri, una aposta atrevida, però en un lloc diferent  

Koeman es va atrevir, tot i que el va col·locar a la banda dreta. Allà, el jove canari, de tot just 17 anys, no va estar lúcid, sobretot en la primera meitat. Més pendent, en tot moment, d’ajudar Dest en la vigilància defensiva sobre Vinicius.

5.- Griezmann, dos partits consecutius de suplent reobren el seu cas

Ja va ser suplent amb Valverde. També amb Setién. Ara, també amb Koeman, on ha encadenat dues trobades consecutives a la banqueta: Ferencváros i Reial Madrid. Griezmann continua sent un enigma impossible de resoldre per al Barça. 

6.- Zidane va mantenir el 4-3-3 i, al final, es va sortir amb la seva 

Notícies relacionades

Va arribar angoixat i va marxar feliç perquè ell mai ha perdut al Camp Nou. És el seu estadi favorit per renéixer de qualsevol crisi. Zidane va apostar per un 4-3-3, amb Asensio formant l’atac amb Vinicius i Benzema, i va esquinçar el Barça.

7.- Benzema va fallar en la rematada, però va desequilibrar des de darrere

No va ser gens precís en la rematada, estavellant-se en la seva millor ocasió davant un solvent Neto. Però Benzema va ser més decisiu baixant al centre del camp per treure de lloc Piqué i Lenglet. El Madrid va fer tres gols. I Karim no va marcar.