L'ACCÉS AL CAMP NOU

La inacabable croada del Barça contra les màfies de la revenda

L'entitat blaugrana considera la guerra contra el frau de les entrades d'un calat profund, similar a la que va adoptar Laporta contra els Boixos Nois

La reaparició de webs de venda d'entrades al Camp Nou malgrat els últims operatius reafirma al club en la necessitat de mantenir-se vigilant

aguasch45763248 barcelona  futbol  futbol club barcelona  entradas falsifica181105211521

aguasch45763248 barcelona futbol futbol club barcelona entradas falsifica181105211521

5
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Després del penúltim clàssic de Lliga –per entendre’ns, no el 5-1 recent, sinó un 2-2 menys excitant–, es va produir al Camp Nou una macro batuda d’entrades de revenda. El club va confiscar 2.822 paperetes, la majoria portades per turistes, a qui es va deixar entrar. Al cap i a la fi havien pagat un dineral. Però les entrades es van quedar a la porta i van ser portades després a una sala al costat de la zona de taquilles de l’estadi.

L’Àrea Social les va amuntegar i les va classificar sobre una taula. I es van fer fotos, que es van divulgar convenientment. Expliquen des de la directiva que en aquell moment, quan executius i personal del club es van acostar a la sala i van veure el volum d’entrades comprades il·legalment, van visualitzar d’alguna manera la gravetat del problema. Deixava de ser un complex tema de reunions per materialitzar-se en vista dels seus propis ulls. “Experimentem una gran recompensa interna, perquè és un assumpte molt transversal dins del club, han intervingut molts departaments”.

Va ser el primer gran èxit en la croada contra el frau de la revenda que la directiva de Josep Maria Bartomeu va decidir emprendre fa uns anys. “Parlem d’un cas massiu, organitzat, articulat i molt sofisticat”, va explicar dies després d’aquest 6 de maig del 2018 Josep Vives, portaveu del club. “Parlem de màfies”, explicita un altre membre del club.

Un assumpte de pes

L’operatiu es va repetir en el clàssic del 5-1 màgic de fa poc més d’una setmana. Hi van intervenir més de cent guàrdies civils. I el FC Barcelona va col·laborar implantant el mateix sistema de detecció d’entrades: si un aficionat ensenyava una entrada de paper venuda pel club, els torns s’il·luminaven d’un color que no era el verd. Endavant, cap problema. Però el verd indicava que procedia d’una falsificació del QR d’un abonament. Caçat.

No hi ha xifra definitiva de les entrades confiscades en aquest segon operatiu. Pertanyen de moment al secret de sumari de la Guàrdia Civil, però s’estima que el número és bastant inferior a les gairebé 3.000 del clàssic anterior. Va influir, es creu des del club, el soroll generat amb les sancions als 2.822 socis que al maig van traficar amb els seus abonaments (fins a 18 mesos de suspensió i fins i tot l’expulsió, la qual cosa va afectar a 33 socis). Hi ha més por de ser enxampat.

La Guàrdia Civil havia efectuat dos dies abans d’aquest últim Barça-Madrid una àmplia operació en què es van practicar 12 registres en empreses de Barcelona i es va detenir set persones. Una altra jornada satisfactòria, doncs, per a la directiva blaugrana, que considera aquest un assumpte de profund calat. Internament es compara a les accions que la junta de Joan Laporta va emprendre contra els Boixos Nois, tot i que sense el component d’amenaces explícites que va patir llavors l’expresident blaugrana. 

“Si el 2003 vam lluitar contra els violents, ara hem d’afrontar el frau i les xarxes organitzades”, va exposar Bartomeu en una de les reunions. “És un tema molt preocupant. Són molts anys d’empreses que guanyen molts diners fent trampes”, va afegir.

Massa estrangers

Tot va començar al constatar la directiva la quantitat d’aficionats estrangers a l’Estadi. “No ho enteníem, perquè no veníem tantes entrades. I el soci no allibera tants seients. Es va fer més patent en alguns partits de Champions”, explica un membre de la junta. Es va decidir mirar-ho seriosament. Hi havia un mal a la caixa del club. Per exemple, s’estima que el perjudici per a l’entitat en el Barça-Madrid de la Lliga passada va ser d’un milió i mig d’euros. “Imagina’t la suma de tota una temporada, amb partits de Champions”, exposen des de l’entitat.

Remarquen que en el seu punt de mira figuren les màfies que acumulen desenes i desenes de seients a l’Estadi i no els socis que fan un dia un negoci individual. “Erradicar tota la revenda no serà mai possible, no en el Barça, no som ingenus, però cal dificultar-la i reduir-la al màxim”, assenyala Jordi Cardoner, directiu de l’àrea social, en conversa amb aquest diari.

De fet, després de l’última batuda de la Guàrdia Civil, han aparegut ja noves empreses dedicades a aquest negoci fraudulent. “És molt fàcil que rebrotin. Si vas a Google ja tornes a trobar webs que ofereixen entrades. És una lluita constant, que no s’acaba. Ara estem en fase reactiva, però és vital que sapiguem anticipar-nos al fenomen. I que la pròxima junta mantingui la vigilància, com vam fer nosaltres amb el tema dels Boixos i la seguretat”, explica un altre directiu.

Les colònies dels fills

Hi va haver inicialment certa sensació de frustració dins del club pel desgast social de les mesures adoptades. Alguns socis es van mobilitzar a través d’una plataforma. Molt pocs, remarquen ara des del club. El cas ja avança al jutjat d’instrucció número u de Barcelona i el Barça es personarà en l’acusació. Entren en joc delictes de falsificació de document mercantil i pertinença a una xarxa criminal. També de frau fiscal.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el Barça va trobar confort a l’últim Observatori blaugrana. Més del 90% dels socis van aprovar la forma en què el club s’ha compromès en la lluita contra el frau. “És una de les accions que generen més consens, no només dins de la Junta Directiva, sinó a la massa de socis. Desenes han sigut sancionades i la major part ha assumit la seva responsabilitat. N’hi va haver un que em va dir que ho va fer per pagar les colònies dels seus fills i que després li va agafar el gust, per dir-ho d’alguna manera. Al final va veure que havia de donar un pas enrere”, comenta Cardoner.

“És molt important –explica una altra font de la directiva– remarcar que el nostre objectiu no és sancionar els socis, sinó trobar la font del negoci. Molts socis han col·laborat i els hem aixecat la suspensió, perquè ens han ajudat. Una cosa és el mercadeig i un altre falsificar un QR”. Una croada que no acaba. Els jutges tindran l’última paraula.