REQUISIT BÀSIC

Stop Mare Mortum i Badalona Acull denuncien impediments per empadronar-se a la ciutat

En el marc de la campanya 'PadróXTotes', critiquen els procediments dissuasoris de diversos consistoris

Reclamen menys opacitat en els tràmits per fer efectius els empadronaments i que aquests siguin més àgils

badalona

badalona

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’entitat Stop Mare Mortum i la plataforma Badalona Acull denuncien els impediments amb què es troben molts veïns vulnerables de la ciutat per poder empadronar-se. En el marc de la campanya ‘PadróXTotes’ de la Coordinadora obrim fronteres, el col·lectiu acusa l’Ajuntament d’infringir la llei a l’hora de poder fer efectiu el padró. Asseguren que el consistori s’aferra a motius de tipus legal mentre aplica procediments dissuasoris, amb la intenció, diuen, d’allargar els tràmits i, de retruc, els terminis.

Així mateix, avisen que aquesta pràctica també la realitzen altres municipis de tot Catalunya, amb milers de persones afectades. Lamenten que algunes opten per deixar els tràmits per desconeixement o por de perdre la vivenda.

El col·lectiu assenyala que, des de l’inici de la pandèmia, diversos veïns vulnerables han vist com les seves condicions s’han agreujat, amb desallotjaments i situacions de precarietat i pobresa accentuades pel context econòmic. Al no disposar alguns d’ells de documentació, el padró s’ha convertit en un element indispensable per poder accedir a ajuts. Aquest document, no obstant, és el que els costa obtenir malgrat demostrar la residència permanent en una vivenda de la ciutat.

«L’argument que donen els ajuntaments és que compleixen l’estricta legalitat, però els referents legals són clars sobre el dret i l’obligació que tenen a empadronar gent resident en el municipi», detalla Ferran Moreno, membre dels col·lectius denunciants. En aquest sentit, afegeix que consistoris com el de Badalona apliquen «procediments dissuasoris», amb tràmits molt llargs que compliquen el procés a aquelles persones que tenen barreres socials, com l’idioma.

Un problema a tot Catalunya

«La majoria abandonen frustrats o entren en el marc fosc i terrible de les màfies que fan pagar per aconseguir empadronaments», afegeix Moreno, que destaca que el Síndic de Greuges ja ha posat de manifest la necessitat que els ajuntaments facilitin les eines per fer els tràmits. A Badalona, afegeix, abans de la pandèmia es va aconseguir normalitzar la situació, que generava cues de 200 o 300 persones, destacant que moltes d’elles tenen por de perdre els ajuts que disposen si denuncien la seva situació. «A tot Catalunya hi poden haver milers de persones afectades», detalla.

És per això que reclamen a l’Ajuntament de Badalona i a altres consistoris que se cenyeixin a la llei, que recalca que la persona interessada a empadronar-se ha de facilitar una direcció física on resideixi i en la qual se li pugui notificar la seva situació. Això permet l’accés a una targeta sanitària, o ajuts com la renda garantida, entre d’altres. Malgrat reconèixer la situació de saturació que viu l’administració, el col·lectiu denuncia que s’estan donant cites per al pròxim mes de gener. «Massa temps», diu Moreno, atesa la situació d’emergència que travessen moltes famílies.

Notícies relacionades

Per tot això, reclamen menys opacitat en els tràmits per fer efectius els empadronaments, que aquests siguin més àgils, i que es creï un protocol municipal que estableixi un procediment «clar i explícit» que permeti resoldre dubtes als interessats.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA