Editorial

Una iniciativa de la UE sobre immigració il·legal

És important que la reunió que se celebrarà a l'octubre a Madrid estigui ben plantejada i no es limiti a acords que després ningú compleix

1
Es llegeix en minuts
undefined39843369 french president emmanuel macron  2r  shakes hands with span170828193913

undefined39843369 french president emmanuel macron 2r shakes hands with span170828193913 / LUDOVIC MARIN

A la Unió Europea s’està configurant un grup de països amb la voluntat de donar una empenta necessària als temes més urgents de l’agenda. Un d’aquests temes és el de la immigració il·legal. Els dirigents d’Espanya, França, Alemanya, Itàlia, el Níger, el Txad i Líbia han acordat celebrar una cimera de líders europeus i africans la tardor que ve a Madrid, centrada en la lluita contra el tràfic de persones i en l’adopció de mesures per al desenvolupament econòmic dels països africans que són o bé font de l’esmentada immigració o lloc de pas obligat, on operen màfies sense escrúpols i on els diferents estats amb prou feines poden exercir el control. Els tres països presents ahir en la reunió de París són clau en aquesta política, però no compten amb l’estabilitat indispensable. Per això és important que la reunió d’octubre estigui ben plantejada i no es limiti a acords que després ningú compleix.

Tant Alemanya com França han manifestat amb programes de cooperació la importància que tenen aquests països del Sahel. Espanya es va sumar a aquest interès a la zona amb una visita recent del ministre d’Exteriors i amb la preparació d’un Pla Àfrica que ha de guiar la futura política espanyola. Tan important és que aquest G-4 europeu es converteixi en un motor per prendre decisions com la d’ahir com que sigui capaç de convèncer la resta de països de la UE, particularment els que obeint a impulsos populistes solament veuen solucions en l’aixecament de fronteres.