Després de l'atemptat de Barcelona

Units en el dolor i junts en la resposta

Prevenir, combatre i erradicar el terrorisme gihadista ha de ser la prioritat per sobre de les diferències

4
Es llegeix en minuts
Homenatge a les víctimes a la Rambla.

Homenatge a les víctimes a la Rambla.

La lluminosa Barcelona, l’acollidora, la vibrant; la protagonista de tantes històries de la nostra literatura, de tantes obres del nostre art i de tantes pàgines de la nostra història; la ciutat de Gaudí i dels millors Jocs de la història; la «flor de les belles ciutats del món» avui s’alça adolorida, però sencera, després del brutal atac del terrorisme gihadista de dijous passat. 

    

És molt difícil trobar paraules de consol per al dolor que sentim, per explicar-se la falta d’humanitat que retraten els atemptats de Barcelona i Cambrils. Hem perdut moltes vides innocents amb la crueltat que només pot incubar el fanatisme assassí i no és fàcil trobar algun alleujament davant una  tragèdia de tanta magnitud. 

    

Al mateix temps, en moments tan durs, hem tornat a descobrir els gestos, les actituds i la temperància que retraten una societat solidària i madura. Comportaments amb un coratge i humanitat que ens reconforten. Penso en el civisme exemplar i en la viva solidaritat que –des del primer instant– hem vist sorgir, tant a Barcelona com a Cambrils o entre els veïns d’Alcanar. Són comportaments, en moltes ocasions heroics, que han fet la volta al món, igual que el crit unànime que, al costat de Felip, el president Puigdemont i l’alcaldessa de Barcelona, vam poder sentir tots junts a la plaça de Catalunya: «No tinc por, no tenim por».

 

Estem cridats a lluitar 
junts contra la barbàrie del fanatisme, l'odi i el terror 

Dolor compartit

Al mateix temps, resulta no menys emocionant constatar l’onada d’afecte que arriba a Catalunya i a Espanya des de l’últim racó del globus. Tots els espanyols compartim avui el mateix dolor dels catalans, i agraïm sincerament la mateixa solidaritat que ens arriba de tants països amics, especialment dels nostres socis europeus. Perquè qualsevol de nosaltres sap que Barcelona, autèntica capital del Mediterrani, és una de les ciutats més vitals i obertes d’Espanya i d’Europa. I si el fanatisme i el terror la van escollir com a objectiu de la seva bogeria irracional és perquè el bullici dels seus carrers i la seva alegria encarnen tots els valors, drets i llibertats que el gihadisme detesta.

    

Llocs tan simbòlics com la Rambla o el passeig marítim de Cambrils, transitats per persones de les nacionalitats més diverses, parlen del país tolerant, obert i acollidor que som i que, tot i la barbàrie dels terroristes, seguirem sent. 

    

Encara queden incògnites per aclarir i encara queden, en primer lloc, criminals per detenir i posar a disposició de la Justícia perquè sobre ells recaigui tot el pes de la llei. Sens dubte pagaran pels seus crims tard o d’hora. Vull reiterar el meu suport més ferm tant als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana, a totes les policies locals, així com a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Els espanyols els estem agraïts i som conscients de comptar amb uns serveis de seguretat que es troben entre els millors del món. De la mateixa manera és necessari reconèixer el paper de tots els membres del sistema de salut i Protecció Civil en la seva fonamental tasca d’assistència als ferits. A ells vull reiterar el suport i el reconeixement del Govern. 

    

Hem de ser conscients de la magnitud de la tasca que afrontem. Abans de Barcelona i Cambrils hem patit atemptats a Madrid, a París, a Londres, a Brussel·les, a Niça i a molts altres llocs. El terrorisme gihadista és la principal preocupació dels ciutadans europeus i, per tant, prevenir-lo, combatre’l i erradicar-lo ha de ser la prioritat absoluta dels que tenim l’encàrrec dels ciutadans de gestionar els assumptes que són comuns a tothom. Tinguem les idees que tinguem, votem a qui votem, i discrepem en el que discrepem, els que creiem en la democràcia i en les societats lliures i obertes estem cridats a seguir units en la defensa del llegat de la civilització contra la barbàrie del fanatisme, l’odi i el terror. Aquest és el tema del nostre temps. I estem obligats a guanyar aquesta batalla. 

En moments durs, hem
tornat a descobrir una
societat solidària i madura

Valors i unitat

El terrorisme que avui afrontem és de caràcter global. És una amenaça conjunta que ens exigeix una resposta conjunta. No existeixen ni la seguretat absoluta ni el risc zero, com tràgicament hem pogut comprovar. Però si volem ser verdaderament eficaços contra el terrorisme, hem d’estar units no només en el dolor sinó, com hem fet aquests dies, també en la resposta. Per això estic convençut que les diferents institucions i forces polítiques seguirem estant a l’altura de la responsabilitat a què estem obligats. Estic convençut que veurem reforçats aquests valors i aquesta unitat en el que és fonamental  durant la reunió del Pacte Antiterrorista que aquest matí se celebra a Madrid.

Notícies relacionades

    

Mai oblidarem les víctimes d’aquests atemptats ni el dolor que sentim, però tampoc les escenes de solidaritat, d’emoció i de grandesa que hem viscut tots aquests dies. Barcelona, Cambrils i tot Espanya tornaran a somriure perquè l’alegria i les ganes de celebrar la vida en plena llibertat formen part de la identitat de Barcelona, Catalunya i d’Espanya. Recuperarem la nostra vida, en llibertat i concòrdia, perquè aquest és el millor homenatge que podem fer als que avui ja no són amb nosaltres.