L'epidèmia de grip situa les urgències dels hospitals a un pas del col·lapse

La Conselleria de Salut reconeix que aquests serveis estan "en el punt de saturació"

El Sindicat de Metges de Catalunya denuncia que els pacients esperen fins a 12 hores abans de ser atesos

  / ALBERT BERTRAN

 
Les urgències dels hospitals, saturades per la grip.

/

1
Es llegeix en minuts

L’epidèmia de grip a Catalunya, que va començar oficialment la setmana passada i s’ha avançat 15 dies respecte a l’hivern passat, està provocant que les urgències dels hospitals catalans estiguin «en el punt de saturació» i «en algun cas fins i tot saturades», però «no col·lapsades», segons la Conselleria de Salut. En paraules de Cristina Nadal, directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, les urgències estan «absolutament plenes». En alguns centres, com l’Hospital de Sant Pau, el nombre de pacients ha augmentat fins al 50% respecte de la mitjana. A l’Hospital de la Vall d’Hebron situen l’increment en el 37%.

Nadal va reconèixer que la situació actual es prolongarà i podria empitjorar durant les pròximes setmanes. Va al·legar que per afrontar-la s’hi ha destinat un milió d’euros més que l’any passat. No obstant, considera que no es tracta d’un «fenomen anormal».

Les declaracions d’aquesta responsable es van produir després que el Sindicat de Metges de Catalunya alertés, a l’haver analitzat set grans hospitals catalans (el del Mar i la Vall d’Hebron de Barcelona, el de Mataró, el Trueta de Girona, el Joan XXIII de Tarragona, el Consorci Sanitari de Terrassa i el Parc Taulí de Sabadell), que la «situació és de pràctic col·lapse agreujat per la grip». Per ella, «les urgències estan al límit, però és una situació estructural». Segons el sindicat, les esperes en alguns centres són de fins a 12 hores.

LLITERES ALS PASSADISSOS

Notícies relacionades

Metges adjunts d’urgències de la Vall d’Hebron van denunciar ahir que van arribar  a tenir fins a 110 pacients pendents d’ingrés i que des de Cap d’Any hi ha malalts en lliteres als passadissos. Al Parc Taulí de Sabadell, el comitè d’empresa va qualificar la situació d’«insostenible».

Nadal demana als usuaris que abans d’anar als serveis d’urgències truquin al 061 perquè els orientin, segons l’edat i els factors de risc, en relació amb la decisió que han de prendre. Fonts oficials van assegurar que encara que tots els serveis d’urgències dels grans hospitals «són plens», cap d’ells està desbordat i presten assistència a tots els pacients que hi arriben.