La nova estrella blaugrana

De Maracaná al Camp Nou

El Barça obre avui les portes de l'estadi per presentar Neymar, l'inici d'una nova era

La junta revelarà per fi què ha pagat al Santos pel fitxatge del davanter de 21 anys

Les virgueries de Neymar, instagram i el seu comiat. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Amb les llàgrimes recorrent encara el cor del Camp Nou per l'adéu d'Abidal, i amb confeti encara de la festa dels 100 punts, el Barça obre aquesta tarda les portes del seu temple. No hi ha cap partit de futbol. La temporada, la primera post-Guardiola, es va acabar dissabte amb una Lliga perfecta, de principi a fi va ser líder, i va permetre a Tito Vilanova aixecar en la seva convulsa estrena (va estar més de dos mesos a Nova York tractant-se del càncer) una bonica obra. I sense temps per recrear-se en aquest extraodrinari èxit a la Lliga, que ha provocat, a més a més, la marxa de Mourinho del Madrid, ni tampoc per lamentar més el 7-0 global europeu del Bayern Munic, apareix avui Neymar. Ve directe de Maracaná, del nou Maracaná, al Camp Nou, la seva nova casa.

Tot just acabar el partit en aquell monumental i fastuós estadi de Rio de Janeiro, i amb permís de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF), el davanter, de 21 anys, va pujar a un luxós avió privat per arribar a Barcelona i esprémer una densa agenda de menys d'un dia.

LA PRIMERA FOTO / Tot just 48 hores després que el Barça tanqués la temporada, es veurà la primera foto de Neymar amb la samarreta blaugrana i se sabrà, finalment, després d'uns quants dies d'especulacions, el cost total de l'operació amb el Santos, el propietari del 55% del davanter. Fins ara, no se'n sap res. Però la directiva ha fet saber que avui és el dia per explicar quant val Neymar. Mentre es debat sobre si Valdés continua de veritat o no, si ve el central que demana Tito i si Villa, al final, se'n va a Anglaterra -pendents a més del futur immediat del planter, amb Thiago i Tello com a grans focus de preocupació- arriba Neymar i ho tapa tot.

Però no apareix com Ronaldinho, aquell 2003, disposat a rescatar un club, el Barça, que vivia en la penombra, deprimit després de cinc durs i inacabables anys de gasparisme. Neymar ve per intentar prolongar encara més el cicle del Barça de Messi (quatre Lligues en cinc anys, dues Champions, dos Mundials de clubs, 15 títols...) i, sobretot, no alterar l'ecosistema del grup.

És el primer fitxatge d'una nova era. En els dos primers anys del seu mandat, Rosell no va fitxar una estrella de dimensió mundial com el brasiler, encara que hagi invertit 108 milions d'euros a repatriar Cesc i contractar, a més a més, Alexis, Song i Jordi Alba. Amb Neymar, tot és diferent. En època de Laporta seria, per exemple, l'estrella que faria girar el cercle virtuós, tasca que va desenvolupar amb èxit Ronal-

dinho. Ara és el davanter que ha de cohabitar amb Messi, massa sol els dos últims anys. Per això, Rosell va treballar primer en silenci i, després, va rebaixar la pressió d'unes negociacions retransmeses en directe a través de Twitter.

Notícies relacionades

EL PAPER D'ALVES / A finals del 2010, acabat d'arribar a la llotja del Camp Nou com a president, ja es va posar a negociar, llavors amb el vistiplau de Guardiola, per Neymar, malgrat que el Madrid el va arribar a tenir a les seves mans. El Barça guanyava la Champions al nou Wembley i Rosell no deixava de mirar cap al Brasil per assegurar-se un fitxatge realment estratègic, tant en termes esportius («és l'únic jugador important que no està en un gran equip d'Europa; quan altres hi anaven, nosaltres ja en tornàvem», va subratllar Tito fa uns dies) com econòmics. L'aliança amb Nike, patrocinador personal del jugador i, al mateix temps, del Barça, també hi va ajudar.

Pel camí, després que el Santos de Neymar perdés el Mundial de clubs al Japó contra el Barça (el desembre del 2011), va haver de dulcificar la seva imatge rebel -ja no porta els cabells a l'estil mohicà- assessorat, en tot moment, per Alves, que hi va tenir un paper protagonista. No només per tutelar Neymar sinó per facilitar el diàleg amb Messi -el defensa s'entén molt bé amb els dos jugadors- i amb el mateix Barça. A l'espera del que digui Rosell, el noi que ve de Maracaná al Camp Nou podria costar, tot inclòs, 65 milions d'euros.

Temes:

Neymar