EDITORIAL

Moment de rellançament a la UE

El Consell Europeu que s'acaba aquest divendres està destinat a marcar un nou rumb de la Unió i a sortir del pessimisme que va provocar el 'brexit'

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp39007344 british prime minister theresa may  center  reaches out to s170622205558

zentauroepp39007344 british prime minister theresa may center reaches out to s170622205558 / Geert Vanden Wijngaert

La insistència en el caràcter històric de les cimeres de la UE aboca al cansament per l’ús hiperbòlic del terme. La que avui s’acaba, malgrat evitar aquesta qualificació, pot resultar realment històrica. No és una més destinada a mostrar la incapacitat per tallar els problemes que afecten els ciutadans europeus. Aquest Consell Europeu està destinat a marcar un nou rumb, a sortir del pessimisme que ha afectat la Unió després de l’inesperat vot britànic de fa un any a favor del brexit com a continuació de l’onada populista de matriu ultranacionalista i antieuropea en diversos països. Aquella onada s’ha frenat –cosa que no vol dir que hagi desaparegut– com indiquen la tendència en les eleccions holandeses del març i en les recents franceses, així com l’augment de l’europeisme entre la ciutadania registrat per les enquestes d’opinió. Si el brexit va servir per compactar els 27 davant el gran desafiament que suposava i suposa la sortida d’un dels seus membres, l’aparició en escena d’un europeista militant com Emmanuel Macron està donant una nova empenta al que sempre havia sigut el motor d’Europa, l’eix francoalemany. Abans de la cimera, Angela Merkel s’havia manifestat favorable a dues propostes del president francès que fins ara havien sigut tabú, un superministre de l’euro i un pressupost comú en els països de l’euro.

Notícies relacionades

Ara, un cop oberta formalment la negociació del brexit, aquesta cimera ha volgut centrar-se en el futur de la Unió, d’una unió a 27. I una mostra d’aquest nou horitzó ha sigut l’acord per llançar la Cooperació Estructurada Permanent (PESCO) en qüestions de defensa, cosa que, com va ironitzar el president de la Comissió, és una idea que ja es va apuntar als anys 50.

Molt debilitada al seu país, aquesta cimera reflecteix la soledat de Theresa May i del Regne Unit. La primera ministra va voler arribar al Consell amb alguna cosa a la mà i es va guardar un aspecte de la negociació que la delegació britànica no va presentar en l’inici de les converses, el de la protecció dels drets dels europeus en territori britànic, però els seus col·legues es van limitar a rebre-ho sense discutir-ho. Aquest moment de rellançament és el que es podia esperar de la UE. Ara només falta que els diferents líders no ho espatllin, perquè la Unió no tindrà gaires més oportunitats per regenerar-se.