El turisme de neu es reactiva després d’un any congelat

  • El sector espera, amb el permís de la variant òmicron, tornar als registres prepandèmia després d’un 2020 pràcticament en blanc que les estacions d’esquí han aprofitat per batre rècords d’inversió.

  • Les agències de viatges són optimistes malgrat el recent repunt de la Covid.

El turisme de neu es reactiva després d’un any congelat

Activos

5
Es llegeix en minuts

Espanya és mundialment coneguda pel sol i les platges, però hi ha més opcions quan el fred s’intensifica. El pont de la Constitució és tradicionalment el punt de partida de la temporada d’esquí, un negoci que abans de la pandèmia generava, només a les prop de 30 estacions que hi ha repartides per tot el país, facturacions superiors als 120 milions d’euros i ocupava més de 3.000 persones gràcies als gairebé sis milions d’usuaris que les visitaven per disfrutar de l’esport i la naturalesa.

L’any passat moltes no van poder ni tan sols obrir les seves portes per les mesures de prevenció a què va obligar la pandèmia –l’esclat de la qual el març de 2020 ja va forçar l’avançament del tancament d’aquella temporada– i les que ho van fer van estar molt limitades per les restriccions sanitàries. Com a conseqüència, el seu volum d’activitat es va desplomar gairebé un 70%, fins a xifres mai abans registrades. Cal destacar que aquest percentatge sorgeix de la comparació amb la temporada 2019/20, on aquest tancament prematur ja va reduir l’afluència en un 12%, per això el retrocés és més gran si és possible.

Un any després, la tempesta semblava per fi dissipar-se, però la detecció fa pocs dies d’una nova variant del coronavirus amenaça aquest optimisme que es respirava al sector. Les previsions meteorològiques i l’evolució sanitària avançaven un retorn a les xifres prepandèmia en aquest curs 2021/22, però la tensió per la Covid torna a repuntar i el sector conté la respiració, tot i que sense perdre les bones perspectives.

De moment, el 80% de les estacions espanyoles arrenquen l’activitat d’aquesta temporada en algun moment del pont, segons informen des de l’Associació Turística d’Estacions d’Esquí i Muntanya (Atudem). Les copioses nevades caigudes s’han alineat amb un sector que aquest any més que mai espera que es compleixi la dita i sigui l’avançament d’un any de béns.  

Els nacionals al rescat

Al País Valencià no hi ha estacions d’esquí però sí molta afició i, almenys fins ara, el repunt de la pandèmia després de la irrupció de la variant òmicron no ha congelat l’activitat relacionada amb el turisme de neu. La màxima representant autonòmica de les agències de viatges, Eva Blasco, assegura que el nivell de reserves per a aquests desplaçaments és «molt alt».

I aporta algunes claus d’aquesta elevada demanda: «La nova variant està paralitzant en la seva immensa majoria els moviments internacionals, una situació que ja va succeir l’any passat. No obstant, això al seu torn propicia un increment dels viatges domèstics, i en aquestes dates la neu és una de les destinacions estrella», explica Blasco.

La també presidenta de CEV València afegeix dues variables més que juguen a favor de les estacions d’esquí i de tots els seus negocis perifèrics. D’una banda, destaca que aquest sector, a diferència del turisme de sol i platja, «no té una dependència tan elevada del visitant internacional», per això, una tornada a eventuals restriccions a la mobilitat a Europa no el colpejarien amb tanta duresa com sí que passa a la costa. A més, els espanyols tampoc acostumen a buscar la neu fora: «Hi ha qui se’n va als Alps, però és bastant residual. Sobretot predominen els viatges dins d’Espanya».

Ja en clau valenciana, Blasco detecta també una demanda embassada entre els aficionats a la neu del País Valencià, ja que l’any passat el confinament perimetral de l’autonomia –i de moltes d’altres– va impedir aquest tipus de viatges que ara sí que tenen el vistiplau.

La vicepresidenta de l’Associació Europea d’Agències de Viatges i Turoperadors indica que hi ha dos grans tipus de desplaçaments a la neu que triomfen entre els valencians. D’una banda, els viatges «curts o fins i tot d’un dia», que solen fer-se a les estacions més pròximes, sobretot les de Valdelinares o Javalambre, a Terol, a escassa hora i mitja de València amb cotxe. I, de l’altra, on més intervenen les agències de viatges, els que posen rumb al Pirineu. «Són viatges més llargs i que sí que solen contractar-se amb les agències de viatges», detalla Blasco, que destaca que «agrada molt el Pirineu aragonès i català». Pel que fa a la situació meteorològica, celebra que «a més aquest any el temps acompanya».

El president d’Atudem, Jesús Ibáñez, desprèn també optimisme: «Les perspectives són molt bones per al sector. Aquests dies està nevant, fa fred, les estacions estan obrint les instal·lacions i es comença a parlar de la neu», explica.

La previsió del màxim dirigent de les estacions d’esquí espanyoles preveu que «si no desencadena una nova onada» el mercat nacional «es dinamitzarà com abans de la pandèmia» i que també s’espera el retorn de «part de l’internacional». «Estem molt il·lusionats», afegeix.

Després del pitjor any que recorda el turisme de neu –la facturació va caure des dels més de 123 milions del 2019 a tot just 37–, Ibáñez destaca que «el primer gran triomf» és que cap estació ha abaixat la persiana malgrat «la crueltat» amb què la pandèmia s’ha acarnissat amb el sector. Més aviat al contrari, aplaudeix que «no s’han quedat de braços plegats» sinó que «han invertit per millorar l’experiència dels clients».

Notícies relacionades

De fet, segons les xifres de l’organització estatal, aquest any s’han batut rècords d’inversió malgrat el «complicadíssim context econòmic», i han arribat als 38,2 milions. Suposa el desemborsament més gran els últims 15 anys, amb Formigal, Sierra Nevada i Baqueira-Beret que aglutinen gairebé tres de cada quatre euros invertits. Per partides, les millores en remuntadors i telecadires (14,03 milions) i en adequació de pistes (13,98) s’han emportat la majoria de l’import total.

Un altre símptoma que apunta el bon inici de temporada al sector és la xifra d’ocupació d’allotjaments rurals, que segons l’associació nacional de propietaris dona almenys un 60% d’ocupació a tot el país i arriba al 100% a les zones d’alta muntanya on s’ubiquen gran part de les estacions d’esquí.

Temes:

Turisme Empreses